Η νέα γενιά του Audi A8 θα «αντιγράψει» το grandsphere Concept


Η νέα γενιά του Audi A8 βρίσκεται λίγους μήνες μακριά, κι η εμφάνισή του είναι ήδη γνωστή, με τον επικεφαλής σχεδιασμού να αποκαλύπτει ότι θα είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το πρωτότυπο grandsphere.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 31/1/2023

Πολλοί κατασκευαστές ετοιμάζονται να υποδεχτούν τις νέες γενιές των μοντέλων τους, ανανεώνοντας την γκάμα και το ύφος τους, μεταξύ των οποίων και η Mercedes, η οποία ανανέωσε την S-Class, προσφέροντάς της την EQS, μια σειρά ειδικά σχεδιασμένη για EV, αλλά και η BMW, που ακολούθησε μία παρόμοια στρατηγική με τη δική της, Σειρά 7.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Audi ετοιμάζεται να υποδεχθεί στη γκάμα της το νέας γενιάς A8, που θα καταφτάσει μέσα στο 2024. Το μοντέλο θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά στην ηλεκτρική του έκδοση, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του στη Mercedes και την BMW.

Παρόλο που είναι σχετικά νωρίς για να έχουν κυκλοφορήσει κατασκοπευτικές φωτογραφίες, κι έτσι δεν υπάρχει υλικό που να προδίδει τη σχεδιαστική γλώσσα του μοντέλου, ο επικεφαλής σχεδιασμού της εταιρείας Marc Lichte, αποκάλυψε ότι το νέο A8 θα φέρει δυνατές επιρροές από το Grandsphere Concept.

Η Audi τράβηξε το κάλυμμα παρουσιάζοντας το concept τον Σεπτέμβριο του 2021, με αυτό να αποτελεί ένα εκ των τεσσάρων μελών της «οικογένειας» Sphere. Αυτή η γκάμα concept cars θα αποτελέσει την πηγή έμπνευσης των Γερμανών για τα επερχόμεναEV τους, τα οποία θα μονοπωλήσουν τις νέες κυκλοφορίες της εταιρείας από το 2026 κι έπειτα.

Ο Lichte αποκάλυψε στο Autocar ότι το Grandsphere είναι «πολύ κοντά» στο A8, επισημαίνοντας βέβαια ότι δε θα πρόκειται για μία ακριβή αντιγραφή, όμως αποτελεί ένα «ξεκάθαρο teaser» του μοντέλου παραγωγής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Βρετανών, το μοντέλο θα φέρει την επίσημη ονομασία A8 E-Tron και θα βασίζεται στην πλατφόρμα Premium Platform Electric (PPE).

Το Grandsphere concept παρουσιάστηκε ως ένα «ιδιωτικό τζετ για τον δρόμο,» και πράγματι το μέγεθός του υποστηρίζει αυτήν την περιγραφή, αφού είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλο μοντέλο παραγωγής παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, έχει συνολικό μήκος 5,35m και μεταξόνιο 3,19m.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του A8 δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, όμως είναι γνωστό ότι το Grandsphere φέρει δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν, σύμφωνα με την Audi, 721 PS και 960 Nm ροπής, ενώ κάνει τα 0-100 km/h σε κάτι παραπάνω από 4 sec.

Η κίνηση διοχετεύεται σε όλους τους τροχούς, ενώ το concept της γερμανικής εταιρείας διαθέτει μία μπαταρία χωρητικότητας 120 kWh, η οποία προσφέρει στο ηλεκτρικό concept car αυτονομία που αγγίζει τα 750 km, και υποστηρίζει φόρτιση 270 kWh. Χρειάζεται λιγότερο από 10 λεπτά φόρτισης για να μπορεί να διανύσει 300 km, ενώ η φόρτιση από το 5 στο 80% διαρκεί λίγο παραπάνω από 20 λεπτά.