Ανατροπή: Αυτή είναι η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας (video)


Μέσα σε λίγες μέρες αλλάζουν τα πλάνα του υπουργείου Οικονομικών. Ίσως και σήμερα ανακοινωθεί η διάρκεια της παράτασης πληρωμής.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 21/12/2023

Στις αρχές της εβδομάδας - και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου - ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι «ενδεχομένως για κάποιες μέρες να έχουμε μια παράταση στη διαδικασία», εννοώντας την προθεσμία εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας του 2024, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ωστόσο, από την πιθανή ολιγοήμερη παράταση, που με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν θα ήταν το πολύ έως 2 εβδομάδες, φαίνεται ότι πηγαίνουμε σε ανατροπή δεδομένων και… επιστροφή στην «παραδοσιακή» δίμηνη παράταση.

Με βάση όσα προκύπτουν τις τελευταίες ώρες από το υπουργείο Οικονομικών, επιλέγεται να δοθεί χρόνος έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για την αποπληρωμή τους, προκειμένου να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις πολλές οικονομικές επιβαρύνσεις που «συγκεντρώνονται» στο τέλος του έτους αλλά και την ακρίβεια.

Ανάλογη παράταση είχε δοθεί και τα προηγούμενα δύο χρόνια. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η επισημοποίηση της σχετικής απόφασης να προκύψει ακόμα και εντός της ημέρας (Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου) από το υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται απίθανο να υλοποιηθεί η σκέψη για κλιμακωτό πρόστιμο σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβεί από τη λήξη της προθεσμίας.

Τέλος, ευνοημένοι από την αναμενόμενη 2μηνη παράταση θα είναι και όσοι σχεδιάζουν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, βάζοντάς τα σε ακινησία, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να τα κυκλοφορούν για δύο μήνες χωρίς να πληρώσουν τέλη και να προχωρήσουν στην ψηφιακή ακινησία στα τέλη του Φεβρουαρίου 2024.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 για τα οχήματα, πατώντας ΕΔΩ.

Για να δείτε τους τρόπους πληρωμής, τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, ποιοι εξαιρούνται αλλά και τα οχήματα που δεν υπόκεινται σε τέλη κυκλοφορίας, πατήστε ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται «ψαλίδι» 30% στα τεκμήρια διαβίωσης – Τι ισχύει για τα αυτοκίνητα

Φορολογία αυτοκινήτου: Η Κομισιόν βγάζει «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα - Ζητά άμεσα συμμόρφωση

Μετά από 23 χρόνια αλλάζουν οι κανονισμοί για την απόσυρση παλαιών οχημάτων