Βόρεια Κορέα: Κιμ, πάτα το… γκάζι (video)


Μέσα από ένα διαφωτιστικό video αποτυπώνονται τα δεδομένα της αυτοκίνησης για την Βόρεια Κορέα. Πόσοι πολίτες έχουν δικό τους όχημα, ποια μοντέλα κυκλοφορούν στους δρόμους, τι οδηγεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν;

  • 13/8/2022

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον video ανέβηκε στο YouTube μέσα από το κανάλι Donut Media, το οποίο επιχειρεί να ρίξει –στο μέτρο του δυνατού- κλεφτές ματιές στην αυτοκινητοβιομηχανία της Βόρειας Κορέας.

Ο αφηγητής ξεκινάει παρουσιάζοντας μια σειρά στοιχείων που αφορούν τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών και οι οποίες προκύπτουν από την αυστηρότητα του καθεστώτος. Χαρακτηριστικά αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να επιλέγουν έναν από τους 28 τρόπους κουρέματος που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση.

Έχοντας φτιάξει… κλίμα, επιχειρεί στη συνέχεια να διεισδύσει στη μυστηριώδη βιομηχανία αυτοκινήτων, σημειώνοντας παράλληλα πως πολλά από τα στοιχεία ενδέχεται να μην είναι ακριβή μιας και οι πληροφορίες που βγαίνουν από τη χώρα είναι σε πολλές περιπτώσεις κομμένες και ραμμένες σε αυτό που επιθυμούν να παρουσιάσουν οι άνθρωποι του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μεταξύ άλλων γίνεται γνωστό πως η χώρα έχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες «αυτοκίνητο ανά πολίτη» στον κόσμο, με μόλις 30.000 οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους, όταν ο συνολικός πληθυσμός αγγίζει τα 24.000.000. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 833 πολίτες αντιστοιχεί μόλις ένα αυτοκίνητο!

Την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό πως τα όλα οχήματα των πολιτικών προσώπων είναι Mercedes και όσο πιο υψηλά βρίσκεται στην ιεραρχία τόσο πιο πολυτελές το μοντέλο που έχει επιλέξει. Παράλληλα, υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που έχουν συναρμολογηθεί εντός των τειχών της Β. Κορέας με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το sedan Pobeda που αναπτύχθηκε από τη ρωσική Gaz.

Αναφορά γίνεται και για την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία που δραστηριοποιείται μέσα από την γραμμή παραγωγής του εργοστασίου Sungri Motor στην πόλη Tokchon. Οι εγκαταστάσεις χτίστηκαν το 1950 χρησιμοποιώντας μια έκταση 600.000 τ.μ. με στόχο για να εφοδιάζουν το στρατό με οχήματα που θα χρησιμοποιούσε στον πόλεμο της Κορέας. Πλέον, απ’ την γραμμή παραγωγής βγαίνουν και επιβατικά τα οποία, κατά έναν περίεργο τρόπο, θυμίζουν αντίστοιχες προτάσεις της Mercedes, της VW και άλλων γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Τέλος δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει αναφορά και στο κορυφαίο πρόσωπο της χώρας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος σύμφωνα με το video έχει στο γκαράζ του μια σειρά πολυτελών αυτοκινήτων μεταξύ των οποίων είναι ένα Audi R8, ένα Range Rover και μια Rolls-Royce.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα στο παρακάτω video…