Εξαγωγές αυτοκινήτων: Κίνα 1-0 Ιαπωνία


Η Κίνα έρχεται να προσπεράσει την Ιαπωνία στη λίστα με τις χώρες που εξάγουν περισσότερα αυτοκίνητα στον κόσμο, κατακτώντας την κορυφή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/5/2023

Η κινεζική «επίθεση» στον τομέα της αυτοκίνησης έχει λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα. Οι Κινέζοι έχουν πάρει πολύ σοβαρά τη συγκεκριμένη εκστρατεία, αφού κατάφεραν να προσπεράσουν την Ιαπωνία στις εξαγωγές αυτοκινήτων, κατακτώντας την πρώτη θέση στον κόσμο.

Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Κίνα έχει πλέον τον τίτλο της χώρας με τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, παρουσιάζοντας τεράστια αύξηση στις εξαγωγές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα Nikkei Asia αναφέρει ότι οι κατασκευαστές της Κίνας παρήγαν 58% περισσότερα αυτοκίνητα στο Q1, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Παρόλο που η Ιαπωνία έχασε τη θέση της κορυφής, είδε κι εκείνη αύξηση της τάξης του 6%.

Κοιτώντας τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Κινέζων Αυτοκινητοβιομηχανιών, τα οχήματα που παρήγαγε η χώρα στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους άγγιξαν τα 1,07 εκατ., ενώ η Ιαπωνία περιορίστηκε στα 950.000 οχήματα στην ίδια περίοδο.

Ένας παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την άνοδο είναι η δυνατότητα πώλησης αυτοκινήτων στη Ρωσία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είδε την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία να γυρνά την πλάτη της στη Ρωσία και να αποχωρεί από τη συγκεκριμένη αγορά, κάτι που η Κίνα αποφάσισε να μην κάνει. Η απουσία κολοσσών της αυτοκίνησης, όπως για παράδειγμα οι Ευρωπαίοι, οι Ιάπωνες κι οι Αμερικανοί, έφερε την Κίνα σε πλεονεκτική θέση. Οι Κινέζοι κατασκευαστές κατάφεραν να εξάγουν 140.000 οχήματα στην αγορά της Ρωσίας από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, τριπλασιάζοντας τον αριθμό από το 2022.

Εκτός αυτού, οι Κινέζοι είναι γνωστοί για την εξειδίκευσή τους στον ηλεκτρισμό. Οι εξαγωγές των τοπικών EV σχεδόν διπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο, αγγίζοντας τις 380.000 μονάδες. Η ραγδαία εξέλιξη των συστημάτων που χρησιμοποιούν για τα ηλεκτρικά τους οχήματα, σε συνδυασμό με την αργή αντίδραση της Ιαπωνίας στον συγκεκριμένο τομέα, είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της Κίνας στην κορυφή.