Η McLaren δεν είναι πια βρετανική – Ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες


Το 100% των μετοχών της McLaren Group πλέον βρίσκεται στα χέρια μεγάλου επενδυτικού ταμείου.

  • ΦΩΤΟ: MCLAREN
  • 1/4/2024

Η περίοδος από το 2020 κι έπειτα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα απαιτητική για τη McLaren, όσον αφορά την οικονομική της κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία πήρε δάνειο ύψους 150 εκατ. λιρών Αγγλίας από την Εθνική Τράπεζα του Μπαχρέιν. Εκτός αυτού, πούλησε ένα μερίδιο της ομάδας της στη Formula 1 και προχώρησε στην επαναμίσθωση του τεχνολογικού της κέντρου στο Woking, απολύοντας ταυτόχρονα 1.000 εργαζομένους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι μέτοχοι της McLaren συμφώνησαν για την πλήρη επανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας, ώστε να επιτύχουν μια πιο απλουστευμένη και «βελτιστοποιημένη,» κατά την αυτοκινητοβιομηχανία, διοίκηση.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του GP Αυστραλίας, η McLaren ανακοίνωσε ότι ένας από τους παλαιότερους επενδυτές της, η Bahrain Mumtalakat Holding Company, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Μπαχρέιν, κατέχει πλέον το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Η εν λόγω εταιρεία είχε αγοράσει το 30% των μετοχών της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας το 2007, ερχόμενη σε συμφωνία με τον τότε ιδιοκτήτη της, Ron Dennis, και τον Mansour Ojjeh.

Ο Paul Walsh, εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου McLaren, είπε σχετικά: «Είμαστε χαρούμενοι που η Mumtalakat συνεχίζει να δείχνει τη δέσμευσή της στη McLaren μέσω αυτής της συμφωνίας, που ενδυναμώνει την ιδιοκτησία μας και την οργάνωση της διοίκησης.

«Αυτό θα μάς επιτρέψει να εστιάσουμε στην επίτευξη του επιχειρηματικού μας πλάνου, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης σε νέα προϊόντα και τεχνολογίες, συνεχίζοντας να εξερευνούμε πιθανές τεχνικές συνεργασίες με συνεργάτες της βιομηχανίας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο διάδοχος της McLaren P1 χάνει τις butterfly πόρτες – Πότε καταφτάνει

Η McLaren Artura αποχωρίζεται την οροφή και απογειώνεται στους 700 PS (photos)

McLaren GTS: Όταν ο V8 των 635 PS συνδυάζεται με έναν τεράστιο χώρο αποσκευών (photos)