Ποιος είναι ο Morizo-san στην Toyota; (Video)


H Toyota Gazoo Racing παρουσίασε τις δύο νέες εκδόσεις της GR Corolla, την «RZ» και τη «Morizo Edition». Από πού πήρε την ονομασία της η δεύτερη; 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ROAD AND TRACK, ΑΡΧΕΙΟ.
  • 12/6/2022

Έως και πριν από λίγα χρόνια κρίναμε τα μοντέλα της Toyota επειδή δεν είχαν ουσιαστικό σπορτίφ χαρακτήρα. Είναι αξιόπιστα, πρακτικά και σχετικά οικονομικά σε κατανάλωση καυσίμου αλλά πέραν αυτών δεν είχαν να προσφέρουν κάτι περισσότερο και να δημιουργούν εντονότερα συναισθήματα στον οδηγό.

Αυτό άλλαξε, πλέον. Και άλλαξε με τον πιο πειστικό και έντονο τρόπο και με εντολή από την υπέρτατη φυσική αρχή της ιαπωνικής εταιρείας. Δηλαδή, από τον ίδιο κ. Akio Toyoda, τον Πρόεδρο της Toyota Motor Corporation.

Ο κ. Toyoda, ο εγγονός του Kiichiro Toyoda, του ιδρυτή της Toyota Motor, ανέλαβε τα καθήκοντα του στις 23 Ιουνίου 2009 και έκτοτε θέλησε να επαναφέρει τον σπορ χαρακτήρα στα μοντέλα της. Μια διαδικασία η οποία κράτησε σχεδόν μια δεκαετία αλλά αυτό μάλλον έπρεπε να πάρει χρόνο για να γίνει όπως ακριβώς ήθελε ο ίδιος.

Συνήθως, ο Πρόεδρος μιας μεγάλης εταιρείας δίνει εντολές και δεν ασχολείται με λεπτομέρειες –έχει τα στελέχη του να το πράττουν. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για μια υπερεθνική με το μέγεθος της Toyota. Όμως, εδώ τα δεδομένα είναι διαφορετικά, όπως αποδεικνύεται.

Ο ρόλος του Hiromu Naruse

Ο κ. Akio Toyoda ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2009, όπως γράψαμε παραπάνω. Ως τότε, είχε ξεκαθαρίσει ήδη τι ήθελε να κάνει και τι να αλλάξει σε αυτήν. Οι αποφάσεις του είχαν εδραιωθεί στη σκέψη του κάποια χρόνια πριν, όταν ακόμα ήταν ανερχόμενο ανώτερο στέλεχος.

Σε αυτές και στη διαμόρφωσή τους συνέβαλε καίρια ένα θρυλικό στέλεχος στην ιστορία της Toyota, o οποίος λόγω της κουλτούρας των Ιαπώνων και της εταιρικής φιλοσοφίας αντιμετωπιζόταν σαν θεός επί γης μεταξύ των εργαζομένων της. Δεν ήταν άλλος από τον αείμνηστο Hiromu Naruse.

Ο κ. Akio Toyoda (αριστερά) με τον δάσκαλό του κ. Hiromu Naruse.
Ο κ. Akio Toyoda (αριστερά) με τον δάσκαλό του κ. Hiromu Naruse.

Ο κ. Naruse άρχισε να εργάζεται στην Toyota το 1963 ως μηχανικός αλλά σχεδόν αμέσως ανέλαβε χρέη οδηγού εξέλιξης των νέων μοντέλων της και άρχισε να αναδεικνύει το μοναδικό οδηγικό ταλέντο του. Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε όλα τα σπορ μοντέλα της εταιρείας έκτοτε και αυτός που συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία της Toyota Gazoo Racing, το 2007.

Το 2000, κ. Toyoda, εντάχθηκε ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Toyota και προετοιμαζόταν για να ανέλθει ως την κορυφή της ιεραρχίας στην Toyota. Έτσι, άρχισε να συναναστρέφεται και με άλλα ανώτατα στελέχη της, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία. Με τον κ. Naruse συναντήθηκε για πρώτη φορά, το 2005, όταν επέστρεψε στη χώρα του από τις ΗΠΑ όπου ήταν Αντιπρόεδρος της Toyota εκεί. 

Τότε ο κ. Toyoda απλώς είχε άδεια οδήγησης και δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σπορ οδήγηση και τους αγώνες αυτοκινήτου γενικότερα. Ο κ. Naruse το κατάλαβε αμέσως και παρότι είχε να κάνει με έναν απόγονο της ιδρυτικής οικογένειας δεν φοβήθηκε και δεν μάσησε τα λόγια του. «Είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι κάποιος που βρίσκεται στην κορυφή (της εταιρείας) όπως εσύ, δεν γνωρίζει τα βασικά της οδήγησης και απλά μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο και σχολιάζει για ένα ή για το άλλο!», του είπε.

Τα απρόσμενα αυτά λόγια, μάλλον σόκαραν τότε τον κ. Toyoda οποίος ήταν αλλιώς συνηθισμένος. Ωστόσο, ο κ. Naruse συνέχισε λέγοντας: «Οι οδηγοί εξέλιξης βάζουν τα πάντα σε μια σειρά με σκοπό να δημιουργήσουν καλύτερα αυτοκίνητα. Το να μιλάει κάποιος για αυτό και για εκείνο χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό, απλώς δημιουργεί προβλήματα!».

Ο κ. Toyoda συνέχισε να τον ακούει έκπληκτος και ο κ. Naruse κατάλαβε ότι τον είχε φέρει σε δύσκολή θέση. Για να χαλαρώσει τη δημιουργηθείσα ατμόσφαιρα του έκανε ακόμα μία απρόσμενη πρόσκληση:«Εάν το θέλετε και το αισθάνεστε, μπορώ να διδάξω πώς να οδηγείτε, ακόμα και αν αυτό γίνεται μόνο μία φορά τον μήνα».

Εκείνη την εποχή, ο κ. Toyoda ήταν περίπου 50 ετών. Μετά από αυτή τη συνάντηση συνειδητοποίησε ότι ήθελε να είναι κάτι περισσότερο από ένας «λάτρης των αυτοκινήτων» και να γίνει ένας από αυτούς που θα μπορούν να αξιολογήσουν ένα αυτοκίνητο, να γίνει ο τελικός κριτής των νέων μοντέλων της εταιρείας. Έτσι, ξεκίνησε μια μοναδική σχέση μεταξύ δασκάλου και μαθητή.

Ο «Morizo-san»

Ο κ. Toyoda αποδείχτηκε ότι είναι επιμελής και ότι αντιλαμβανόταν γρήγορα τι έπρεπε να κάνει στη διαδικασία εκμάθησης της ουσιαστικής οδήγησης. Οι δύο άντρες ανέπτυξαν μια δυνατή φιλία και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία ομάδα με σκοπό να συμμετέχουν στον αγώνα αντοχής «24 Ώρες του Nürburgring», το 2007.

Σε αυτή εντάχθηκαν μηχανικοί και οδηγοί εκπαιδευόμενοι από τον κ. Naruse, μεταξύ των οποίων ήταν και ο κ. Akio Toyoda, ο οποίος τότε είχε γίνει Αντιπρόεδρος της Toyota Motor Corporation. Η «έδρα εργασίας» του κ. Naruse ήταν το Nürburgring-Nordschleife και ο ίδιος ήθελε να λάβουν μέρος ως ερασιτέχνες για να μάθουν καλύτερα την τέχνη της οδήγησης μέσα από τις συνθήκες ενός πολύωρου αγώνα και μάλιστα στην πιο απαιτητική πίστα.

Για το λόγο αυτό συστήθηκε η ομάδα με την ονομασία «Gazoo Racing» και οι οδηγοί της απέκτησαν παρατσούκλια. Ο κ. Akio Toyoda επέλεξε το «Morizo», το οποίο ήταν η ονομασία μίας από τις μασκότ στην έκθεση «Expo» που έγινε στην Ιαπωνία το 2005, στην περιοχή Aichi όπου έχει έδρα η Toyota Motor (και πλέον εκεί βρίσκεται και η πόλη της Toyota).

Η μασκότ Morizo ήταν ένας πράσινος θάμνος ο οποίος ήταν ο «παππούς», και είχε πλάι του έναν μικρότερο θάμνο, τον «εγγονό» του, με το όνομα «Kiccoro». Έτσι, ο κ. Toyoda απέκτησε αυτό το ψευδώνυμο το οποίο χρησιμοποιεί όταν συμμετέχει στους αγώνες αυτοκινήτου.

Υπό την καθοδήγηση του κ. Naruse (μαζί στην παραπάνω φωτογραφία) απέκτησε πολύ βαθιές γνώσεις για την αγωνιστική οδήγηση και πώς να δίνει εντολές στους μηχανικούς του για να ρυθμίζουν κατάλληλα το αυτοκίνητο σε κάθε περίπτωση και κάθε καιρική συνθήκη. Έτσι, απέκτησε και την ικανότητα να μπορεί να αξιολογεί επί της ουσίας ένα αυτοκίνητο παραγωγής, είτε στην κανονική έκδοσή του είτε όταν πρόκειται για μια σπορ εκδοχή του. 

Με τον χρόνο, ο κ. Akio Toyoda εκπαιδεύτηκε κατάλληλα και αξιολογήθηκε ώστε να αποκτήσει τον τίτλο του «κορυφαίου οδηγού» μεταξύ των οδηγών εξέλιξης της Toyota. Έτσι, πολλές φορές αναλαμβάνει ο ίδιος να οδηγήσει τα πρωτότυπα των νεών μοντέλων, να τα κρίνει και να δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για να βελτιωθούν, εάν δεν τα βρίσκει όπως θεωρεί ότι πρέπει να είναι.

Hiromu Naruse.
Hiromu Naruse.

Η συνεργασία και η σχέση του κ. Toyoda με τον δάσκαλό του κ. Naruse σταμάτησε απότομα και με δραματικό τρόπο, και μάλιστα σε μια συγκυρία. Στις 23 Ιουνίου 2009 η συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ψήφησε τον κ. Akio Toyoda για τη θέση του Προέδρου της Toyota Motor Corporation. Στις 23 Ιουνίου 2010, ακριβώς έναν χρόνο μετά, ο κ. Hiromu Naruse θα χάσει τη ζωή του σε ένα τροχαίο ατύχημα σε δημόσιο δρόμο κοντά στο Nürburgring, οδηγώντας το πρωτότυπο Lexus LF-AΉταν 67 ετών.

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε τον «Morizo-san» να οδηγεί τα πρωτότυπα της GR Corolla, να τα αξιολογεί και να συμβάλλει με τον τρόπο του στη δημιουργία της. Προς τιμήν του, δημιουργήθηκε και η έκδοση «Morizo Edition» του μοντέλου.