Τέλη Κυκλοφορίας: Προ των πυλών η παράταση πληρωμής - Τα σενάρια για τα πρόστιμα


Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ξεκαθάρισε ότι δε θα ισχύσει η… συνηθισμένη 2μηνη παράταση - Τι είπε για την εξόφληση σε δόσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 19/12/2023

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινά η συζήτηση για το αν θα δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Οικονομικών έδινε, έστω και σχεδόν την τελευταία στιγμή, δίμηνη παράταση, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, ωστόσο πλέον τα πράγματα αλλάζουν, όπως επεσήμανε ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ.

«Θα σας παραπέμψω σε μια διάταξη που θα κατατεθεί ενδεχομένως και σήμερα (σ.σ. την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου) και θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε συνεχείς παρατάσεις και να πάμε σε ένα σύστημα το οποίο σε κάθε περίπτωση να είναι πάγιο, ώστε να μη χρειάζονται παρατάσεις. Παρ’ όλα αυτά, ενδεχομένως - γιατί φέρνουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις, λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία - για κάποιες μέρες να έχουμε και μια παράταση στη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «λίγες μέρες» που επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης θα είναι διάρκειας μίας ή το πολύ δύο εβδομάδων. Αντίστοιχη παράταση, αναμένεται να δοθεί και στην ψηφιακή δήλωση ακινησίας οχημάτων.

Επιπλέον, για το γεγονός ότι σε αντίθεση με τον ΕΝΦΙΑ, δεν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας σε δόσεις, σχολίασε: «Δεν είναι απλό… σε όλες τις χώρες με αυτό τον τρόπο πληρώνεται, με μία εφάπαξ συνδρομή για να μπορεί να είναι και ο έλεγχος στο δρόμο πολύ πιο εύκολος. Μιλάμε για μια διαδικασία που είναι πολύ διαφορετική ελεγκτικά. Πρέπει να έχει μια σαφή εικόνα (σ.σ. ο αστυνομικός) για το αν είναι πληρωμένο το τέλος ή όχι και όλο αυτό θα δημιουργεί αβεβαιότητα. Έχουμε, όμως, ήδη διαδικασίες για θέση σε ακινησία, άρση της ακινησίας, υπάρχουν τρόποι κάποιος να μην πληρώσει…»

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και η αλλαγή στο πρόστιμο που προβλέπεται σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής ή μη καταβολής των τελών κυκλοφορίας, ώστε αυτό να εφαρμόζεται κλιμακωτά, ανάλογα με το χρονικό διάστημα καθυστέρησης της πληρωμής. Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, για το αν και με ποιο τρόπο αυτή η αλλαγή θα εφαρμοστεί από φέτος.

Αυτή τη στιγμή, τα ποσά που προβλέπονται είναι τα εξής:

  • Πρόστιμο ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
  • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Μηδενικό πρόστιμο αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Για να δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα τέλη κυκλοφορίας 2024 για όλα τα οχήματα, πατήστε ΕΔΩ.

Για τους τρόπους πληρωμής, τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και τα οχήματα που δεν υπόκεινται σε τέλη κυκλοφορίας αλλά και το ποιοι εξαιρούνται από τα τέλη κυκλοφορίας, πατήστε ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται «ψαλίδι» 30% στα τεκμήρια διαβίωσης – Τι ισχύει για τα αυτοκίνητα

Φορολογία αυτοκινήτου: Η Κομισιόν βγάζει «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα - Ζητά άμεσα συμμόρφωση

Μετά από 23 χρόνια αλλάζουν οι κανονισμοί για την απόσυρση παλαιών οχημάτων