Έρχεται compact C-SUV από τη FIAT το 2024


Πάνω στο πρωτότυπο Centoventi θα χτιστεί μία ολόκληρη γκάμα μοντέλων με κύριους πρωταγωνιστές τα δύο compact B και C-SUV με τα σήματα της FIAT. Τι γνωρίζουμε έως τώρα.

  • 17/3/2022

Η Stellantis έχει βάλει στόχο να αναγεννήσει τις ιταλικές μάρκες που έχει στο portofolio της και όπως είδαμε ξεκίνησε με την Alfa Romeo και τη Maserati από φέτος. Οι νέες Alfa Romeo Tonale και Maserati Grecale είναι τα πρώτα δείγματα και η συνέχεια θα γίνει με τη FIATτο 2023. Στόχος είναι οι τρεις μάρκες να ανακτήσουν τους όγκους πωλήσεων που είχαν παλαιότερα και να επιστρέψουν σε θετικούς αριθμούς.

Αυτό το σχέδιο για την εταιρεία από το Τορίνο περιλαμβάνει τη νέα γενιά του Panda και ένα B-SUV που θα κυκλοφορήσει το 2023, αλλά υπάρχει και άλλο ένα νέο μοντέλο στα σκαριά. Ένα συμπαγές C-SUV είναι στα πλάνα για το 2024, που μάλιστα θα έχει και αμιγώς ηλεκτρική έκδοση. Αυτό θα φτάνει κοντά στα 4,5 μέτρα σε μήκος, ενώ θα έχει εκδόσεις με χαμηλού κυβισμού κινητήρες εσωτερικής καύσης με υβριδική τεχνολογία, πέρα από την αμιγώς ηλεκτρική.

Η FIAT τα επόμενα χρόνια θα χωρίσει τη γκάμα των μοντέλων της στα δύο. Η εταιρεία του Τορίνο θα έχει από τη μία πλευρά την «κότα με τα χρυσά αυγά» με τις διάφορες παραλλαγές του 500 (hatchback, cabrio, 500X, ηλεκτρικό) και από την άλλη μια νέα σειρά προϊόντων με τη σφραγίδα του Centoventi Concept που αποκαλύφθηκε στην Έκθεση της Γενεύης το 2019 και βλέπουμε στις φωτογραφίες.

Fiat Centoventi concept
Fiat Centoventi concept

O CEO της FIAT, Olivier Francois, έχει επιβεβαιώσει το νέο προϊοντικό σχεδιασμό της ιταλικής εταιρείας, ο οποίος θα εστιάζει σε δύο οικογένειες μοντέλων. Το 500 και τα παράγωγά του θα εστιάζουν στο στιλ, ενώ τα επερχόμενα μοντέλα βασισμένα στο Centoventi θα φέρνουν το στιλ της μάρκας σε συνδυασμό με την πρακτικότητα. Στα δεύτερα λογίζονται τα νέα Panda και Panda SUV, καθώς και το νέο B-SUV που θα έρθει το 2023.

Ψηφιακή απεικόνιση του Fiat Panda SUV που θα έρθει το 2023
Ψηφιακή απεικόνιση του Fiat Panda SUV που θα έρθει το 2023

Η τεχνική βάση για το νέο Panda και Panda SUV, αλλά και το C-SUV θα είναι η πλατφόρμα CMP της Stellantis, μαζί με την ηλεκτρική παραλλαγή της για τις αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις. Η Fiat έχει ήδη επιλέξει τη γραμμή παραγωγής των νέων compact μοντέλων της που θα είναι το εργοστάσιο στο Tychy της Πολωνίας από το 2023, εκεί όπου κατασκευάζονται ήδη το παλιό Fiat 500 και από φέτος η νέα Alfa Romeo Tonale και ένα μικρό μοντέλο της Jeep.