Renault Clio: Εμβληματικές και άγνωστες εκδόσεις της 33χρονης ιστορίας του (video-photos)


Το «θρυλικό» Clio Williams, τα V6 και 16S, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό, το «ανατρεπτικό» Symbol αλλά και το Mio της Λατινικής Αμερικής.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 17/4/2023

H Renault ετοιμάζεται να αποκαλύψει την Τρίτη 18 Απριλίου τη facelift έκδοση του Clio, ανανεώνοντας την 5η γενιά του πετυχημένου supermini και διατηρώντας τη για αρκετά ακόμα χρόνια στην αγορά.

Για πρώτη φορά καταφέραμε να δούμε ένα «αποκαλυπτικό» αυτοκίνητο προπαραγωγής στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, στους δρόμους της Βαλένθια. Οι εμφανισιακές αλλαγές που καταφέραμε να εντοπίσουμε ήταν επικεντρωμένες στο εμπρός τμήμα, ενώ θα υπάρξουν και άλλες αναβαθμίσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του.

Το Renault Clio γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη κυκλοφορία του το 1990 και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει παγκοσμίως περισσότερα από 16 εκατομμύρια αντίγραφα σε τουλάχιστον 120 χώρες. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, είναι το γαλλικό αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Καθώς το ανανεωμένο Clio πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του, γυρίζουμε πίσω το χρόνο και παρουσιάζουμε μια σειρά φωτογραφιών από εκδόσεις Clio που μπορεί να σας είναι ήδη γνωστές, αλλά και κάποιες που ίσως θα τις συναντήσετε για πρώτη φορά.

Το πρώτο Clio

Το Clio πήρε τη σκυτάλη από το Renault 5 το 1990 όταν και παρουσιάστηκε η πρώτη γενιά του. Τοποθετήθηκε ψηλότερα στη γκάμα των μοντέλων της εταιρείας και προκάλεσε αίσθηση στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης. Επίσης έφτασε στην κορυφή της κατάταξης πωλήσεων στη Γαλλία και ήταν το Αυτοκίνητο της Χρονιάς το 1991 στην Ευρώπη.

Clio 16S

Τον Μάρτιο του 1991, μόλις ένα χρόνο μετά το λανσάρισμά της, η γκάμα Clio μεγάλωσε για να συμπεριλάβει μια σπορ έκδοση, τη 16S, η οποία με τη σειρά της πήρε τη σκυτάλη από τοRenault 5 GT Turbo. Ο κινητήρας 1,8 L, με απόδοση 140 PS, ο άψογος χειρισμός και η εντυπωσιακή του εμφάνιση το έκαναν αμέσως αγαπητό.

Clio Baccara

Το Clio απέκτησε το κομψό «αδερφάκι» του, Baccara το 1991, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τον προκάτοχό του, το Renault 5. Διέθετε δερμάτινες και ξύλινες λεπτομέρειες στο εσωτερικό, κορυφαίο εξοπλισμό και κινητήρα 92 PS. Αυτή η έκδοση μετονομάστηκε σε Initiale το 1997.

Clio S

Το 1992, πολλοί αναζητούσαν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο με σπορ χαρακτήρα. Το Clio S ήταν η γοητευτική και προσιτή άποψη της Renault για το δημοφιλές αυτοκίνητο πόλης της. Είχε τον ίδιο κινητήρα 1,4 L Energy αλλά με πιο «κοντές» σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων, για να ανεβάζει τις στροφές πιο γρήγορα και να κάνει το αυτοκίνητο να «βρυχάται».

Clio Williams

Το εμβληματικό Clio Williams εμφανίστηκε το 1993. Πήρε το όνομά του από την ομάδα Williams-Renault, που συμμετείχε στη Formula 1 και ξεχώρισε αμέσως. Η Pearly Sport Blue απόχρωση, οι χρυσές ζάντες Speedline, η μονάδα ισχύος 150 PS και η «σφιχτή» ανάρτηση τού έδωσαν μοναδικά χαρακτηριστικά και το κατέστησαν από τις κορυφαίες επιλογές γρήγορων, compact αυτοκινήτων της εποχής του.

Περιορισμένες εκδόσεις Clio

Οι Chipie, Be Bop, MTV, Oasis, Night & Day και Aida είναι μόνο μερικές από τις ειδικές εκδόσεις που ενίσχυσαν τη σειρά της πρώτης γενιάς του Clio. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία εμφανίζεται το Clio Be Bop, το οποίο διέθετε ραδιόφωνο στο βασικό εξοπλισμό.

Clio Electric

Η Renault είχε ανοίξει την πόρτα της ηλεκτροκίνησης από το 1995, όταν παρουσίασε ένα ηλεκτρικό Clio με αυτονομία 80 έως 100 km. Όπως και το Clio με κινητήρα εσωτερικής καύσης, διέθετε άνετους χώρους για τέσσερις επιβάτες, ξεχωριστή ταπετσαρία και πλούσιο εξοπλισμό. Φόρτιζε σε 8 ώρες, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε οικιακή πρίζα.

Clio Maxi

Το Clio δεν άργησε να εμφανιστεί και στους αγώνες αυτοκινήτου και συμμετείχε σε κατηγορίες γαλλικών αγώνων με την έκδοση Groupe A. Το Clio Maxi (εμφανίζεται εδώ με τον αείμνηστο Philippe Bugalski στο τιμόνι) ξεκίνησε να αγωνίζεται στην κατηγορία Kit-Car το 1995.

Clio 2ης γενιάς

Το Clio δεύτερης γενιάς, που κυκλοφόρησε το 1998, ήταν μεγαλύτερο και είχε πιο «στρογγυλεμένη» σχεδίαση και επομένως προσέφερε περισσότερους χώρους. Η γκάμα του περιελάμβανε εκδόσεις που στόχευαν στην ικανοποίηση των αναγκών όλων των υποψήφιων αγοραστών αυτοκινήτου. Οι λάτρεις των σπορ εκδόσεων ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το Clio R.S. και το Clio V6.

Clio Symbol

Σε ορισμένες αγορές όπου οι πελάτες λατρεύουν τα αμαξώματα τύπου notchback, η Renault κατασκεύασε ένα Clio με χαρακτηριστικά sedan. Το πρώτο αυτής της σειράς, το Clio Symbol, εμφανίστηκε το 1999. Σύντομα επικράτησε μόνο η ονομασία Symbol (ή «Thalia» σε ορισμένες χώρες). Μετά από ανανεώσεις το 2008 και το 2012, αντικαταστάθηκε από το Taliant το 2021.

Clio V6

Κοιτάζοντάς του, το βλέμμα «μαγνητίζεται» από τα φαρδιά φτερά, που αναπόφευκτα παρέπεμπαν στο εντυπωσιακό R5 Turbo. Η Renault Sport «οραματίστκε» το Clio V6 το 2000, του προσέφερε 230 PS και τοποθέτησε τον κινητήρα πίσω από τον οδηγό. Αυτή η έκδοση είναι συλλεκτική στις μέρες μας.

Clio 3ης γενιάς

Η τρίτη γενιά του Renault Clio κυκλοφόρησε το 2005 και αναβαθμίστηκε περαιτέρω στη γκάμα των μοντέλων της γαλλικής φίρμας με μια ολοκληρωμένη σειρά εξοπλισμού και 5 αστέρια στα crash test που διοργανώνει το Euro NCAP. Επιπλέον, κατέκτησε άλλο ένα βραβείο Αυτοκινήτου της Χρονιάς.

Clio Grand Tour Concept

Το εξαιρετικά κομψό πρωτότυπο Clio Grand Tour παρουσιάστηκε το 2007 και αποτέλεσε προάγγελο του Clio Estate, που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά. Μια παρόμοια έκδοση έγινε αργότερα διαθέσιμη και στην τέταρτη γενιά του Clio.

Clio 4ης γενιάς

Η τέταρτη γενιά Clio εμπνεύστηκε από το πρωτότυπο αυτοκίνητο DeZir και έφτασε στις αντιπροσωπείες το 2012. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που παρουσίαζε τη νέα οπτική επωνυμία της Renault, ήταν πλήρως εξατομικευμένο και περιλάμβανε μια έκδοση Estate για οικογένειες.

Clio Mio

Το Clio Mio κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την αγορά της Λατινικής Αμερικής το 2012. Βασισμένο στη δεύτερη γενιά του Clio II, κυκλοφόρησε για 4 χρόνια και πούλησε σχεδόν 550.000 αντίγραφα!

Clio 5ης γενιάς E-TECH

Ητρέχουσα, πέμπτη γενιά του γαλλικού supermini, παρουσιάστηκε στις αρχές του 2019 και χαρακτηρίστηκε από το λανσάρισμα του υβριδικού συστήματος E-TECH. Ανάμεσα στα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που διαθέτει, περιλαμβάνεται το σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2.