Η «μαγική» οθόνη της GM καθαρίζεται μόνη της (photos)


Η GM υποβάλλει νέα πατέντα οθόνης που καθαρίζεται μόνη της και σβήνει τις δαχτυλιές χωρίς να χρειαστεί να κάνετε απολύτως τίποτα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: USPTO
  • 25/2/2023

Τα τεχνολογικά συστήματα των αυτοκινήτων εξελίσσονται συνεχώς, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να θέλουν να βρίσκονται στην κορυφή των καινοτομιών του συγκεκριμένου χώρου. Οι οθόνες αφής είναι πλέον μία προσθήκη που διαθέτουν τα περισσότερα μοντέλα της αγοράς, και φιλοξενούν μερικά από τα πιο πρωτοποριακά συστήματα infotainment.

Ο καθαρισμός μιας οθόνης αφής δεν είναι δύσκολος, όμως ο καθένας θα ήθελε να αποφύγει η οθόνη του αυτοκινήτου του να πιάνει σκόνη, ή να γεμίζει δαχτυλιές, ή άλλες βρωμιές. Τώρα, η GM έχει τη λύση.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία υπέβαλε μία πατέντα στο Αμερικανικό Γραφείο Πατεντών και Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, η οποία κάνει λόγο για ένα «σύστημα αυτόματου καθαρισμού για οθόνες, που χρησιμοποιεί LED για την εκπομπή αόρατης υπεριώδους ακτινοβολίας». Στην ουσία του, αυτό πρόκειται για μία οθόνη που καθαρίζεται μόνη της με τη βοήθεια ακτίνων UV.

Η πατέντα εξηγεί ότι οι οθόνες αφής με LED εκπέμπουν ορατό κόκκινο, πράσινο και μπλε φως. Το ιώδες φως στη συγκεκριμένη πατέντα παριστάνει μία τέταρτη «διάσταση» στα LED, κι αντιδρά στον φωτοκαταλύτη που βρίσκεται στην αόρατη «μεμβράνη» της οθόνης, μαζί με την υγρασία του περιβάλλοντος, για να καθαρίσει την επιφάνεια της οθόνης. Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα ή και αυτόματα, με βάση την έκθεση στον ήλιο ή άλλες παραμέτρους.

Αυτή η «μαγική» οθόνη θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στους ιδιοκτήτες μοντέλων της GM, αφού οι οθόνες των οχημάτων των Αμερικανών γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες. Είναι λογικό λοιπόν, η εταιρεία να θέλει να προσφέρει έναν τρόπο καθαρισμού, ο οποίος θα είναι τόσο απλός, όσο το πάτημα ενός κουμπιού.

Αυτό που είναι έως και συναρπαστικό όμως, είναι το γεγονός ότι ούτε η μεμβράνη του φωτοκαταλύτη, ούτε το ιώδες φως είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι, κι έτσι οι τυχόν δαχτυλιές και άλλες ενοχλητικές βρωμιές, θα εξαφανίζονται χωρίς να το πάρει «χαμπάρι» κανείς.

Φυσικά, το παρόν πρόκειται για πατέντα, και δεν είναι σίγουρο ότι θα περάσει στην παραγωγή. Μέχρι τότε, καλό θα ήταν να διατηρείτε στο ντουλαπάκι του συνοδηγού μερικά πανιά από μικροΐνες, για τον σωστό καθαρισμό της οθόνης του αυτοκινήτου σας.