Η Dacia ετοιμάζει το δικό της Avenger ποντάροντας στην τιμή - Πώς θα επηρεάσει τη γκάμα του Sandero


Το Dacia Minister έρχεται για να τοποθετηθεί ανάμεσα σε Duster και Sandero, κάνοντας πιο δυναμική την παρουσία των Ρουμάνων στο B-segment.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 14/11/2023

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται τους τελευταίους μήνες οι άνθρωποι της Dacia, με στόχο να επεκτείνουν τη γκάμα και να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστό ότι η εταιρεία δουλεύει πάνω στο μεγάλο SUV Bigster το οποίο θα βασιστεί στο ομώνυμο πρωτότυπο.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες μάθαμε ότι η φίρμα θέλει να περπατήσει και στο μονοπάτι του C-segment ετοιμάζοντας ένα νέο project που έχει την ονομασία C-Neo. Αν νομίζετε, όμως, ότι εδώ σταματούν τα νέα μοντέλα που περιμένουμε από την Dacia είστε γελασμένοι. Ανάμεσα σε όλα αυτά οι Ρουμάνοι δουλεύουν και για ένα νέο B-SUV που θα τοποθετηθεί στη γκάμα τους ανάμεσα στο επιτυχημένο Duster και στο ακόμα πιο δημοφιλές Sandero.

Πρόκειται για το Dacia Minister (η κωδική ονομασία) που θα έρθει για να τα «βάλει» με ανταγωνιστικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και το «Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς» Jeep Avenger για το οποίο μάθαμε πριν λίγες ημέρες ότι είναι διαθέσιμο και σε ήπια υβριδική έκδοση. Άλλωστε, μόλις τον Αύγουστο ο επικεφαλής σχεδιασμού του ομίλου της Renault, στον οποίο ανήκει η Dacia, Laurens van den Acker, είχε δηλώσει ότι η ρουμανική φίρμα θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Jeep στην Ευρώπη.

Το Dacia Minister θα ενσωματώσει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Dacia που είδαμε για πρώτη φορά στο Bigster concept ενώ θα δανειστεί στοιχεία από το Sandero που σαρώνει στην αγορά, ενώ το 2022 ήταν το δεύτερο αυτοκίνητο σε πωλήσεις στην Ευρώπη πίσω από το Peugeot 208, βάζοντας στην «πλάτη» του μοντέλα όπως τα VW T-Roc, Fiat 500, Toyota Yaris και Opel Corsa.

Η έλευση του Minister δεν σημαίνει ότι τίθεται εν αμφιβόλω ο κύκλος ζωής του Sandero αφού αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εσόδων για τους Ρουμάνους και ως γνωστόν είναι παράλογο να σφάξεις την... κότα που γεννάει χρυσά αυγά.

Την ίδια στιγμή ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στόχος του Minister είναι να μπει στη θέση της έκδοσης Stepway και να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το δημοφιλές μοντέλο. Μάλιστα, το στηρίζουν στη δήλωση του επικεφαλής πωλήσεων του Renault Group, Xavi Martinez, ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι η ομάδα του αναζητά έναν τρόπο να διαχωρίσει το Sandero από το Sandero Stepway.

Dacia Sandero Stepway
Dacia Sandero Stepway

Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρο ότι με το Minister η Dacia θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στο b-segment προσφέροντας στο κοινό ένα SUV που θα είναι μοντέρνο σχεδιαστικά, πλούσιο εξοπλιστικά ενώ θα διαθέτει και ηλεκτροκίνητες εκδόσεις. Τόσο το Minister, όσο και το νέο Sandero, θα κατασκευαστούν πάνω στην πλατφόρμα CMF-B του Renault Group και αυτό σημαίνει ότι θα είναι διαθέσιμα ως υβριδικά και ως αμιγώς ηλεκτρικά, με την ισχύ των δύο μοντέλων να ξεκινάει από τους 90 ίππους και να φτάνει ως τους 140.

Ένα από τα στοιχεία που θα τοποθετήσει το Dacia Minister «απέναντι» από το Jeep Avenger είναι το μήκος του που θα είναι κοντά στα 4 m. (4.084 mm το Avenger) ενώ παράλληλα θα τονίζεται ο off-road χαρακτήρας μέσα από την αυξημένη απόσταση τους πατώματος από το έδαφος, τους θόλους των τροχών και τις ράγες οροφής.

Το 3ης γενιάς Dacia Duster στις δοκιμές του.
Το 3ης γενιάς Dacia Duster στις δοκιμές του.

Γνωρίζοντας την τακτική της Dacia θα πρέπει να περιμένουμε το Minister με μια αρκετά προσιτή -με βάση τα δεδομένα της αγοράς- τιμολόγηση, αλλά και με ευρεία γκάμα κινητήριων συνόλων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η πρώτη προτεραιότητα για την εταιρεία είναι η αποκάλυψη του νέου Duster μέσα στο 2023, ενώ μέχρι την Άνοιξη του 2024 τα πρώτα αυτοκίνητα θα μπουν στις εκθέσεις.

Στη συνέχεια η σκυτάλη θα περάσει στο μεγαλύτερο Bigster που θα αποκαλυφθεί κοντά στην αλλαγή του 2024 με το 2025, ενώ λίγους μήνες μετά θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις. Τέλος, μέσα στο 2025 θα αποκαλυφθεί το Dacia Minister στο site της εταιρείας και το 2026 θα το δούμε και στις αντιπροσωπείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Dacia Spring Extreme Electric 65 - Οδηγούμε στην Αυστρία το πιο φθηνό ηλεκτρικό SUV

Oι πρώτες φωτογραφίες του ολοκαίνουριου Dacia Duster! (photos)

Η ιστορία της Dacia: μία μικρή μάρκα που κοιτάζει ψηλά