Δείτε το Chevrolet Bolt να κινείται χωρίς οδηγό (Video)


Η Cruise, η εταιρεία που ανήκει στην General Motors και ασχολείται με την εξέλιξη συστήματος αυτόνομης οδήγησης για τα μελλοντικά μοντέλα της, πήρε άδεια και ξεκίνησε δοκιμές χωρίς οδηγό, στους δρόμους του San Francisco.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΤΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 11/12/2020

Η General Motors ανακοίνωσε το 2016 ότι θα αποκτήσει την Cruise LLC, μια μικρή εταιρεία η οποία συστάθηκε το 2013 με σκοπό την ανάπτυξη λογισμικού και συστημάτων για οχήματα αυτόνομης οδήγησης.

Πρόσφατα, η Cruise πήρε την άδεια από τις Αρχές του San Francisco, στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, για να πραγματοποιεί νόμιμα δοκιμές εξέλιξης στους δρόμους της αμερικανικής πόλης, χωρίς να βρίσκεται κάποιος στη θέση οδήγησης.

Η Cruise έχει πέντε αμιγώς ηλεκτροκίνητα Chevrolet Bolt με τα οποία κάνει τις δοκιμές εξέλιξης σε πραγματικές συνθήκες κίνησης.

Αυτά απαγορεύεται να ξεπεράσουν την ταχύτητα των 30 μ.α.ώ. (48 km/h) και δεν επιτρέπεται να κινούνται όταν ο καιρός είναι βροχερός ή υπάρχει ομίχλη. Ο κ. Dan Ammann, Διευθύνων Σύμβουλος της Cruise, δήλωσε σχετικά: «Για να φτάσουμε στο στάδιο να κάνουμε δοκιμές με οχήματα αυτόνομης οδήγησης χωρίς να υπάρχει οδηγός σε αυτά, χρειάστηκαν περισσότερα από πέντε χρόνια εντατικής εξέλιξης.

»(Σε αυτό το διάστημα) Διανύσαμε απόσταση μεγαλύτερη των 2.000.000 μιλίων (σημ.: περίπου 3.220.000 km) στους δρόμους του San Francisco, σε ένα από τα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα του κόσμου σε ό,τι αφορά στις κυκλοφοριακές συνθήκες. Μια μεγάλη ομάδα αφοσιωμένων ανθρώπων, τόσο από την Cruise όσο και από την General Motors, δούλεψε σκληρά γι’ αυτό. Για να μην αναφέρουμε και τα αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν ως τώρα».

Στη συμφωνία που υπεγράφη με τις Αρχές της πόλης, προβλέπεται ότι θα υπάρχει υπάλληλος της εταιρείας εντός του οχήματος, ο οποίος όμως θα κάθεται στη θέση του συνοδηγού. Ο ρόλος του θα είναι να πατήσει τον κατάλληλο διακόπτη που βρίσκεται στην κονσόλα για να ακινητοποιήσει το όχημα, σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης ή πρόκλησης ατυχήματος.