Έρχεται «ψαλίδι» 30% στα τεκμήρια διαβίωσης – Τι ισχύει για τα αυτοκίνητα


Τα τεκμήρια διαβίωσης και ο φόρος πολυτελείας θα επανεξεταστούν από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών η οποία πιάνει δουλειά στις αρχές του 2024.

  • 13/11/2023

Μεγάλες και σημαντικές αλλαγές σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση στον τομέα των τεκμηρίων διαβίωσης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πάνω σε ένα δραστικό «λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης το οποίο θα συνοδευτεί με «κούρεμα» 30% από το 2025 με στόχο την άρση των αδικιών και των στρεβλώσεων που προκαλεί το σημερινό σύστημα.

Τα τεκμήρια διαβίωσης θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση από ειδική επιτροπή η οποία θα πιάσει δουλειά στις αρχές του 2024 αναλαμβάνοντας την καταγραφή, επικαιροποίηση και αναβάθμιση της δομής των τεκμηρίων διαβίωσης.

Η Κυβέρνηση είχε αναφερθεί στα τεκμήρια διαβίωσης και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων να βγάζει ανακοίνωση και να χαιρετίζει την εξαγγελία, ενώ παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει και στην εξάλειψη του φόρου πολυτελούς διαβίωσης ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όχι μόνο δεν προσφέρει κρατικά έσοδα, αντιθέτως τα στερεί». 

Τα τεκμήρια διαβίωσης θεσμοθετήθηκαν το 1978 και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Κάθε χρόνο 1 στους 4 φορολογούμενους πιάνεται στην παγίδα τους, με τους μισθωτούς και συνταξιούχους να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι καθώς δεν φορολογούνται για τα πραγματικά εισοδήματά τους αλλά για υψηλότερα εισοδήματα που προκύπτουν από τα τεκμήρια για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα κλπ.

Η ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, αποκάλυψε 1,8 εκατ. φορολογούμενους που έπεσαν στη «φάκα» των τεκμηρίων και ενώ είχαν δηλώσει εισοδήματα ύψους 3,23 δισ. ευρώ τελικά φορολογήθηκαν για εισοδήματα 8,8 δισ. ευρώ λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Επισημαίνεται ότι με το σημερινό καθεστώς τα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τα αυτοκίνητα διαμορφώνονται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά. Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν σήμερα στα αυτοκίνητα πατώντας εδώ.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φορολογία: Πώς διαμορφώνεται η λιανική τιμή πώλησης ενός αυτοκινήτου

Η Κομισιόν βγάζει «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για τους φόρους στα Ι.Χ.

Έρευνα: Το ποσό που εισπράττει το ελληνικό δημόσιο από κάθε αυτοκίνητο