Φουλάρισμα με τον ήλιο! Το πρώτο ηλιακό off-road αυτοκίνητο διέσχισε το Μαρόκο από άκρη σε άκρη! (video)


Το Stella Terra κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους, έχει τελική ταχύτητα 145 km/h, ζυγίζει 1.200 kg, ενώ η αυτονομία του, σε μια ηλιόλουστη μέρα, φτάνει τα 710 km.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: STE/Bart van Overbeeke
  • 19/10/2023

Η ιδέα του ηλιακού αυτοκινήτου δεν είναι νέα. Εδώ και χρόνια έχουν γίνει πολλές αξιόλογες προσπάθειες ώστε αυτό το project να πάρει σάρκα και οστά και να συμβάλει στις μεταφορές με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Αυτή, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα αυτοκίνητο με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να μπαίνει στα «χωράφια» της off-road κατηγορίας και μάλιστα να ολοκληρώνει μια άκρως απαιτητική δοκιμή με απόλυτη επιτυχία.

Το εγχείρημα ανήκει σε μια ομάδα 22 φοιτητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν η οποία μετά από σκληρή δουλειά ανέπτυξε το όχημα Stella Terra, το πρώτο off-road ηλιακό αυτοκίνητο στον κόσμο. Το όχημα, πριν από μερικές ημέρες, κατάφερε να ολοκληρώσει μια δοκιμαστική διαδρομή 1.000 km ξεκινώντας από το βόρειο κομμάτι του Μαρόκο και τερματίζοντας στην έρημο Σαχάρα.

Στο ταξίδι του το Stella Terra κινήθηκε σε κάθε είδους επιφάνεια, από δασικές εκτάσεις και ξηρές κοίτες ποταμών μέχρι αμμώδη μονοπάτια της ερήμου. Σε όλο το μήκος της πορείας του χρησιμοποίησε αποκλειστική ηλιακή ενέργεια την οποία απορροφούσαν τα πάνελ που καλύπτουν την επιφάνεια του, συμπεριλαμβανομένου του καπό.

Όπως αναφέρει η Solar Team Eindhoven το πρώτο ηλιακό off-road αυτοκίνητο, το οποίο κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους, έχει τελική ταχύτητα 145 km/h, ζυγίζει μόλις 1.200 kg ενώ η αυτονομία του μπορεί να φτάσει έως τα 710 km σε μια ηλιόλουστη μέρα. Όταν υπάρχει συννεφιά ο αριθμός πέφτει κατά περίπου 50 km, ενώ αν κινηθεί αποκλειστικά εκτός δρόμου η αυτονομία είναι κατά μέσο όρο είναι 550 km, ανάλογα την επιφάνεια.

Πλέον, στόχος της ομάδας είναι η τεχνολογία που ανέπτυξαν να περάσει στην αυτοκινητοβιομηχανία και να δούμε επιτέλους ηλιακά αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους. Θυμίζουμε ότι στο τέλος του 2022 η εταιρεία Lightyear ξεκίνησε να παράγει το ηλιακό αυτοκίνητο «0» ωστόσο η τιμή των 250.000 ευρώ ανά μονάδα ύψωσε σημαντικά εμπόδια στο εγχείρημα με αποτέλεσμα να έρθει σύντομα η πτώχευση.

Λίγους μήνες μετά η Lightyear ανακοίνωσε ότι ξεκινά εκ νέου την προσπάθειά της, αυτή τη φορά εστιάζοντας στην ανάπτυξη ενός ηλιακού αυτοκινήτου το οποίο θα είναι σημαντικά φθηνότερο. Η ονομασία του θα είναι «2» και σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η τιμή θα κυμαίνεται στα 40.000 δολ. για την αγορά της Αμερικής.