Ferrari: Αυτόνομη οδήγηση; Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε


Η «αυτόνομη Ferrari» είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της αυτοκίνησης και ο CEO των Ιταλών δείχνει να το γνωρίζει καλά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/5/2023

Μεγάλο μέρος του να οδηγεί κάποιος μία Ferrari έχει να κάνει με την ξεχωριστή αίσθηση που προσφέρει το εκάστοτε μοντέλο στον οδηγό. Θα ήταν κάπως ανορθόδοξο, λοιπόν, μία Ferrari να είναι αυτόνομη και την ίδια ακριβώς άποψη έχει κι ο CEO της φίρμας, Benedetto Vigna, ο οποίος «υποσχέθηκε» ότι η Ferrari δε θα ενσωματώσει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης στα αυτοκίνητά της.

Ο Vigna βρέθηκε στο συνέδριο που αφορά το μέλλον του αυτοκινήτου, των Financial Times, κι ανάμεσα σε άλλα, ερωτήθηκε σχετικά με το αν η Ferrari πρόκειται να στραφεί σε τρίτες εταιρείες για να επιτύχει τους στόχους της στη διαδικασία -μερικού- εξηλεκτρισμού της.

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του σήμερα είναι προικισμένα με εξελιγμένα συστήματα λογισμικών που ξεπερνούν τις δυνατότητες μιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Συνεπώς πολλοί κατασκευαστές συνεργάζονται με εταιρείες τεχνολογίας που εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα.

Όπως αναφέρει το Insider, ο Vigna απάντησε: «Στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου υπάρχουν τέσσερα είδη λογισμικού. Αυτά είναι τα λογισμικά που εστιάζουν στις επιδόσεις, την άνεση, τις υπηρεσίες infotainment και την αυτόνομη οδήγηση. Δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου για το τελευταίο.»

Ο Ιταλός διευθύνων σύμβουλος έχει υπάρξει αρκετά σταθερός στην άποψή του για τα αυτόνομα αυτοκίνητα, τουλάχιστον για την εταιρεία της οποίας κρατά το τιμόνι. Το περασμένο έτος, τα λόγια του για το συγκεκριμένο θέμα ήταν παρόμοια, όταν μίλησε στην παρουσίαση του πλάνου εξηλεκτρισμού της Ferrari.

O Benedetto Vigna.
O Benedetto Vigna.

Άλλωστε, έχει δώσει το λόγο του για «πιο συναισθηματικά EV από αυτά της Tesla,» οπότε η άποψή του αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη φιλοσοφία που θα ακολουθήσει αναφορικά με τα EV.

«Κανένας πελάτης μας δε θα ξοδέψει χρήματα για να απολαμβάνει το αυτοκίνητό του ένας υπολογιστής,» δήλωσε ο Vigna στο Bloomberg το 2022. «Η αξία του ανθρώπου στο κέντρο της οδήγησης είναι θεμελιώδης.»

Αυτή η στάση του βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τα πιστεύω των προκατόχων του και άλλων στελεχών της εταιρείας. Δύο μεγαλοστέλεχη είχαν αναφέρει το 2016 ότι η Ferrari δεν έχει στα σκαριά κανένα αυτόνομο όχημα για το άμεσο μέλλον.

Βέβαια, οι Ιταλοί είχαν την ίδια άποψη και για τα SUV, κι όλοι γνωρίζουν πού κατέληξε αυτή η ιστορία. Η Purosangue είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της γκάμας της Ferrari, έχοντας κάνει μάλιστα τεράστια επιτυχία από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας της.