Έρευνα στην FCA για τις εκπομπές ρύπων στους diesel της


Όπως έγινε γνωστό, εισαγγελείς πήγαν στα γραφεία της FIAT Chrysler Automobiles σε Γερμανία και Ιταλία και συνέλεξαν στοιχεία για την έρευνα που κάνουν αναφορικά με την ύπαρξη πιθανή παράνομης συσκευής παραποίησης δεδομένων ρύπων στους κινητήρες diesel της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 23/7/2020

Έπειτα από εντολή της Εισαγγελίας της Φρανκφούρτης, εισαγγελείς αυτής επισκέφτηκαν τα γραφεία της FIAT Chrysler Automobiles τόσο στη Γερμανία όσο και την Ιταλία. Σκοπός ήταν να συγκεντρώσουν στοιχεία για την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με την πιθανή ύπαρξη λογισμικού παραποίησης των εκπεμπόμενων ρύπων στους diesel κινητήρες τους οποίους τοποθετεί στα μοντέλα της. Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς πήγαν στα γραφεία της εταιρείας που βρίσκονται στα κρατίδια της Έσσης και της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Γερμανία) και στην περιοχή του Πεδεμόντιου (βορειοδυτική Ιταλία). Επίσης, ανακοινώθηκε ότι επισκέφτηκαν και γραφεία της στην Ελβετία, αλλά δεν διευκρινίστηκε σε ποιο καντόνι της χώρας.

Η ως τώρα έρευνα, η οποία διενεργείται υπό την επίβλεψη του «Eurojust» (του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δικαστική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της), έχει δείξει την πιθανότητα να διαθέτουν οι πετρελαιοκινητήρες «MultiJet» ειδικό λογισμικό το οποίο να παραποιεί τα πραγματικά δεδομένα εκπομπής ρύπων, ώστε να πληροί τις νόρμες «Euro 5» και «Euro 6». Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της Φρανκφούρτης δήλωσε ότι ελέγχονται εννέα άτομα και οι επιχειρηματικές δραστηριότητές τους για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2014-2019. Επίσης, είπε ότι μόνο στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα από 200.000 οχήματα που διαθέτουν αυτούς τους κινητήρες.

Η υπόθεση αφορά στους 1.3 MultiJet, 1.6 MultiJet και 2.0 MultiJet που τοποθετούνται σε μοντέλα των Alfa Romeo, FIAT και Jeep καθώς και σε αυτούς με τους οποίους εφοδιάζονται τα επαγγελματικά οχήματα της FIAT και της Iveco. Συγκεκριμένα, τους 110 MultiJet («F1AE3481G»), 115 MultiJet («250A1000»), 150 MultiJet («F1AE3481D») και 180 MultiJet («F1CE3481E»).

Εκπρόσωπος της FIAT Chrysler Automobiles δήλωσε ότι η επίσκεψη των εισαγγελικών λειτουργών έγινε έπειτα από αίτημα των αρμόδιων γερμανικών αρχών για την παροχή βοήθειας και στοιχείων για τη διεξαχθείσα έρευνα και ότι η αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάζεται απόλυτα μαζί τους.