Abarth Classiche 1300 OT: Το νέο sports car για τα 75 χρόνια του «Σκορπιού» (photos)


Η Stellantis τιμά τα 75 χρόνια της Abarth με ένα νέο sports car, που εμπνέεται από εμβληματικό αγωνιστικό μοντέλο της δεκαετίας του ’60.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: STELLANTIS
  • 13/4/2024

Η Abarth συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια ζωής και το γιορτάζει. Ήδη έχει παρουσιάσει τις πρώτες εικόνες του ισχυρότερου μοντέλου της ιστορίας της, του 600e με απόδοση 240 PS, ωστόσο αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Το Τμήμα Κληρονομιάς της Stellantis συμμετέχει στους εορτασμούς με δύο τρόπους. Αφενός δημιούργησε μια προσωρινή έκθεση με σπάνια μοντέλα, αλλά και είδη της Abarth, που ανήκουν στη συλλογή της αλλά και σε ιδιώτες συλλέκτες και αφετέρου ανακοίνωσε το project Abarth Classiche 1300 OT.

Πρόκειται για ένα project στο πλαίσιο του προγράμματος «Reloaded by Creators» της Stellantis Heritage (Alfa Romeo, FIAT, Lancia, Abarth), σύμφωνα με το οποίο θα κατασκευαστεί ένα συλλεκτικό sports car, σε μόλις 5 αντίγραφα, αποτελώντας μια σύγχρονη επανερμηνεία του εμβληματικού σπορ μοντέλου Fiat-Abarth OT 1300 του 1965, το οποίο συμμετείχε σε αγώνες, κατακτώντας νίκες στο Nurburgring και το Hockenheim.

Μάλιστα, η Stellantis παρουσίασε το νέο sports car σε μοντέλο υπό κλίμακα 1:3, αλλά έδωσε στη δημοσιότητα και render φωτογραφίες για το πώς θα είναι όταν κατασκευαστεί. Επιπλέον, άνοιξε ήδη τις παραγγελίες για τα μόλις 5 αντίγραφα που θα βγουν από τη γραμμή παραγωγής, δημιουργώντας και ειδικό site. Το νέο σπορ αυτοκίνητο θα παραχθεί από το τμήμα κληρονομιάς της αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο θα αναλάβει και την πώλησή του.

Η Stellantis δεν έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένες πληροφορίες για τις προδιαγραφές του, ωστόσο επεσήμανε ότι μηχανολογικά θα βασίζεται στο Abarth Classiche 1000 SP - και ουσιαστικά στην Alfa Romeo 4C - που παρουσιάστηκε από το τμήμα Heritage το 2021 επίσης σε 5 αντίγραφα, τα οποία έγιναν sold out σε χρόνο ρεκόρ.

Οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες του νέου μοντέλου περιλαμβάνουν αμάξωμα από ανθρακονήματα, το οποίο ενσωματώνει το περίφημο «περισκόπιο» του μοντέλου της δεκαετίας του ΄60 για την ψύξη της καμπίνας. Το πίσω τζάμι από πλεξιγκλάς και το κάλυμμα του κινητήρα με την επιγραφή «Abarth» υπογραμμίζουν τη σύνδεση με το ιστορικό μοντέλο.

Από την άλλη πλευρά, το εμπρός τμήμα με τις ελικοειδείς καμπύλες θυμίζει τα σπορ Abarth του παρελθόντος, ενώ διαθέτει μεγάλα ανοίγματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Abarth Classiche 1000 SP είχε στην «καρδιά» του τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1,75 L που απέδιδε 240 PS, φτάνοντας σε τελική ταχύτητα άνω των 250 km/h.

«Το συναρπαστικό Abarth Classiche 1300 OT είναι ένα όνειρο που σύντομα θα γίνει απίστευτη πραγματικότητα», τόνισε ο επικεφαλής του Stellantis Heritage, Roberto Giolito. Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο μοντέλο θα αποτελεί τον πιο αυθεντικό και γνήσιο τρόπο για να τιμήσει κάποιος ένα επικό αυτοκίνητο που παραμένει στις καρδιές όλων των πραγματικών οπαδών της μάρκας Abarth, σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Abarth 595: Ο «Σκορπιός» συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής, αλλά εξακολουθεί να... δαγκώνει

Carlo Abarth: O «πατέρας» του Σκορπιού που του άρεσε να ταπεινώνει τα ακριβά αυτοκίνητα (video)

Abarth: Νέα μοντέλα 500e και 500e Turismo για την αμιγώς ηλεκτρική σειρά (photos)