Είναι πολλά τα G! Νέο ρεκόρ πλευρικής επιτάχυνσης από όχημα παραγωγής (video)


Ο ολλανδικός «πύραυλος» Donkervoort F22 γιόρτασε τα γενέθλιά του πετυχαίνοντας... κατά λάθος παγκόσμιο ρεκόρ πλευρικής επιτάχυνσης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: DONKERVOORT NEWSROOM
  • 15/12/2023

Το Donkervoort F22 έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2022. Έναν χρόνο μετά, η ολλανδική εταιρεία επισκέφτηκε την πίστα του Zandvoort για να γιορτάσει τα πρώτα γενέθλια του ταχύτατου δημιουργήματός της, καταφέρνοντας να κατακτήσει ένα πολύ σημαντικό ρεκόρ.

Πρόκειται για το ρεκόρ μεγαλύτερης πλευρικής επιτάχυνσης που έχει επιτευχθεί από μοντέλο παραγωγής, το οποίο το F22 έσπασε, καταγράφοντας 2,3g. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη κορυφαία επίδοση είχε κάνει ο πρόγονός του, Donkervoort D8 GTO-JD70, με 2,1g.

«Οι μετρήσεις μας έδειξαν ότι η πλευρική επιτάχυνση του F22 ήταν 2,15g, όμως επιβεβαιώσαμε ότι ήταν πολύ μεγαλύτερη,» είπε ο Denis Donkervoort, ο οδηγός αγώνων που έσπασε το ρεκόρ και γιος του ιδρυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας, Joop Dokervoort. Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο είναι το γεγονός ότι το supercar έφερε αυτό το αποτέλεσμα κατά λάθος, χωρίς να προσπαθήσει δηλαδή.

«Γυρίζαμε ένα εορταστικό video για την επέτειο του F22, ώστε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που το εξέλιξαν, τους πελάτες που το έθεσαν εκτός αποθέματος και τους νέους fans που υποδεχτήκαμε. Οπότε, η επίδοση αυτή ήταν μια καλή έκπληξη για εμάς.

«Ήδη γνωρίζαμε ότι θα άγγιζε τουλάχιστον τα 2,15g, όμως τα 2,3g είναι ένα νέο επίπεδο πλευρικής επιτάχυνσης για τα supercars, μια απόδειξη της εξαιρετικής δουλειάς που έχει κάνει η ομάδα εξέλιξης της Donkervoort μέχρι στιγμής, και εμψύχωση για τα επόμενά τους βήματα,» εξήγησε ο Ολλανδός.

Αρχικά, το F22 προοριζόταν να παραχθεί 75 φορές, όμως τελικά κατασκευάστηκαν 100 μονάδες, προκειμένου οι Ολλανδοί να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Στην «καρδιά» του πανίσχυρου οχήματος κρύβεται ένας turbo πεντακύλινδρος κινητήρας 2,5 L που προέρχεται από το Audi RS3 κι αποδίδει 463 ίππους και 640 Nm ροπής. Με το πακέτο αναβαθμίσεων για την πίστα, που περιλαμβάνει μια νέα εξάτμιση, η ισχύς ανεβαίνει στους 492 ίππους και 670 Nm ροπής.

Τα 0-100 km/h γίνονται σε μόλις 2,5 sec, ενώ αγγίζει τα 200 km/h από στάση σε 7,5 sec. Η τελική ταχύτητα ανέρχεται στα 290 km/h. Η παραγωγή του F22 ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο έτος και θα συνεχίσει μέχρι το 2025, με κάθε μονάδα να κοστίζει 245.000 ευρώ στην Ευρώπη.

Δείτε το video:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Donkervoort D8 GTO Roadster: Η τελευταία πτήση για τον "Ιπτάμενο Ολλανδό"!

Donkervoort D8 GTO JD70 R: Ένα ακριβό παιχνίδι για την πίστα

To νέο Donkervoort D8 έχει 420 άλογα (video)