Ανάρπαστο! Οι πωλήσεις του Mazda MX-5 εκτοξεύτηκαν κατά 45,4% το 2023


Σχεδόν μια δεκαετία μετά το ντεμπούτο της, η τέταρτη γενιά του Mazda MX-5 καταγράφει πωλήσεις που άλλα μοντέλα θα ζήλευαν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ - ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 5/1/2024

Το Mazda MX-5 είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας και το αγαπημένο roadster πολλών. Η επιτυχία του παγκοσμίως είναι δεδομένη, όμως τα στοιχεία που δημοσίευσε η Mazda Β. Αμερικής δείχνουν ότι αυτή ξεπερνά τις προσδοκίες ακόμα και της ίδιας της εταιρείας.

Σύμφωνα με την αναφορά, πουλήθηκαν 8.973 μονάδες του μοντέλου στις ΗΠΑ το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 45,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η roadster έκδοση βρέθηκε ελάχιστα μπροστά από αυτή με τη σκληρή οροφή (RF), με 4.591 και 4.382 μονάδες, αντίστοιχα.

Ανάλογη αύξηση στις πωλήσεις είδε συνολικά ολόκληρη η γκάμα της Mazda, συγκεκριμένα κατά 23,2% σε σχέση με το 2022. Στην κορυφή βρέθηκαν τα CX-5 και CX-30, με 153.808 και 77.075 αντίγραφα να έχουν παραδοθεί στους νέους τους ιδιοκτήτες, αντίστοιχα. Εντυπωσιακή πορεία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ και το CX-90, αφού πουλήθηκε 30.821 φορές τη χρονιά της πρεμιέρας του.

Παρόλο που υπήρξαν προϊόντα με σαφώς πιο ισχυρές πωλήσεις, οι επιδόσεις του MX-5 είναι θαυμαστές, επειδή δεν πρόκειται για ένα νέο μοντέλο. Η τέταρτη γενιά, ND, έκανε το ντεμπούτο της το 2015 κι έκτοτε έχουν γίνει μόνο δύο facelift, τα οποία όμως δεν έφεραν ριζικές αλλαγές.

Πριν λίγο καιρό, ο Martijn ten Brink, διευθυντής της Mazda στην Ευρώπη, είχε επιβεβαιώσει ότι η τρέχουσα γενιά θα συνεχίσει να ανανεώνεται και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφαιρεθεί από την γκάμα της εταιρείας. Είχε δηλώσει επίσης ότι το MX-5 θα είναι πάντα μέρος του καταλόγου της αυτοκινητοβιομηχανίας, ακόμη και στην εποχή του εξηλεκτρισμού.

Μιλώντας για εξηλεκτρισμό, η εταιρεία έχει ήδη αποκαλύψει τον μηδενικών ρύπων διάδοχο του MX-5, ο οποίος δεν είναι άλλος από το Mazda Iconic SP, ένα sports car concept, που συνδυάζει την ηλεκτροκίνηση με κινητήρα Wankel και αποδίδει 370 PS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mazda: «Έρχονται συναρπαστικές ειδικές εκδόσεις για το MX-5»

Έτσι μπορεί να μοιάζει το επόμενο Mazda MX-5 (video)

Πώς μπορεί να έρθει ένα ηλεκτρικό Mazda MX-5 στο μέλλον