Και όμως, η πιο βιώσιμη μπαταρία στον κόσμο είναι φτιαγμένη από ξύλο!


Η σουηδική Northvolt, που συνεργάζεται με Volkswagen, Volvo και BMW, χρησιμοποιεί ξύλο για την κατασκευή της νέας μπαταρίας της, κάνοντας μία πιο βιώσιμη επιλογή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 27/7/2022

Η Northvolt είναι μία σουηδική εταιρεία παραγωγής μπαταριών, που ιδρύθηκε από δύο πρώην στελέχη της Tesla, οι οποίοι, δουλεύοντας με την Panasonic, έγιναν ειδικοί στον τομέα των μπαταριών. Η συνεργασία της εταιρείας με τις Volkswagen, Volvo και BMW, επέτρεψε στους Σουηδούς να επεκτείνουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα και να κατασκευάσουν, εκτός από το εργοστάσιο-γίγας που διατηρούν στη Σουηδία, ακόμα ένα τέτοιο εργοστάσιο στη Γερμανία.

Η εταιρεία κάνει άλματα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα και ρηξικέλευθα υλικά για την κατασκευή των μπαταριών, όπως για παράδειγμα το ξύλο, που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, προέρχεται από τα νορβηγικά δάση.

Για την κατασκευή αυτής της μπαταρίας, η Northvolt συνεργάζεται με τη Stora Enso, πρωτοπόρο στην παραγωγή λιγνίνης, προκειμένου να παράγει το λεγόμενο "Lignodo". Ένα πολυμερές που βρίσκουμε μέσα στη σύνθεση του ξύλου των δέντρων, που οι Σουηδοί χρησιμοποιούν για την παραγωγή ξύλινων ανόδων. Τα δέντρα είναι υψηλά σε περιεκτικότητα λιγνίνης, καθώς είναι κατά 25% φτιαγμένα από αυτήν, ενώ αποτελούν και μία πολύ καλή πηγή άνθρακα.

Η λιγνίνη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και κυριότερες πηγές άνθρακα στον κόσμο, οπότε η μετατροπή της σε άνθρακα εξασφαλίζει την καλύτερη διαχείριση των δασικών πόρων, καθώς μεγαλύτερο μέρος του δέντρου χρησιμοποιείται για την παραγωγή.

Η διαδικασία για την παραγωγή ανόδων από λιγνίνη είναι η εξής:

  • Η λιγνίνη διαχωρίζεται από το ξύλο κατά τη διαδικασία παραγωγής κυτταρικών ινών.
  • Η λιγνίνη διυλίζεται σε μία λεπτή σκόνη άνθρακα, που λειτουργεί ως το ενεργό υλικό για τις αρνητικές ανόδους της μπαταρίας ιόντων λιθίου.
  • Η σκόνη άνθρακα χρησιμοποιείται για την παραγωγή φύλλων ηλεκτροδίων και πηνίων.
  • Τέλος, τα ηλεκτρόδια άνθρακα συνδυάζονται με θετικά ηλεκτρόδια, διαχωριστές, ηλεκτρολύτες και άλλα μέρη της μπαταρίας ιόντων λιθίου.

Η λιγνίνη αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και μπορεί να αντικαταστήσει τους ορυκτούς πόρους, σε περιορισμένες ποσότητες. Εκτός αυτού, προσφέρει μεγαλύτερες επιδόσεις στις μπαταρίες και επιτρέπει έναν πολύ μικρότερο χρόνο φόρτισης.

Παρόλο που, αυτή τη στιγμή, η παραγωγή μπαταριών με ξύλινες ανόδους βρίσκεται ακόμα σε πολύ πειραματικό και πιλοτικό στάδιο, η Stora Enso δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ευρύτερης παραγωγής για βιομηχανική χρήση.