CAR AND DRIVER ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
2018 SKODA KAROQ

Στην Άνδρο με Skoda Karoq 1.6 TDI 116PS DSG7 (video) 7/5

 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img
 • img

«Δεν είναι ανάγκη πλέον να κρυφθώ, είμαι στην Άνδρο»
Ανδρέας Εμπειρίκος

Άνδρος είναι η τριτοκοσμική ταλαιπωρία της Ραφήνας, τα καράβια που φεύγουν όλα μαζί το πρωί και επιστρέφουν όλα μαζί το απόγευμα (κάποιο από αυτά αρκετά καθυστερημένο, καθώς περιμένει την τηλεοπτική Αντουανέτα να έρθει με το μαύρο τζιπ της, πώς να το αποφύγεις άραγε όλο αυτό, αν google-άρεις την λέξη «Ανδρος» ο Εμπειρίκος έρχεται μετά από καμιά δεκαριά σελίδες με το «ειδυλλιακό σαββατοκύριακο της Ελένης στα Άχλα»), είναι το παράλογα ακριβό εισιτήριο (που πέρσι έπεσε επειδή λειτούργησε ο ανταγωνισμός...), είναι τα υπεράριθμα του καλοκαιριού και τα παστωμένα αυτοκίνητα στο γκαράζ, είναι η μόνιμη ταραχή του Κάβο Ντόρο και εκείνη η ζεστή αγκαλιά που σε τυλίγει και φέρνει τα σωθικά σου ξανά στην θέση τους, όταν στρίβει το βαπόρι και τα φουγάρα του χαιρετούν το Γαύριο.

Άνδρος είναι (sorry Ελένη...) o Aνδρέας Εμπειρίκος και η Μάτση του, το «Όχι λαστέξ, όχι κορσέδες!/Όχι Πειραϊκή-Πατραϊκή!/Όχι αμάλγαμα σκορπιών/Μα εύανδρος Άνδρος (νέανδροι και νύμφες)\Εύανδρος Άνδρος στον αιώνα!», στον αιώνα λοιπόν!

Άνδρος είναι ο τόπος του νερού, των μυστικών υδάτων και των καλά κρυμμένων ρυακιών, των κρυφών πηγών, είναι οι λιονταροκέφαλες κρήνες στους Μένητες, το ορμητικό (ακόμα και το καλοκαίρι) ποτάμι στις Στενιές κάτω από την ερειπωμένη Φάμπρικα, είναι οι σκεπασμένες πηγές σε κάθε στροφή, οι κρυφές λίμνες και οι λάκκοι με τρεχούμενο νερό να ξαποστάσεις το καλοκαίρι, παντού νερό, Άνδρος Υδρούσα, η Άνδρος των υδάτων και της ροής τους.

Άνδρος είναι η ενδοχώρα της, πιο πολύ από κάθε άλλο νησί των Κυκλάδων, είναι τα μικρά και τα μεγάλα χωριά, τα πλούσια και τα πιο ταπεινά, τα ορεινά και εκείνα του κάμπου, τα χωριά του Βοριά και τα απάνεμα του Νότου, είναι τα χωριά με τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές, τις συκιές, τις κληματαριές και τα μικρά μποστάνια, τα χωριά με τα τρεχούμενα νερά, με τα κλειστά καπετανόσπιτα, τους μισογκρεμισμένους περιστεριώνες, είναι τα ονόματα σαν σε τραγούδι, η Άρνη, οι Μένητες, οι Στενιές, τα Λάμυρα, τα Φάλλικα, η Κατάκοιλος, τα Αποίκια, η Κόχυλος, η Καπαριά, είναι εκείνος ο θαυμαστός χωματόδρομος από την Άρνη ως την φοβερή και τρομερή Κουβάρα, είναι το ανέβασμα στο κάστρο της Φανερωμένης με όλο το Αιγαίο και τον ανελέητο βοριά να σου αρπάζει -κυριολεκτικά- την ανάσα μέσα απ' τα πνευμόνια.

Άνδρος είναι η πρώτη φορά επάνω της, η διαρκής αίσθηση του θαύματος εν εξελίξει, η πάνδημη ψαλμωδία ενός ακάθιστου Ύμνου προς την ελληνική φύση, είναι ο καθεδρικός του Ανέμου, το άγιο Μελτέμι και ο όσιος Νοτιάς, όλα γύρω από τον αέρα, οι κουβέντες, οι λύπες και οι χαρές, τα έργα των ανθρώπων, οι ώρες, οι μέρες, όλα αφημένα στην διάθεση και την ορμή του αέρα.

Άνδρος είναι η πέτρα, κυρίαρχη παντού, στις «αιμασιές», σε σπίτια και περιστεριώνες, σε αλώνια, πηγάδια, καλντερίμια, τοίχους, νερόμυλους, πηγές και γεφύρια. Δεν ξεχωρίζεις την ανθρώπινη κατασκευή από αυτήν της φύσης, είναι τα κτίσματα που πήραν ατελείωτες μέρες –ακόμα και χρόνια-, πολύ κόπο και μοναδική τέχνη –που κατέχουν λίγοι- για να ολοκληρωθούν.

Άνδρος είναι η φούρια του καλοκαιριού, η γλυκιά περισυλλογή του φθινοπώρου, ο εσωστρεφής χειμώνας όσων μένουν πίσω, η ιεροτελεστία της άνοιξης, είναι η Θεοσκεπάστου και το Πάσχα στα ξωκλήσια, ο αέναος ελληνικός Δεκαπενταύγουστος, η Σωτήρα και η Παναχράντου, η καλοκαιρινή θαυματουργία των πανηγυριών και της εν χορώ και εν ανέμω μέθης.

Άνδρος είναι οι παραλίες της, δύσκολες, ακατάδεχτες, σκληρές, χρειάζεται κόπος για να φτάσεις στις καλύτερες, στης Γριάς το Πήδημα, στα Άχλα (sorry Ελένη, δεν θα σε ξαναενοχλήσω...), στο Βιτάλι, στο Ατένι, στη Βόρη, στον Ζόρκο και οι άλλες, της ασφάλτου, της φασαρίας και του μπιτσόμπαρου, στον Άγιο Πέτρο και στην Χρυσή Άμμο, στο Μπατσί και στο Νημποριό, όλες διαλεγμένες μία προς μία, με μόνο κριτή τον άνεμο για να σου δείχνει ποια να διαλέξεις.

Άνδρος είναι τα μονοπάτια της, ο καλύτερος τρόπος να «μιλήσεις» με το νησί, με την πιο σωστή σήμανση που μπορεί να βρει κανείς στην Ελλάδα, μοναδικό υπόδειγμα τουριστικής ανάπτυξης και βαθιάς έγνοιας για τον τόπο από ιδιώτες και φορείς, σχεδόν δεν πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στην Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας και των μικρών, τρομαγμένων ονείρων.

Άνδρος είναι ο Κόσσης στον Άνω Φελλο και το χοληστερινικό ξεσάλωμα με τα εξαίσια κρέατά του, είναι η «Κρύα Βρύση» στην Άνω Κατάκοιλο με τον ευλογημένο κοκκινιστό κόκορα με μακαρονάδα και την φρουτάλια (τοπική ομελέτα με λουκάνικα), είναι η «Ενδοχώρα» και τα «Σκαλάκια» στην Χώρα, είναι το θαυμαστό «Παραδοσιακό Παντοπωλείο Άνδρου» στον πεζόδρομο της Χώρας με κάθε λογής τοπικά εδέσματα και βότανα, είναι το καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού από λεμονανθούς στο καφενείο της Παλαιόπολης, κάτω από τον γέρικο πλάτανο, είναι πολλά ακόμα που πρέπει να ψάξεις, να βρεις, να χαρείς την ανακάλυψη.

Άνδρος είναι η επικράτεια του θήλεος, η εξ' ανάγκης επικράτηση της γυναίκας ως κυρίαρχος ψυχισμός πάνω στην στεριά που μένει πίσω και υπομένει (όπως εύστοχα απέδωσε το ζεύγος Βούλγαρη στην κατά τα άλλα πολύ μικρή τους Αγγλία), είναι οι κυρίες που στέκουν αυστηρές σε εύδροσο μέρος στην Χώρα και παρατηρούν διακριτικώς τους θερινούς επισκέπτας, είτε οι άλλες που κυκλοφορούν αλα μπρατσέτα με τις χειμερινές πλέξεις να αστραφτοκοπούν στις χρωματιστές εσάρπες τους, ένεκα ο βοριάς και η θερινή ψύχρα που ανακουφίζει τις ψηλοτάβανες κρεβατοκάμαρες της Χώρας.

Άνδρος είναι οι τούρκικοι σταθμοί σε όλη την ανατολική πλευρά (τι διάβολο τις θέλουν τις άδειες οι Αθηναίοι ραδιουργοί;) αλλά και η γνώριμη ενδημική γκρίνια για τις ανεμογεννήτριες με τα χούγια των μικρών τόπων, είναι τα σκουπίδια δίπλα στον δρόμο αλλά και το Μουσείο Γουλανδρή και η Κινηματογραφική Λέσχη, είναι η αθηναϊκή αποικία των δανεικών και της επίδειξης αλλά και η κραταιά παλαιά τάξη, είναι οι ξωμάχοι των αγρών και οι ναύτες στα ατμόπλοια των Γουλανδρήδων και των Εμπειρίκων, είναι και Αιγαίο αλλά και στεριά, είναι ελεύθερη και ανοιχτή αλλά και δύστροπη ντίβα όταν χρειαστεί, είναι απρόσιτη και άγρια προς το Κάβο Ντόρο και ήσυχη στα χωριά, είναι κοντά αλλά και μακριά, είναι «ταξιδευτής και επιστροφεύς».

Άνδρος είναι η πρωτεύουσα νήσος, ο τόπος που το Αιγαίο δοξάζεται όχι μόνο ως επικράτεια του λευκού και της πέτρας, αλλά και με την πολυπλοκότητα της ηπειρωτικής Ελλάδας, η Άνδρος είναι το λαμπερό υπερωκεάνιο που τραγουδά και πλέχει μόνη και ευειδής στο Αρχιπέλαγός μας, κόντρα σε κάθε απαγορευτικό απόπλου μιας Ελλάδας έκπτωτης και τρομαγμένης. Αυτό είναι η Άνδρος.

 

< >

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • 2018 TOYOTA YARIS 1.5 DUAL VVT-IE 111 PS 12/5

  Δοκιμάζουμε το Toyota Yaris 1.5 DUAL VVT-iE 111 PS

  Αν και ταυτισμένη με τους υβριδικής διάταξης κινητήρες, η Toyota δεν σταματά την εξέλιξη των (αμιγώς) βενζινοκινητήρων της και η προσκόλληση στη βελτίωση της θερμοδυναμικής απόδοσής τους είναι ζήτημα τιμής για τους Ιάπωνες, ως γνωστόν.

 • 2018 FORD KUGA 2.0 TDCI 180PS POWERSHIFT ST-LINE AWD 11/5

  Δοκιμάζουμε το Ford Kuga 2.0 TDCi 180PS PowerShift ST-Line AWD

  Τα διαπιστευτήρια του Kuga σε αυτή την κατηγορία έχουν να κάνουν με τον πληθωρικό του χαρακτήρα, αλλά και τις οδηγικές του αρετές που παραδοσιακά ο χρήστης αυτοκινήτου Ford βιώνει.

 • TEST DRIVE 2018 VOLKSWAGEN TOUAREG 9/5

  Οδηγούμε στην Αυστρία το νέο Volkswagen Touareg [pics+vid]

  Ξεκίνησε ως ένα μεγάλο εκτός δρόμου όχημα με πολύ καλό σύστημα τετρακίνησης. Το Touareg έδωσε μια νέα εμπορική διάσταση στην Volkswagen, αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της Porsche Cayenne και έγινε αντικείμενο ανταγωνισμού. Πλέον, η καινούργια, τρίτη 'γενιά'...

 • 2018 SKODA KAROQ 7/5

  ESCAPE Στην Άνδρο με Skoda Karoq 1.6 TDI 116PS DSG7

  H Άνδρος είναι η εστέτ των Κυκλάδων, είναι η πρωτεύουσα πλοκή φύσης και ιστορίας του Αιγαίου, είναι ο τόπος των Καπεταναίων, του Εμπειρίκου και της Ελένης (φευ, όχι πλέον με αυτή την σειρά). Η Άνδρος είναι...

 • 2018 PEUGEOT 2008 1.2 PURETECH 110PS 2/5

  Δοκιμάζουμε το νέο Peugeot 2008 1.2T 110PS AUTO

  Τείνει να γίνει διαχρονική αξία. Μπορεί να μας συντροφεύει μόλις από το 2013 αλλά το συμπαγές crossover έδωσε μια άλλη διάσταση στην κατηγορία, καθώς οι αναλογίες του το κατέταξαν ευθύς εξ αρχής στα 'χωράφια' των SUV.

 • DS 5 1.6 BLUEHDI 120 PS ΕΑΤ6 24/4

  Δοκιμάζουμε: DS 5 1.6 BlueHDi 120 PS ΕΑΤ6

  Θα προκαλέσει το ενδιαφέρον σου από την πρώτη στιγμή που θα το δεις. Έπειτα, θα συνειδητοποιήσεις ότι θέλεις λίγο χρόνο για να συνηθίσεις το εσωτερικό. Το DS 5 είναι το ένα από τα πιο ελκυστικά οχήματα που έχουν δημιουργήσει προσφάτως οι Γάλλοι και δεν βασίζεται μόνο στο παρελθόν...

 • TEST DRIVE 2018 SUZUKI SWIFT SPORT 19/4

  Οδηγούμε στην Ισπανία το νέο Suzuki Swift Sport (pics+vid)

  Στους δρόμους της Ανδαλουσίας το νέο Swift Sport ξεδιπλώνει το οδηγικό του ταμπεραμέντο, που παραμένει πιστό στο κατασκευαστικό DNA της Suzuki.

 • ΤΕST DRIVE NEA MERCEDES-BENZ A- CLASS 2018 18/4

  Οδηγούμε στην Κροατία τη νέα Mercedes-Benz A-Class

  Επιβεβαιώνοντας το motto 'The Best or Nothing' η Mercedes-Benz παρουσίασε τη νέα γενιά A-Class. Του μικρότερου αυτοκινήτου της γκάμας της εταιρείας, αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά και τεχνολογίες της ναυαρχίδας S-Class.

 • SMART FORFOUR ED 81 PS 16/4

  Test Drive: smart forfour ed 81 PS

  Δεν απέχει πολύ η ημέρα που η smart θα μετασχηματιστεί σε μια εταιρία με αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Πριν συμβεί αυτό δοκιμάζουμε το τετραθέσιο smart με την ηλεκτρική καρδιά.

 • KIA RIO 1.25 MPI 84 PS 14/4

  Test Drive: 2018 Kia Rio 1.25 MPI 84 PS

  Το Rio δεν προσπαθεί να διακριθεί προβάλλοντας στοιχεία τα οποία δεν έχει ή μια εικόνα που δεν το αντιπροσωπεύει. Διατηρεί τα πλεονεκτήματα ενός οχήματος που στοχεύει πρωτίστως στην ουσία της κατασκευής και την ποιοτική αναβάθμισή του.

 • 2018 SUZUKI IGNIS 1.2 SHVS 90 PS ALLGRIP 12/4

  Test Drive: Suzuki IGNIS 1.2 SHVS 90 PS ALLGRIP

  Σε ένα τόσο δα αυτοκίνητο χώρεσε με περίσσιο θάρρος αρκετή από την ιαπωνική τεχνολογία αυτοκίνησης και όχι μόνο.

 • AΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ 7/4

  First Drive: 2018 Ford Mustang [pics+video]

  Mε νέα πιο δυναμική εμφάνιση και σημαντικές αλλαγές στο μηχανολογικό της υπόβαθρο, η νέα Mustang πλησιάζει όσο ποτέ άλλοτε τα ευρωπαϊκά δεδομένα μιας καθαρόαιμης σπορ κατασκευής. Και αυτός ο ήχος!...

 • ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ 7/4

  Test Drive: Audi RS3 Vs BMW M2 Vs Mercedes-AMG A45

  Kυκλοφορούν διακριτικά, 'πυροβολούν' αδιακρίτως και βγάζουν την γλώσσα στο ηλεκτρικό μέλλον ως τα supercars της 'διπλανής πόρτας'. Ζούμε τις πιο όμορφες -και πιο λυσσασμένες- ημέρες της αυτοκίνησης! Και μας αρέσει τρελά.

 • LEGEND RELOADED 7/4

  Test Drive: 2018 Jeep Wrangler [pics+video]

  Πιο ψηλό, πιο μακρύ από ποτέ και πλέον -προαιρετικά- με δύο νέους turbo κινητήρες, το νέο Wrangler της Jeep συνεχίζει να δίνει τον ορισμό αυτής της εταιρείας.

 • 2018 VOLKSWAGEN T-ROC 1.0 TSI 115 PS 29/3

  Test Drive: Volkswagen T-ROC 1.0 TSI 115 PS

  Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν οι άνθρωποι της γερμανικής φίρμας έβγαλαν τη γραβάτα (κάτι θυμίζει) και φόρεσαν T-Shirt για να αποτυπώσουν με το T-Roc το νέο δόγμα που θέλει χρώμα, φαντασία και ποικιλία.