Η τεχνολογία από τις κάσκες των μαχητικών μεταφέρεται στα αυτοκίνητα της VW


VW και Microsoft συνεργάζονται και μέσω του headset HoloLens 2 προσφέρουν πληροφορίες στους οδηγούς με τη μορφή 3D ολογραμμάτων. 

  • 6/5/2022

Η Volkwagen και η Microsoft ενώνουν -ξανά- τις δυνάμεις τους και μέσα από τη συνεργασία τους στοχεύουν να μεταφέρουν την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας στα αυτοκίνητα του αύριο.

Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που η γερμανική εταιρεία πίστεψε ότι η επαυξημένη πραγματικότητα και οι προοπτικές που προσφέρει μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες σε έναν οδηγό ο οποίος θα μπορεί μέσα από τη συσκευή HoloLens 2 της Microsoft να λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες.

Το HoloLens 2 είναι ένα headset που εφαρμόζεται στο κεφάλι του χρήστη και μέσα από τα γυαλιά που ενσωματώνει καλύπτει το οπτικό του πεδίο, προβάλλοντας 3D ολογράμματα στο χώρο. Κάτι αντίστοιχο έχουμε δει και στις κάσκες των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών.

Όπως αποκάλυψε η Microsoft, η Volkswagen σκέφτεται εδώ και καιρό να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία και η πρώτη προσπάθεια έγινε στο Race Trainer Golf R το 2015. Ωστόσο παρουσιάστηκαν "θεματάκια" με τη λειτουργία των αισθητήρων στην αρχική εκδοχή του HoloLens, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται σωστά τα ολογράμματα.

Οι δύο εταιρείες έκατσαν ξανά στο τραπέζι το 2018 για να συνεργαστούν συντονισμένα και να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Η αποστολή τους δεν ήταν εύκολη αφού το HoloLens ήταν αρκετά αποτελεσματικό όταν ο χρήστης περπατούσε, ωστόσο οι αισθητήρες του έβγαζαν errors όταν στην εξίσωση έμπαινε η αυξημένη ταχύτητα ενός κινούμενου οχήματος.

Η λύση ήρθε με τη δημιουργία ενός νέου mode με την ονομασία «Moving Platform» και έναν αλγόριθμο που μειώνει τις αποκλίσεις μεταξύ της γρήγορης κίνησης και των αισθητήρων και επιτρέπει στο HoloLens να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Οι εταιρείες δεν αναφέρθηκαν στις πληροφορίες που θα μπορεί να λαμβάνει ο οδηγός ωστόσο από τις φωτογραφίες αλλά και από τις γνωστές δυνατότητες του HoloLens αυτές ενδέχεται να αφορούν την πλοήγηση, την εμφάνιση πεζών με ολογράμματα ώστε να εμφανίζεται ειδοποίηση στα σημεία που υπάρχουν διαβάσεις, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται βασικές λειτουργίες του αυτοκινήτου όπως για παράδειγμα η ρύθμιση του κλιματισμού.

Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες εφόσον το HoloLens μπορέσει να συνεργαστεί απροβλημάτισμα με τον οδηγό ενός οχήματος. Τέλος, στην ανακοίνωση δεν υπήρχε αναφορά για το πότε που θα δούμε την επαυξημένη πραγματικότητα να εντάσσεται στον εξοπλισμό ενός Volkswagen. Όλα δείχνουν, πάντως, ότι δεν είμαστε και τόσο μακριά...

Πηγή: Microsoft