Η έκθεση Φρανκφούρτης και οι διαδηλωτές


Οι διοργανωτές της έκθεσης αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης ανακοίνωσαν ότι εφέτος θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα πάρουν μέτρα για να περιορίσουν τις αφορμές για διαδηλώσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 4/9/2019

Η εφετινή έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης ξεσήκωσε αντιδράσεις πριν ακόμα αρχίσει. Τον περασμένο μήνα, άγνωστοι που διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή κατέστρεψαν 40 πολυτελή αυτοκίνητα και ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί. 

Οι διοργανωτές αυτής και η αστυνομία της Γερμανίας αποφάσισαν να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, ο κ. Bernhard Mattes, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών, δήλωσε σχετικά: «Θα συνεισφέρουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και επενδύουμε μαζικά στη βιώσιμη κινητικότητα. Θέλουμε να δώσουμε έξυπνες απαντήσεις στα επείγοντα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της κινητικότητας. Βιώνουμε ένα μεταβατικό στάδιο όπου η μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο μετατρέπεται σε μια κατάλληλη πλατφόρμα. Σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις (σημ.: αυτοκινήτου) βλέπουμε μια νέα τάση. Πλέον, δεν μετρά η έκταση που καταλαμβάνουν στον χώρο αλλά η έκταση που καταλαμβάνουν στα ΜΜΕ».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του κ. Mattes, έξω από το χώρο που αυτή πραγματοποιούταν, υπήρχαν διαδηλωτές που είχαν αναρτήσει πανό το οποίο αναγραφόταν η φράση «τα αυτοκίνητα έχουν ξεπεραστεί». Ο κ. Mattes τους κάλεσε να συμμετέχουν σε σχετικές συζητήσεις πριν και μετά τη διεξαγωγή της έκθεσης, η οποία είναι η σημαντικότερη για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Πάντως, η εφετινή διοργάνωση δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος. Όπως έγινε γνωστό, δεν θα συμμετέχουν σε αυτή οι Aston Martin, Cadillac, Chevrolet, FIAT, Mitsubishi, Nissan, Subaru και Volvo. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτή θα είναι περίπου 800, όταν το 2017 (δηλαδή, την προηγούμενη φορά που διεξήχθη η έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης) ήταν 994 εκθέτες. Επίσης, εφέτος, το συνολικό εμβαδόν της έκθεσης θα είναι περίπου 168.000 τετραγωνικά μέτρα, όταν πριν από δύο χρόνια η αντίστοιχη έκταση έφτανε τα περίπου 200.000 τετραγωνικά μέτρα.