Mazda: Ο Wankel ήρθε για να μείνει - «Έρχονται συναρπαστικά μοντέλα»


Η Mazda δημιουργεί ειδικό τμήμα για τους περιστροφικούς κινητήρες και ξεκινά με εντατικούς ρυθμούς την έρευνα κι εξέλιξή τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MAZDA
  • 4/2/2024

Η Mazda επανέφερε τον κινητήρα Wankel το περασμένο έτος, ενσωματώνοντάς τον στην κινητήρια μονάδα του MX-30, όπου λειτουργεί ως επέκταση της αυτονομίας του crossover. Παρουσίασε επίσης το Iconic SP Concept, το οποίο έφερε έναν περιστροφικό κινητήρα που λειτουργούσε ως γεννήτρια για τη φόρτιση της μπαταρίας.

Τώρα, οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους στη συγκεκριμένη τεχνολογία, δημιουργώντας μία ομάδα που θα εστιάζει αποκλειστικά σε αυτήν. Πρόκειται για την RE Development Group, η οποία αποτελείται από 36 μηχανικούς που θα εργάζονται πάνω στους περιστροφικούς κινητήρες. Η Mazda είχε μία παρόμοια ομάδα που ασχολούνταν με τη δημιουργία και την εξέλιξη των Wankel μέχρι το 2018, όποτε και διαλύθηκε.

Σύμφωνα με τους ίδιους, θα έρθουν «ελκυστικά αυτοκίνητα που θα συναρπάσουν τους πελάτες με το αγωνιστικό μας πνεύμα,» χωρίς όμως να αποκαλύπτουν ποια μοντέλα θα είναι εκείνα, ή πότε θα καταφτάσουν. Ίσως, τελικά, το σενάριο του να περάσει το Iconic SP στην παραγωγή να μη βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Άλλωστε, ο πρόεδρος και CEO της Mazda, Katsuhiro Moro, μιλώντας στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο τον περασμένο μήνα, είχε υπαινιχθεί την άφιξη ενός απογόνου των RX-7 κι RX-8: «Είμαι πολύ χαρούμενος και βαθιά συγκινημένος με όλη την υποστήριξη που έχουμε λάβει για το compact sports car concept. Θα ήθελα να πάρω αυτήν την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω όλους. Με τη στήριξή σας, λανσάρουμε μία ομάδα εξέλιξης περιστροφικών κινητήρων την 1η Φεβρουαρίου, ώστε να φτάσουμε πιο κοντά σε αυτό το όνειρο

Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει κάνει ξεκάθαρο ότι ο Wankel θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως γεννήτρια στα οχήματα που θα έρθουν. Αυτό απέχει αρκετά από την ωμή ισχύ των μοντέλων RX που παρήγε μέχρι και το 2012. Εκτός αυτού, η ημερομηνία παρουσίασής του παραμένει ακόμη άγνωστη και λίγες είναι οι πιθανότητες να έρθει σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mazda MX-5 RS: Πότε έρχεται η «ακραία» έκδοση του δημοφιλούς roadster (photos)

Ανάρπαστο! Οι πωλήσεις του Mazda MX-5 εκτοξεύτηκαν κατά 45,4% το 2023

Mazda: «Έρχονται συναρπαστικές ειδικές εκδόσεις για το MX-5»