Mercedes EQ: Οι 7 χρήσιμες συμβουλές για σωστή φόρτιση


Οι ειδικοί της σειράς Mercedes EQ μοιράζονται χρήσιμες συμβουλές για να φορτίσετε σωστά το όχημά σας και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

  • 13/5/2022

Κάθε οδηγός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να βοηθά στην παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, να κάνει τις στάσεις για φόρτιση πιο ευχάριστες και να βελτιστοποιεί τον χρόνο οδήγησης. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να ακούσει τους ειδικούς και συγκεκριμένα το εξειδικευμένο προσωπικό της σειράς Mercedes EQ μέσα από τις επτά χρήσιμες συμβουλές που μας δίνουν...

1.  Μην φορτίζετε πλήρως

Για φυσικούς και χημικούς λόγους, ο ρυθμός φόρτισης μειώνεται όσο η μπαταρία πλησιάζει στην πλήρη φόρτισή της. Συνεπώς, κατά τη γρήγορη φόρτιση με συνεχές ρεύμα (DC), έχει συνήθως νόημα να φορτίσετε την μπαταρία με γρήγορο φορτιστή μόνο μέχρι 80% ή ανάλογα με την αυτονομία που χρειάζεστε. Είναι επίσης καλό και για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

2. Να χρησιμοποιείτε τον προκλιματισμό στη διάρκεια της φόρτισης

Αυτό εξοικονομεί αυτονομία, επειδή η ενέργεια που απαιτείται για να διατηρηθούν η μπαταρία και ο εσωτερικός χώρος στη σωστή θερμοκρασία καλύπτεται από το ρεύμα φόρτισης. Το σύστημα προκλιματισμού της EQB μπορεί να προγραμματίζεται απευθείας μέσω του MBUX ή μέσω της εφαρμογής Mercedes me App. Σημαντικό:  μπορείτε να οδηγείτε πιο αποδοτικά με θερμαινόμενα καθίσματα από ό, τι με θερμό αέρα από το σύστημα κλιματισμού.

3.  Αφήνετε τον έλεγχο στον «συνοδηγό»

Εάν είναι δυνατόν, να ενεργοποιείτε πάντα την πλοήγηση με Electric Intelligence. Ο λόγος είναι ότι λαμβάνει έξυπνα υπόψη πολλούς παράγοντες για τον σχεδιασμό της γρηγορότερης διαδρομής, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων φόρτισης, και μπορεί να αντιδρά δυναμικά σε αλλαγές, όπως τα μποτιλιαρίσματα. Και όταν η υπολειπόμενη αυτονομία αρχίζει να γίνεται πιεστική, μπορεί να σας δίνει συμβουλές για το πώς να κερδίσετε μερικά περισσότερα χιλιόμετρα.

4.  Αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες

Εάν οι μπαταρίες εκτίθενται σε έντονη θερμότητα ή έντονο ψύχος, η χωρητικότητά τους μειώνεται γρήγορα. Συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγετε να παρκάρετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο στον καυτό ήλιο το καλοκαίρι, όταν είναι δυνατόν, και να προτιμάτε τη σκιά. Τον χειμώνα, ένα γκαράζ είναι ιδανικό για στάθμευση και φόρτιση. Επιπλέον, τον χειμώνα συνιστάται να φορτίζετε την μπαταρία αμέσως μετά από μια διαδρομή, δηλαδή προτού προλάβει να κρυώσει η μπαταρία.

5.  Αποφεύγετε τις τακτικές γρήγορες φορτίσεις

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να φορτίζονται γρήγορα στη διάρκεια μιας διαδρομής μόνο εάν είναι πραγματικά αναγκαίο. Η συνεχής γρήγορη φόρτιση με υψηλή ισχύ μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

6.  Καλύτερα μισογεμάτο

Εάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το όχημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. λόγω απουσίας σας σε πολυήμερο ταξίδι, θα πρέπει να το αφήσετε με την μπαταρία φορτισμένη μέχρι τη μέση περίπου. Έτσι, επιβραδύνεται η απώλεια φόρτισης της μπαταρίας.

7.  Αναζητήστε πληροφορίες εκ των προτέρων

Η εφαρμογή Mercedes me App προσφέρει πολλές χρήσιμες λειτουργίες σχετικά με τη φόρτιση. Περιλαμβάνει και μία επιλογή φίλτρου που επιτρέπει την ταξινόμηση των σημείων φόρτισης σύμφωνα με κριτήρια, όπως διαθεσιμότητα ή ισχύς φόρτισης. Όταν θέλετε να αποφασίσετε πού να φορτίσετε την EQB, υπάρχουν φωτογραφίες και βαθμολογίες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Επίσης υπολογίζεται η πιθανότητα να είναι απασχολημένο ένα συγκεκριμένο σημείο φόρτισης στη διάρκεια της ημέρας και προβάλλεται στην οθόνη.