Lada Niva 2024: Με τη «συνταγή» του Dacia Duster και πιο έντονο SUV χαρακτήρα


Όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στην έλευση της ανανεωμένης μορφής του ρωσικού SUV, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με τη φιλοσοφία και τον χαρακτήρα που θα παρουσιάσει στο αγοραστικό κοινό.

  • 25/1/2022

Είναι εδώ και λίγους μήνες γνωστό ότι η Lada σκοπεύει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, παρουσιάζοντας το 2024 μία νέα έκδοση του Niva που θα διαφέρει σε πολλά σημεία σε σχέση με όλα αυτά που ξέρουμε στα σχεδόν 45 χρόνια πορείας του. Την ίδια στιγμή φαντάζει απολύτως λογική η «συνταγή» που θα ακολουθηθεί απ’ τον Γαλλοϊαπωνικό γίγαντα των Renault-Nissan να δανειστεί πολλά απ’ τα «συστατικά» του Dacia Duster που κατάφεραν επιτυχώς να το φέρουν στο «σήμερα», εκτοξεύοντας τις πωλήσεις του.

Η μέχρι στιγμής πορεία του Lada Niva είναι αρκετά διαφορετική. Το ρωσικό SUV παρέμεινε δημοφιλές όλα αυτά τα χρόνια σε μια κατηγορία αγοραστών που όταν ικανοποιούνται από τα χαρακτηριστικά και την τιμή ενός προϊόντος, δεν βρίσκουν κανένα λόγο για να το αλλάξουν. Από την άλλη τα νέα δεδομένα που έφερε το Duster και η υψηλή διείσδυσή του στην αγορά, άνοιξε την όρεξη των κατασκευαστών οι οποίοι θέλουν να επαναλάβουν την επιχείρηση «αναγέννηση» και στην περίπτωση του Niva με στόχο φυσικά ένα ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην SUV αγορά που όπως είδαμε σε πρόσφατη έρευνα μεγαλώνει συνεχώς απειλώντας την κατηγορία των μικρών.

Θυμίζουμε πως το Dacia Duster παρουσιάστηκε το 2009 και κατάφερε να πετύχει σημαντικά νούμερα έχοντας ως βασικά όπλα την πρακτικότητα, την ευρυχωρία και τη λιτή φιλοσοφία κατασκευής, ενώ την ίδια στιγμή αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες VFM επιλογές. Γνωρίζοντας ήδη ότι η επόμενη γενιά του Duster βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να το 2023, στόχος της εταιρείας είναι τα δύο μοντέλα να παρουσιαστούν απευθυνόμενο το καθένα στο δικό του κοινό. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κυκλοφορία του νέου Lada Niva έχει προγραμματιστεί για το 2024 και είναι αρκετά πιθανό τον Αύγουστο του προηγούμενο έτους, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Μόσχας, να έρθουμε για πρώτη φορά σε επαφή με την τελική μορφή του μοντέλου.

Την ίδια στιγμή τα ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η ανανεωμένη έκδοση του Niva θα αποχωριστεί για πρώτη φορά ένα σημαντικό στοιχείο της ιστορικής του προσωπικότητας, το τρίθυρο αμάξωμα, παρουσιάζοντας ένα πιο πρακτικό πρόσωπο με 5 πόρτες. Η κατασκευή του θα βασιστεί στην πλατφόρμα CMF-B ενώ οι τεχνολογίες που θα το συνοδεύουν θα απέχουν… έτη φωτός απ’ το μοντέλο του 1977 και θα αφορούν την  ασφάλεια των επιβατών, την οδηγική εμπειρία και τη συνδεσιμότητα. Επίσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η νέα πλατφόρμα θα κουνήσει «μαντήλι» στο μηχανικό σύστημα τετρακίνησης και το κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ η προσδοκώμενη διείσδυση σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης αυξάνει τις πιθανότητες για να συμπεριληφθεί στη γκάμα και κάποια ηλεκτρική έκδοση.

Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των στοιχείων του επερχόμενου μοντέλου καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου που θα αποκαλύπτεται σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι το αν η νέα πρόταση του Lada Niva θα διατηρήσει το μεγάλο «ατού» που το κράτησε ζωντανό για τόσες δεκαετίες. Αυτό δεν είναι άλλο απ’ την ικανότητά του να κινείται αποτελεσματικά σε off-road καταστάσεις φτάνοντας σε σημεία που το Dacia Duster αδυνατεί να προσεγγίσει. Ίδωμεν…