CAR AND DRIVER ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
2018 SKODA KAROQ

Στην Άνδρο με Skoda Karoq 1.6 TDI 116PS DSG7 (video) 7/5

 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img

«Δεν είναι ανάγκη πλέον να κρυφθώ, είμαι στην Άνδρο»
Ανδρέας Εμπειρίκος

Άνδρος είναι η τριτοκοσμική ταλαιπωρία της Ραφήνας, τα καράβια που φεύγουν όλα μαζί το πρωί και επιστρέφουν όλα μαζί το απόγευμα (κάποιο από αυτά αρκετά καθυστερημένο, καθώς περιμένει την τηλεοπτική Αντουανέτα να έρθει με το μαύρο τζιπ της, πώς να το αποφύγεις άραγε όλο αυτό, αν google-άρεις την λέξη «Ανδρος» ο Εμπειρίκος έρχεται μετά από καμιά δεκαριά σελίδες με το «ειδυλλιακό σαββατοκύριακο της Ελένης στα Άχλα»), είναι το παράλογα ακριβό εισιτήριο (που πέρσι έπεσε επειδή λειτούργησε ο ανταγωνισμός...), είναι τα υπεράριθμα του καλοκαιριού και τα παστωμένα αυτοκίνητα στο γκαράζ, είναι η μόνιμη ταραχή του Κάβο Ντόρο και εκείνη η ζεστή αγκαλιά που σε τυλίγει και φέρνει τα σωθικά σου ξανά στην θέση τους, όταν στρίβει το βαπόρι και τα φουγάρα του χαιρετούν το Γαύριο.

Άνδρος είναι (sorry Ελένη...) o Aνδρέας Εμπειρίκος και η Μάτση του, το «Όχι λαστέξ, όχι κορσέδες!/Όχι Πειραϊκή-Πατραϊκή!/Όχι αμάλγαμα σκορπιών/Μα εύανδρος Άνδρος (νέανδροι και νύμφες)\Εύανδρος Άνδρος στον αιώνα!», στον αιώνα λοιπόν!

Άνδρος είναι ο τόπος του νερού, των μυστικών υδάτων και των καλά κρυμμένων ρυακιών, των κρυφών πηγών, είναι οι λιονταροκέφαλες κρήνες στους Μένητες, το ορμητικό (ακόμα και το καλοκαίρι) ποτάμι στις Στενιές κάτω από την ερειπωμένη Φάμπρικα, είναι οι σκεπασμένες πηγές σε κάθε στροφή, οι κρυφές λίμνες και οι λάκκοι με τρεχούμενο νερό να ξαποστάσεις το καλοκαίρι, παντού νερό, Άνδρος Υδρούσα, η Άνδρος των υδάτων και της ροής τους.

Άνδρος είναι η ενδοχώρα της, πιο πολύ από κάθε άλλο νησί των Κυκλάδων, είναι τα μικρά και τα μεγάλα χωριά, τα πλούσια και τα πιο ταπεινά, τα ορεινά και εκείνα του κάμπου, τα χωριά του Βοριά και τα απάνεμα του Νότου, είναι τα χωριά με τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές, τις συκιές, τις κληματαριές και τα μικρά μποστάνια, τα χωριά με τα τρεχούμενα νερά, με τα κλειστά καπετανόσπιτα, τους μισογκρεμισμένους περιστεριώνες, είναι τα ονόματα σαν σε τραγούδι, η Άρνη, οι Μένητες, οι Στενιές, τα Λάμυρα, τα Φάλλικα, η Κατάκοιλος, τα Αποίκια, η Κόχυλος, η Καπαριά, είναι εκείνος ο θαυμαστός χωματόδρομος από την Άρνη ως την φοβερή και τρομερή Κουβάρα, είναι το ανέβασμα στο κάστρο της Φανερωμένης με όλο το Αιγαίο και τον ανελέητο βοριά να σου αρπάζει -κυριολεκτικά- την ανάσα μέσα απ' τα πνευμόνια.

Άνδρος είναι η πρώτη φορά επάνω της, η διαρκής αίσθηση του θαύματος εν εξελίξει, η πάνδημη ψαλμωδία ενός ακάθιστου Ύμνου προς την ελληνική φύση, είναι ο καθεδρικός του Ανέμου, το άγιο Μελτέμι και ο όσιος Νοτιάς, όλα γύρω από τον αέρα, οι κουβέντες, οι λύπες και οι χαρές, τα έργα των ανθρώπων, οι ώρες, οι μέρες, όλα αφημένα στην διάθεση και την ορμή του αέρα.

Άνδρος είναι η πέτρα, κυρίαρχη παντού, στις «αιμασιές», σε σπίτια και περιστεριώνες, σε αλώνια, πηγάδια, καλντερίμια, τοίχους, νερόμυλους, πηγές και γεφύρια. Δεν ξεχωρίζεις την ανθρώπινη κατασκευή από αυτήν της φύσης, είναι τα κτίσματα που πήραν ατελείωτες μέρες –ακόμα και χρόνια-, πολύ κόπο και μοναδική τέχνη –που κατέχουν λίγοι- για να ολοκληρωθούν.

Άνδρος είναι η φούρια του καλοκαιριού, η γλυκιά περισυλλογή του φθινοπώρου, ο εσωστρεφής χειμώνας όσων μένουν πίσω, η ιεροτελεστία της άνοιξης, είναι η Θεοσκεπάστου και το Πάσχα στα ξωκλήσια, ο αέναος ελληνικός Δεκαπενταύγουστος, η Σωτήρα και η Παναχράντου, η καλοκαιρινή θαυματουργία των πανηγυριών και της εν χορώ και εν ανέμω μέθης.

Άνδρος είναι οι παραλίες της, δύσκολες, ακατάδεχτες, σκληρές, χρειάζεται κόπος για να φτάσεις στις καλύτερες, στης Γριάς το Πήδημα, στα Άχλα (sorry Ελένη, δεν θα σε ξαναενοχλήσω...), στο Βιτάλι, στο Ατένι, στη Βόρη, στον Ζόρκο και οι άλλες, της ασφάλτου, της φασαρίας και του μπιτσόμπαρου, στον Άγιο Πέτρο και στην Χρυσή Άμμο, στο Μπατσί και στο Νημποριό, όλες διαλεγμένες μία προς μία, με μόνο κριτή τον άνεμο για να σου δείχνει ποια να διαλέξεις.

Άνδρος είναι τα μονοπάτια της, ο καλύτερος τρόπος να «μιλήσεις» με το νησί, με την πιο σωστή σήμανση που μπορεί να βρει κανείς στην Ελλάδα, μοναδικό υπόδειγμα τουριστικής ανάπτυξης και βαθιάς έγνοιας για τον τόπο από ιδιώτες και φορείς, σχεδόν δεν πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στην Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας και των μικρών, τρομαγμένων ονείρων.

Άνδρος είναι ο Κόσσης στον Άνω Φελλο και το χοληστερινικό ξεσάλωμα με τα εξαίσια κρέατά του, είναι η «Κρύα Βρύση» στην Άνω Κατάκοιλο με τον ευλογημένο κοκκινιστό κόκορα με μακαρονάδα και την φρουτάλια (τοπική ομελέτα με λουκάνικα), είναι η «Ενδοχώρα» και τα «Σκαλάκια» στην Χώρα, είναι το θαυμαστό «Παραδοσιακό Παντοπωλείο Άνδρου» στον πεζόδρομο της Χώρας με κάθε λογής τοπικά εδέσματα και βότανα, είναι το καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού από λεμονανθούς στο καφενείο της Παλαιόπολης, κάτω από τον γέρικο πλάτανο, είναι πολλά ακόμα που πρέπει να ψάξεις, να βρεις, να χαρείς την ανακάλυψη.

Άνδρος είναι η επικράτεια του θήλεος, η εξ' ανάγκης επικράτηση της γυναίκας ως κυρίαρχος ψυχισμός πάνω στην στεριά που μένει πίσω και υπομένει (όπως εύστοχα απέδωσε το ζεύγος Βούλγαρη στην κατά τα άλλα πολύ μικρή τους Αγγλία), είναι οι κυρίες που στέκουν αυστηρές σε εύδροσο μέρος στην Χώρα και παρατηρούν διακριτικώς τους θερινούς επισκέπτας, είτε οι άλλες που κυκλοφορούν αλα μπρατσέτα με τις χειμερινές πλέξεις να αστραφτοκοπούν στις χρωματιστές εσάρπες τους, ένεκα ο βοριάς και η θερινή ψύχρα που ανακουφίζει τις ψηλοτάβανες κρεβατοκάμαρες της Χώρας.

Άνδρος είναι οι τούρκικοι σταθμοί σε όλη την ανατολική πλευρά (τι διάβολο τις θέλουν τις άδειες οι Αθηναίοι ραδιουργοί;) αλλά και η γνώριμη ενδημική γκρίνια για τις ανεμογεννήτριες με τα χούγια των μικρών τόπων, είναι τα σκουπίδια δίπλα στον δρόμο αλλά και το Μουσείο Γουλανδρή και η Κινηματογραφική Λέσχη, είναι η αθηναϊκή αποικία των δανεικών και της επίδειξης αλλά και η κραταιά παλαιά τάξη, είναι οι ξωμάχοι των αγρών και οι ναύτες στα ατμόπλοια των Γουλανδρήδων και των Εμπειρίκων, είναι και Αιγαίο αλλά και στεριά, είναι ελεύθερη και ανοιχτή αλλά και δύστροπη ντίβα όταν χρειαστεί, είναι απρόσιτη και άγρια προς το Κάβο Ντόρο και ήσυχη στα χωριά, είναι κοντά αλλά και μακριά, είναι «ταξιδευτής και επιστροφεύς».

Άνδρος είναι η πρωτεύουσα νήσος, ο τόπος που το Αιγαίο δοξάζεται όχι μόνο ως επικράτεια του λευκού και της πέτρας, αλλά και με την πολυπλοκότητα της ηπειρωτικής Ελλάδας, η Άνδρος είναι το λαμπερό υπερωκεάνιο που τραγουδά και πλέχει μόνη και ευειδής στο Αρχιπέλαγός μας, κόντρα σε κάθε απαγορευτικό απόπλου μιας Ελλάδας έκπτωτης και τρομαγμένης. Αυτό είναι η Άνδρος.

 

< >

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • 2018 VOLVO V60 7/6

  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: Οδηγούμε το νέο Volvo V60 (pics+video)

  To καινούργιο V60 είναι το τυπικότερο όχημα της Volvo, αυτό που απηχεί με τον καλύτερο τρόπο την κατασκευαστική φιλοσοφία και την ιστορία της Σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

 • 2018 RENAULT CLIO 1.5 DCI 110 PS 6/6

  Δοκιμάζουμε το νέο Renault Clio 1.5 dCi 110 PS

  Η Renault επεκτείνει το εύρος της γκάμας του δημοφιλούς μοντέλου της με την προσθήκη της ισχυρότερης έκδοσης με diesel κινητήρα 1,5 λίτρων, που αποδίδει ισχύ 110 ίππων και καταναλώνει ελάχιστα.

 • 2018 MINI COOPER S E COUNTRYMAN ALL4 2/6

  Δοκιμάζουμε το MINI Cooper S E Countryman ALL4

  Το υβριδικό Μini δίνει έναν πιο cool τόνο στις μετακινήσεις σας. Έστω και αν κάποιες στιγμές σας ζητά να βγείτε από την... οδηγική 'πρίζα' των άλλων εκδόσεων.

 • 2018 DS3 PERFORMANCE 208 PS 31/5

  Δοκιμάζουμε το DS3 Performance 208 PS

  Το DS3 Performance έρχεται να αποτελέσει μια πιο 'πολιτισμένη' εκδοχή του θέματος 'Γαλλικό GTI'. Στην πράξη όμως αποδεικνύεται η πιο σκληροπυρηνική βόμβα αδρεναλίνης στην αγορά. Μπερδευτήκατε; Το ίδιο και εμείς.

 • 2018 SUZUKI SWIFT 1.2 GLX HYBRID 90 PS 29/5

  Δοκιμάζουμε το Suzuki Swift 1.2 GLX Hybrid 90 PS

  Το δημοφιλές Suzuki Swift επιστρέφει στη μάχη της αγοράς, διατηρώντας μεν το sportive χαρακτήρα της φίρμας που το κατασκευάζει, αλλά εισάγοντας ταυτόχρονα και ένα πιο φιλικό απέναντι στο περιβάλλον πρόσωπο.

 • 2018 PEUGEOT 5008 1.6 BLUEHDI 120 ΕΑΤ6 27/5

  Δοκιμάζουμε το Peugeot 5008 1.6 BlueHDi 120 ΕΑΤ6

  Ένα MPV, που έγινε Crossover με ολίγη από SUV και μια επίγευση από ΜPV. Ή αν σας μπερδεύει η fusion 'μαγειρική' του marketing, κρατήστε αυτό: Ένα εξαιρετικό οικογενειακό αυτοκίνητο.

 • 2018 FORD FIESTA ST 25/5

  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: Οδηγούμε το νέο Ford Fiesta ST 200PS!

  Αφαιρώντας κυβικά και κυλίνδρους αλλά προσθέτοντας τεχνολογία και σπορ ενθουσιασμό, η Ford καταφέρνει με το νέο Fiesta ST να ξαναπάρει τα σκήπτρα των "pocket rockets".

 • 2018 FORD FIESTA ACTIVE 24/5

  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: Οδηγούμε το νέο Ford Fiesta Active

  Η Ford με το Fiesta Active αναζητά μια εναλλακτική πρόταση στην κυριαρχία των compact SUV. Και όπως φαίνεται έχει να προτείνει μία πολύ εξυπνη ιδέα.

 • 2018 VOLKSWAGEN GOLF GTD 2.0 TDI 184PS DSG 18/5

  Δοκιμάζουμε το Volkswagen Golf GTD 2.0 TDI 184PS DSG

  Ποιος είπε ότι ένα πετρελαιοκίνητο hatchback δεν μπορεί να είναι σπορ; Σίγουρα όχι οι άνθρωποι της Volkswagen.

 • 2018 BMW X2 SDRIVE 20I 192PS 13/5

  Δοκιμάζουμε τη BMW X2 sDrive 20i 192PS

  Εδώ και αρκετό καιρό πολλοί συζητούν για το πόσο σπορ μπορεί να είναι ένα compact SUV. Η BMW με την Χ2 απλά κλείνει την κουβέντα.

 • 2018 TOYOTA YARIS 1.5 DUAL VVT-IE 111 PS 12/5

  Δοκιμάζουμε το Toyota Yaris 1.5 DUAL VVT-iE 111 PS

  Αν και ταυτισμένη με τους υβριδικής διάταξης κινητήρες, η Toyota δεν σταματά την εξέλιξη των (αμιγώς) βενζινοκινητήρων της και η προσκόλληση στη βελτίωση της θερμοδυναμικής απόδοσής τους είναι ζήτημα τιμής για τους Ιάπωνες, ως γνωστόν.

 • 2018 FORD KUGA 2.0 TDCI 180PS POWERSHIFT ST-LINE AWD 11/5

  Δοκιμάζουμε το Ford Kuga 2.0 TDCi 180PS PowerShift ST-Line AWD

  Τα διαπιστευτήρια του Kuga σε αυτή την κατηγορία έχουν να κάνουν με τον πληθωρικό του χαρακτήρα, αλλά και τις οδηγικές του αρετές που παραδοσιακά ο χρήστης αυτοκινήτου Ford βιώνει.

 • TEST DRIVE 2018 VOLKSWAGEN TOUAREG 9/5

  Οδηγούμε στην Αυστρία το νέο Volkswagen Touareg [pics+vid]

  Ξεκίνησε ως ένα μεγάλο εκτός δρόμου όχημα με πολύ καλό σύστημα τετρακίνησης. Το Touareg έδωσε μια νέα εμπορική διάσταση στην Volkswagen, αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της Porsche Cayenne και έγινε αντικείμενο ανταγωνισμού. Πλέον, η καινούργια, τρίτη 'γενιά'...

 • 2018 SKODA KAROQ 7/5

  ESCAPE Στην Άνδρο με Skoda Karoq 1.6 TDI 116PS DSG7

  H Άνδρος είναι η εστέτ των Κυκλάδων, είναι η πρωτεύουσα πλοκή φύσης και ιστορίας του Αιγαίου, είναι ο τόπος των Καπεταναίων, του Εμπειρίκου και της Ελένης (φευ, όχι πλέον με αυτή την σειρά). Η Άνδρος είναι...

 • 2018 PEUGEOT 2008 1.2 PURETECH 110PS 2/5

  Δοκιμάζουμε το νέο Peugeot 2008 1.2T 110PS AUTO

  Τείνει να γίνει διαχρονική αξία. Μπορεί να μας συντροφεύει μόλις από το 2013 αλλά το συμπαγές crossover έδωσε μια άλλη διάσταση στην κατηγορία, καθώς οι αναλογίες του το κατέταξαν ευθύς εξ αρχής στα 'χωράφια' των SUV.