Η McLaren Artura αποχωρίζεται την οροφή και απογειώνεται στους 700 PS (photos)


Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της McLaren Artura, οι Βρετανοί αφαιρούν την οροφή της, παρουσιάζοντας τη Spider έκδοση κι ανεβάζοντας την ισχύ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MCLAREN
  • 27/2/2024

Η McLaren παρουσίασε την υβριδική Artura πριν περίπου δύο χρόνια. Τώρα, οι υποψίες που γέννησε το teaser που δημοσίευσε η εταιρεία πριν λίγες ημέρες επιβεβαιώθηκαν κι ήρθε η ώρα και για την «ανοιχτή» έκδοση του πανίσχυρου μοντέλου, δηλαδή την Artura Spider. Πολλές είναι οι αναβαθμίσεις που έχουν γίνει, σε σχέση με το coupe, όπως για παράδειγμα ο επαναπροσδιορισμός του σχεδιασμού, ώστε η Artura να μπορεί να φιλοξενήσει την αναδιπλούμενη οροφή της.

Ξεκινώντας από τα σημαντικότερα, κάτω από το κάλυμμα κρύβεται ο ίδιος twin-turbo υβριδικός κινητήρας V6 M630 που αποδίδει πλέον 700 PS, δηλαδή 20 PS περισσότερο απ' ό,τι στο coupe, ενώ η ροπή έχει διατηρηθεί στα 720 Nm. Έτσι, τα 0-100 km/h γίνονται σε 3,0 sec, ενώ το sprint των 0-200 km/h έρχεται σε 8,4 sec. Η νέα McLaren Artura Spider αγγίζει τα 300 km/h από στάση σε 21,6 sec, με την τελική της ταχύτητα να ανέρχεται στα 330 km/h.

Ο κινητήρας έχει λάβει νέα στηρίγματα, ώστε να μετακινείται όσο το δυνατόν λιγότερο, αυξάνοντας τη σταθερότητά του. Και το κιβώτιο 8 ταχυτήτων έχει αναβαθμιστεί, ώστε οι αλλαγές σχέσεων να γίνονται κατά 25% ταχύτερα, μεταδίδοντας την ισχύ στους πίσω τροχούς, μέσω του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου διαφορικού.

Όσο για το ηλεκτρικό μέρος του υβριδικού κινητήρα, η Artura Spider φέρει μία μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 7,4 kWh, η οποία προσφέρει έως και 33 km αυτονομίας με χρήση αποκλειστικά του ηλεκτροκινητήρα. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, πρόκειται για το κάμπριο μοντέλο τους με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, με 4,8 L/100 km κι εκπομπές CO2 108 g/km.

Η McLaren έχει καταφέρει να περιορίσει την αύξηση του βάρους που επέρχεται με την προσθήκη μιας αναδιπλούμενης οροφής σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αφού η Spider είναι μόλις 62 kg βαρύτερη από την Artura coupe. Ο σχεδιασμός του οχήματος χρειάστηκε να τροποποιηθεί ελαφρώς, χωρίς όμως να αλλάζει η φιλοσοφία του. Η οροφή μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει μέσα σε 11 sec, όταν η Artura ταξιδεύει με ταχύτητες έως και 50 km/h.

Η Spider είναι διαθέσιμη σε 5 συμβατικούς χρωματισμούς, 20 αποχρώσεις Elite και 18 φινιρίσματα από το τμήμα MSO. Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν είτε μαύρα (Stealth), είτε ασημί σήματα, ενώ νέοι είναι οι 15άκτινοι ασημί τροχοί.

Σύμφωνα με τη McLaren, οι παραγγελίες της Artura Spider έχουν ήδη ανοίξει, με την τιμή στο Ην. Βασίλειο να ξεκινά από τις 221.500 λίρες Αγγλίας, δηλαδή περίπου 259.000 ευρώ. Οι πρώτοι πελάτες αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους την κάμπριο έκδοση της Artura στα μέσα του τρέχοντος έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Lando Norris μπαίνει στον διαμορφωτή της McLaren Artura και τον... τερματίζει (video)

McLaren: Πούλησε κομμάτια της συλλογής της για να χρηματοδοτήσει την Artura

Ιδού η νέα αγωνιστική McLaren Artura GT4