Είναι απολύτως κατανοητό και λογικό, οι αυτοκινητοβιομηχανίες να θέλουν να εντάξουν τα συνδρομητικά πακέτα στον κατάλογό τους, προσφέροντας διάφορες λειτουργίες και υπηρεσίες επί πληρωμή.
Η BMW ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι θα διαθέτει τα θερμαινόμενα καθίσματα αποκλειστικά μέσω συνδρομής, μέσω του καταστήματος Connected Drive της. Αυτό φυσικά έφερε την αντίδραση πολλών οδηγών, μελλοντικών αγοραστών, αλλά και αυτοκινητοβιομηχανιών, με την Dacia να προσφέρει δωρεάν θερμοφόρες, χλευάζοντας τη γερμανική εταιρεία.
Ο στόχος είναι προφανώς το κέρδος, όμως οι καταναλωτές παραμένουν διστακτικοί, σχετικά με το αν πρέπει να επενδύσουν σε μία συνδρομή, η οποία θα «ξεκλειδώσει» μία νέα τεχνολογία.
Σε έρευνα που έκανε η AutoPacific, εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, που εστιάζει στις έρευνες και τη συμβουλευτική γύρω από τον τομέα της αυτοκίνησης, αυτοί που δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο να αγοράσουν μία τέτοιου είδους συνδρομή είναι οι ιδιοκτήτες -ή εν δυνάμει αγοραστές- ηλεκτρικών οχημάτων. Παρά το ενδιαφέρον τους, το ποσοστό περιορίζεται μόλις στο 23%.
Στην κατηγορία των αγοραστών PHEV, μόνο το 21% θα αγόραζε ένα συνδρομητικό πακέτο για πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην κατηγορία των ΜΕΚ πέφτει στο 16%. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από τον αυξημένο χρόνο που περνούν οι ιδιοκτήτες EV μέσα στα αυτοκίνητά τους, σε σύγκριση με τους χρήστες οχημάτων με ΜΕΚ, εξαιτίας της ανάγκης για φόρτιση, η οποία μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, ανάλογα με το μοντέλο και τις συνθήκες φόρτισης.
Αν κοιτάξει κανείς τις ηλικιακές ομάδες ξεχωριστά, θα αντιληφθεί ότι -φυσιολογικά- η ομάδα που ενδιαφέρεται λιγότερο για οποιαδήποτε τέτοια προσθήκη είναι οι οδηγοί ηλικίας 60-69 ετών. Για παράδειγμα, μόλις το 4% θα ήθελε να έχει πρόσβαση σε βιντεοπαιχνίδια απευθείας μέσω της οθόνης του infotainment system.
Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι το γεγονός ότι δεν είναι οι οδηγοί κάτω των 30 ετών, αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο για συνδρομητικά πακέτα. Σε όλες τις υπηρεσίες που εξέτασε η AutoPacific, η ηλικιακή κατηγορία 30-39 «τερμάτισε» πρώτη, με την πιο σημαντική διαφορά να παρουσιάζεται στο video streaming μέσω του συστήματος infotainment, σε πλατφόρμες όπως το YouTube, το Netflix και το Hulu, αγγίζοντας το 28%, έναντι του 22% στην κατηγορία κάτω των 30 ετών.
Ανάμεσα στα συνδρομητικά πακέτα, για τα οποία απάντησαν οι ερωτηθέντες, η πρόσβαση στο internet και η διαχείριση και ο έλεγχος ορισμένων λειτουργιών και συστημάτων του εκάστοτε οχήματος, μέσω του smartphone. Και πάλι όμως, λιγότερο από το 30% των ερωτηθέντων θα αγόραζαν ένα αντίστοιχο συνδρομητικό πακέτο.