Για 100 ευρώ πούλησε η Hyundai το εργοστάσιό της στη Ρωσία


Η μαζική αποχώρηση των εταιρειών από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία έχει φέρει και πωλήσεις με εξαιρετικά χαμηλά ποσά.

  • ΦΩΤΟ: HYUNDAI NEWSROOM
  • 21/12/2023

Από τον Φεβρουάριο του 2022 και την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει σε ουκρανικά εδάφη, αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες αποχώρησαν εμπορικά από τη χώρα.

Κάποιες έβαλαν και πωλητήριο στα εργοστάσιά τους, όπως η Volkswagen, κι άλλες τα έκλεισαν οριστικά, όπως η Toyota.

Στην περίπτωση της Hyundai συνέβη το πρώτο, με τους Κορεάτες να πωλούν το εργοστάσιό τους έναντι 10.000 ρουβλιών, ή αλλιώς 101 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Korea Times, η ρωσική εταιρεία Art-Finance αγόρασε το εργοστάσιο, με τη Hyundai να βάζει ρήτρα στη συμφωνία που της επιτρέπει να το αγοράσει εκ νέου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η πώληση εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της φίρμας, αλλά κι από την επιτροπή πωλήσεων ξένων κεφαλαίων της χώρας.

Επιπλέον, η Hyundai θα καταγράψει ζημιά της τάξης των 287 δισ. γουάν (200,4 εκ. ευρώ) με αυτό το deal, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 28 Δεκεμβρίου.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, που εδρεύει κοντά στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης, η Hyundai κατασκεύαζε ως και τον Μάρτιο του 2022 ως και 200.000 μονάδες ετησίως από τα μοντέλα Solaris και Creta, και τα Kia Rio και Rio X-Line από την αδερφή μάρκα.

Πριν τον πόλεμο, οι δύο εταιρείες ήταν στις κορυφαίες σε πωλήσεις στη Ρωσία πριν την έναρξη του πολέμου, με 400.000 μονάδες το 2019 συνδυαστικά.

Τον περασμένο Αύγουστο, πούλησε μόλις έξι νέα αυτοκίνητα.

Πηγή: Korea Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρωσία: Εκτοξεύεται η αγορά των μεταχειρισμένων μετά τις κυρώσεις της Δύσης

Ρωσία: Μπαίνει δυνατά στο «κυνήγι» του λιθίου - Εκμεταλλεύεται κοίτασμα «μαμούθ» στη Βολιβία