Φορτηγό πλοίο με αυτοκίνητα της VW τυλίχθηκε στις φλόγες στον Ατλαντικό


Στη διάσωση των 22 μελών του πληρώματος συμμετείχε το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Resilient Warrior. Πώς επηρεάζονται οι χρόνοι παράδοσης των οχημάτων μετά από αυτή την εξέλιξη;

  • 17/2/2022

Πριν από λίγες ώρες έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι το φορτηγό πλοίο Felicity Ace που μετέφερε αυτοκίνητα του ομίλου Volkswagen τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Πορτογαλίας. Το πλοίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στις 10 Φεβρουαρίου από το λιμάνι Edmen της Γερμανίας και προορισμός του ήταν το αμερικανικό λιμάνι Davisville, με την άφιξή του να έχει προγραμματιστεί για τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Φεβρουαρίου.

Το ευτυχές είναι ότι κανένα από 22 μέλη του πληρώματος (Ρώσοι και Φιλιππινέζοι) δεν τραυματίστηκε και όλοι μπόρεσαν επιτυχώς να εκκενώσουν το πλοίο.

Μάλιστα ένα από τα διερχόμενα πλοία που συμμετείχαν στη διαδικασία της εκκένωσης ήταν το δεξαμενόπλοιο Resilient Warrior το οποίο ανήκει στην ελληνική εταιρεία Polembros Shipping Limited, με τον Έλληνα καπετάνιο Σπυρίδων Τσέγκα να δίνει άμεσα εντολή για να περισυλλεχθούν οι διασωθέντες από τις σωστικές λέμβους.

Το Felicity Ace είναι ένα car carrier το οποίο ναυπηγήθηκε το 2005, έχει μήκος 200 m., πλάτος 31 m. και μπορεί να μεταφέρει φορτίου συνολικού βάρους 17.738 τόνων. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν ήταν πλήρως φορτωμένο, στους αποθηκευτικούς του χώρους ενδέχεται να υπήρχαν σχεδόν 4.000 αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια ανέλαβαν δράση τα ελικόπτερα της πορτογαλικής ακτοφυλακής όπου άρχισαν να μεταφέρουν τους διασωθέντες από το Resilient Warrior στην ακτή. Φωτογραφίες από το συμβάν εξασφάλισε το site «Ναυτικά Χρονικά» τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω όπως τις δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Τις ώρες που ακολούθησαν σε πολλά forums δημοσιεύτηκαν πληροφορίες σχετικά με τις φίρμες των αυτοκινήτων που βρίσκονταν μέσα στο Felicity Ace. Σύμφωνα με αυτές μεταξύ των οχημάτων υπήρχαν αρκετά οχήματα της VW μαζί με Lamborghini, Porsche και Audi.

Οι δημοσιογράφοι του thedrive.com σε μια προσπάθεια να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οχήματα επικοινώνησαν με την Porsche και ζήτησαν κάποιο σχόλιο. Οι άνθρωποι της γερμανικής φίρμας αφού εξέφρασαν τις ευχαριστίες προς τις Λιμενικές Αρχές της Πορτογαλίας για τη διάσωση των μελών του πληρώματος, στη συνέχεια ενημέρωσαν ότι οι ενδιαφερόμενοι πελάτες που περίμεναν τις επόμενες εβδομάδες κάποιο όχημα θα πρέπει να μιλήσουν με τις κατά τόπους αντιπροσωπείες προκειμένου να μάθουν λεπτομέρειες.

Αυτή η εξέλιξη ξυπνά άσχημες μνήμες σε κάποιους κατόχους αυτοκινήτων Porsche οι οποίοι τον Μάρτιο του 2019 είχαν δει ένα άλλο πλοίο που μετέφερε πολλές 911 GT2 RS να πιάνει φωτιά και να βυθίζεται ανοικτά της Γαλλίας.

Αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση των παραγγελιών τους. Την ίδια στιγμή περιορισμένες ήταν και οι πληροφορίες που δημοσίευσε η Volkswagenαποφεύγοντας να μιλήσει εκτενώς για τα οχήματα που βρίσκονταν στο πλοίο και για τις πιθανότητες το περιστατικό να επηρεάσει τους χρόνους παράδοσης.

Το σίγουρο είναι πως αυτή η εξέλιξη έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας η οποία εδώ και καιρό ταλανίζεται από τη μεγάλη έλλειψη ημιαγωγών που έχει επηρεάσει την παραγωγική διαδικασία. Το ευχάριστο και ταυτόχρονα πιο σημαντικό είναι ότι κανείς δεν τραυματίστηκε. Τα αυτοκίνητα μπορεί να αργήσουν να παραδοθούν, αλλά στο τέλος θα ξανακατασκευαστούν, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με την ανθρώπινη ζωή.