Επίσημο: Πλήρης αποκάλυψη για το νέο Volkswagen Golf (video-photos)


Η Volkswagen παρουσίασε το νέο Golf, που διαθέτει ανανεωμένη σχεδίαση, αναβαθμισμένες τεχνολογίες και πλήρη γκάμα κινητήριων συνόλων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: VOLKSWAGEN AG
  • 24/1/2024

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την πρώτη παρουσίασή του στην έκθεση CES 2024, με ένα καμουφλαρισμένο πρωτότυπο GTI, η Volkswagen προχώρησε στην πλήρη αποκάλυψη του νέου Golf - και σε μορφή station wagon (Variant).

Πρόκειται για την facelift έκδοση της 8ης γενιάς του θρυλικού μοντέλου, το οποίο συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής, έχοντας ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Μάρτιο του 1974, ξεπερνώντας παγκοσμίως από τότε μέχρι σήμερα τις 37 εκατομμύρια πωλήσεις.

Το τελευταίο, όπως όλα δείχνουν, θερμικό Golf, χαρακτηρίζεται από νέες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, αναβαθμισμένα υλικά, καινούριο λογισμικό, βελτιώσεις σε εργονομικά στοιχεία και ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω του ChatGPT στον έξυπνο φωνητικό βοηθό IDA.

Εξωτερικά, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις «φρεσκαρίσματος» στο μέσο του κύκλου ζωής ενός μοντέλου, οι αλλαγές επικεντρώνονται στις δύο άκρες του αμαξώματος. Περισσότερο εμπρός, όπου ξεχωρίζουν τα νέα, πιο λεπτά, φωτιστικά σώματα LED, αλλά και ο επανασχεδιασμένος προφυλακτήρας.

Μάλιστα, αν οι αγοραστές επιλέξουν αναβαθμισμένους LED προβολείς, τότε στη μάσκα προστίθεται μια οριζόντια φωτεινή μπάρα LED και το σήμα της Volkswagen γίνεται φωτιζόμενο. Παράλληλα, υπάρχουν στον προαιρετικό εξοπλισμό και προβολείς IQ.LIGHT LED Matrix, με εμβέλεια 500 m.

Στο πίσω μέρος καινούρια είναι η σχεδίαση των φωτιστικών σωμάτων, τα οποία απέκτησαν τρισδιάστατα εσωτερικά γραφικά. Επιπλέον, στην γκάμα των 11 χρωμάτων αμαξώματος, προστέθηκαν άλλα 4: Crystal Ice Blue Metallic, Anemone Blue Metallic, Oyster Silver Metallic και Grenadilla Black Metallic.

Συν τοις άλλοις, για τις εκδόσεις R-Line, GTE και GTI υπάρχει η επιλογή διχρωμίας, με μαύρη οροφή, ενώ εμπλουτίστηκε και η γκάμα σχεδίασης για τις ζάντες που φτάνουν έως τις 19 ίντσες.

Οι αναβαθμίσεις συνεχίζονται και στο εσωτερικό, με την Volkswagen να «αφουγκράζεται» τις επισημάνσεις των πελατών της. Έτσι, υπάρχουν βελτιώσεις στο μενού και τα γραφικά του συστήματος infotainment, ενώ και τα χειριστήρια αφής για τη θερμοκρασία και την ένταση του ηχοσυστήματος, στη βάση της ανεξάρτητης οθόνης, απέκτησαν φωτισμό. Όσο για τις διαστάσεις της, στις εισαγωγικές εκδόσεις είναι 10,4 ίντσες, για να «ανέβει» στις 12,9 στις κορυφαίες παραλλαγές.

Όλα τα νέα Golf διαθέτουν ψηφιακό πίνακα οργάνων Digital Cockpit Pro με οθόνη 10,2 ιντσών, που περιλαμβάνει δύο επιλογές διαμόρφωσης. Περισσότερες δυνατότητες υπάρχουν στις εκδόσεις R-Line, GTI και GTE. Επιπλέον, καινούριο είναι και το τιμόνι που διαθέτει διακόπτες πολλαπλών λειτουργιών.

Στη διάθεση του οδηγού βρίσκονται μια σειρά από συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και ασφάλειας, με τη Volkswagen να αναδεικνύει το σύστημα Park Assist Plus, που κάνει τη στάθμευση πιο εύκολη, όχι μόνο ελέγχοντας αν ο διαθέσιμος χώρος επαρκεί, αλλά αναλαμβάνοντας και τις σχετικές μανούβρες. Επιπλέον, με το σύστημα Park Assist Pro ο οδηγός θα μπορεί να παρκάρει το Golf του χρησιμοποιώντας το smartphone του.

Το Golf θα λανσαριστεί σε έξι επίπεδα εξοπλισμού: Golf, Life, Style, R-Line, ενώ οι σπορ εκδόσεις GTE και GTI θα είναι ανεξάρτητες. Όσο για τα κινητήρια σύνολα; Η Volkswagen δεν παρουσίασε λεπτομερώς τις προδιαγραφές τους, αλλά ανέφερε ότι αρχικά θα υπάρξουν 9 επιλογές: Τέσσερις turbo βενζινοκινητήρες (TSI), δύο ήπια υβριδικά συστήματα 48V (eTSI), δύο PHEV (eHybrid και GTE) και δύο turbodiesel (TDI).

Αποκάλυψε ότι το νέο GTI απέκτησε ακόμα πιο σπορ χαρακτήρα και μεγαλύτερη ισχύ, ενώ ξεκαθάρισε ότι κατά τη διάρκεια του 2024 θα παρουσιαστούν και άλλες εκδόσεις, όπως η GTI Clubsport και οι τετρακίνητες Golf R και Variant R, ενώ το 2025 θα υπάρξουν και τετρακίνητες εκδόσεις με κινητήρες TSI.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, οι δύο ήπια υβριδικές εκδόσεις eTSI θα έχουν ως βάση βενζινοκινητήρα 1,5 L με ισχύ 116 PS και 150 PS και αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, ενώ θα υπάρχουν αντίστοιχες αμιγώς θερμικές με ίδια ισχύ και χειροκίνητο κιβώτιο.

Οι diesel επιλογές (TDI) θα είναι 2λιτρες, με ισχύ 116 PS και 150 PS, ενώ οι PHEV εκδόσεις θα έχουν ως βάση κινητήρα 1,5 L και μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 19,7 kWh, με απόδοση 204 PS (eHybrid) και 272 PS (GTE), με την αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία να φτάνει τα 100 km.

Τέλος, το GTI «κερδίζει» 20 PS, ανεβαίνοντας στους 265 PS, συνδυαζόμενο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων. Μην ξεχνάμε ότι για το 2026 έχει ανακοινωθεί η παρουσίαση αμιγώς ηλεκτρικού GTI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Test Drive: Volkswagen Golf GTD 200 PS - Δοκιμάζουμε το παντοδύναμο μικρομεσαίο diesel

Ο διάδοχος του Volkswagen up! έρχεται το 2026 με τιμή κάτω από 20.000€

Η Volkswagen ετοιμάζει τον ηλεκτρικό διάδοχο του T-Cross - Όλα όσα ξέρουμε