Οδηγούμε στην Ελλάδα το νέο Renault Captur (video)


Με ένα νέο σε όλα του Captur η Renault αποδεικνύει για άλλη μια φορά στην ιστορία της ότι η εξέλιξη και η καινοτομία βρίσκονται στο DNA της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/12/2019

Αλλά ας ξεκινήσουμε λίγο αντίστροφα. Αν οι φωτογραφίες που βλέπετε σας θυμίζουν κάτι από Ελλάδα είναι γιατί ακριβώς αυτό συμβαίνει!  Το Renault Group έχοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων από την –προ διετίας- παγκόσμια παρουσίαση του Dacia Duster στη χώρα μας, επέστρεψε αυτή τη φορά για το τρομερό παιδί της κατηγορίας των compact SUV, το Renault Captur για να πραγματοποιήσει μία ακόμη παγκόσμια παρουσίαση στη χώρα μας! Για τα πρώτα στοιχεία του μοντέλου είχατε πληροφορηθεί ήδη από τις  αρχές Ιουλίου και μάλλον λίγα «κομμάτια» έπρεπε να συμπληρώσουν το όμορφο παζλ.

Mε το σημαντικότερο  -ίσως- όλων να είναι η οδήγηση του εντυπωσιακού πορτοκαλί turbo βενζινοκίνητου TCe 130 με το μοτέρ των 1,3 λίτρων και μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων και του λευκού  –επίσης 1,3 λίτρων- TCE 155 αλλά με το διπλοσύμπλεκτο 7 σχέσεων κιβώτιο (δύο από τους 90 συνδυασμούς χρώματος αμαξώματος, διχρωμίας οροφής και πακέτου εξατομίκευσης). Για να είμαστε ακριβέστεροι οι αριθμοί των κωδικών κινητήρων αντιστοιχούν –ως είθισται για τη φίρμα- στην αποδιδόμενη ιπποδύναμη.

Το γεγονός ότι η Renault δεν άλλαξε δραστικά το σχήμα του αυτοκινήτου δε δείχνει ατολμία αλλά σοφία. Το αυτοκίνητο άρεσε στις αναλογίες του και τις διατήρησε, άρεσε στα επιμέρους σχεδιαστικά όπως τα φωτιστικά, τη μάσκα και τους όγκους του και απλά η Renault τα βελτίωσε κάνοντας το αυτοκίνητο να δείχνει πιο ώριμο. Όπως ένα παιδί που ενηλικιώνεται, γίνεται πιο κατασταλαγμένο, πιο σοφό και πιο πειθαρχημένο. Για να μην μπερδέψουμε την… ψυχολογία με την τεχνολογία, ας αναφέρουμε ότι το νέο Captur δείχνει μακράν ποιοτικότερο στην κατασκευή και τις λεπτομέρειες του κάνοντας το να δείχνει πιο premium. Όχι ότι δεν δείχνει και κατά τι μεγαλύτερο. Είναι άλλωστε 11 εκατοστά μακρύτερο.

Αυτό όμως που σε κερδίζει εκτός από την κορυφαία ευρυχωρία –διαθέτει πια μεταξόνιο της πιο πάνω κατηγορίας- είναι η αίσθηση της ανώτερης ποιότητας τόσο στα επιλεγμένα υλικά και τους συνδυασμούς τους όσο και στην γενικότερη αίσθηση που έχεις είτε καθίσεις στην απόλυτα οδηγοκεντρική θέση οδήγησης είτε στις υπόλοιπες, άνετες και ευάερες θέσεις της καμπίνας.

Είναι συνολικά η αίσθηση της ηρεμίας της αρμονίας και της τρέχουσας τεχνολογίας με την οποία όλοι πια έχουμε εγκλιματιστεί που σε κάνει να νιώθεις οικεία εντός του. Εκτός των άλλων είναι και το πλήρως εξελληνισμένο μενού ενισχύει την αίσθηση της οικειότητας και της... εντοπιότητας.   

Η οδήγηση περιελάμβανε λοιπόν γνωστές μας διαδρομές –με γνωστή άσφαλτο και γνωστή χάραξη- που έκαναν την οδήγηση του νέου Captur ακόμη πιο απροβλημάτιστη και πιο επικεντρωμένη στο «δια ταύτα». Το 130άρι σύνολο με 240 Nm ροπής δείχνει μια πολιτισμένη εικόνα λειτουργίας με χαμηλό επίπεδο μηχανικών θορύβων που «δένει» με την άριστη ηχομόνωση. 

Νιώθεις στις λακκούβες και τις κακοτεχνίες του δρόμου τη γαλλική συνταγή αλλά όχι πλαδαρή ή τεμπέλικη. Δείχνει ακριβής και με συνοχή που σε βοηθά να διατηρείς την πορεία σου χωρίς δραματικές κλίσεις στις στροφές και χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες βοηθούντων και των Goodyear Efficient Grip Performance διαστάσεων 215/55-R18.

Το ίδιο συμβαίνει και με το ισχυρότερο 155άρι μοντέλο με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων το οποίο έχει και περισσότερα αποθέματα ισχύος (155 PS) και ροπής στα 260 Nm. Παρόλα αυτά, η διπλοσύμπλεκτη μονάδα των επτά σχέσεων εξακολουθεί να ακολουθεί τον... δικό του νωχελικό ρυθμό ακόμα και όταν θελήσεις να κινηθείς πιο σβέλτα επιλέγοντας το πρόγραμμα sport.

H Renault δηλώνει ότι έχει ρυθμίσει εκ νέου τα αμορτισέρ, έχει μειώσει το βήμα του συστήματος διεύθυνσης κατά 10% πέριξ της ευθείας για μεγαλύτερη αμεσότητα ειδικά στις στροφές συγκριτικά με το παλιό Captur ενώ να μην αμελήσουμε το σημαντικότερο που αφορά αυτή καθ’ αυτήν την πλατφόρμα στην οποία έχει χτιστεί το Captur (αλλά και το Clio) την CMF-B.

Το νέο Captur θα ξεκινήσει την εμπορική του πορεία στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αναβαθμισμένο ποιοτικά και εξοπλιστικά με όλα τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης, άνετο και οδηγικά ενδιαφέρον το νέο γαλλικό μοντέλο αποτελεί μια top πρόταση στην κατηγορία.