Mercedes: «Θα συνεχίσουμε να πουλάμε αυτοκίνητα με ΜΕΚ και μετά το 2030»


Οι Γερμανοί δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία στους θερμικούς κινητήρες, εστιάζοντας ταυτόχρονα και στα ηλεκτρικά οχήματα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MERCEDES-BENZ GROUP AG
  • 24/2/2024

Η Mercedes ανακοίνωσε το 2021 τον στόχο της για το 2030: Να γίνει αποκλειστικά ηλεκτρική «οπουδήποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς». Ωστόσο, ο CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας, Ola Kallenius, έκανε γνωστό ότι αυτός ο στόχος έχει πλέον αναπροσαρμοστεί στη ζήτηση των ηλεκτρικών οχημάτων, με τους Γερμανούς να αποφασίζουν ότι θα συνεχίσουν να πουλούν και να κατασκευάζουν αυτοκίνητα με ΜΕΚ και μετά το 2030.

«Το να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στους επιθυμητούς αριθμούς, πιέζοντας την αγορά, δε βγάζει νόημα,» είπε ο ίδιος. Εκτός από τον τελικό της στόχο που αφορά την επόμενη δεκαετία, η Mercedes έχει επαναπροσδιορίσει και τα πιο άμεσα «σκαλοπάτια» της μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα, προσδοκεί πλέον ότι το 50% των πωλήσεών της θα προέρχονται από εξηλεκτρισμένα προϊόντα προς τα τέλη της δεκαετίας, κι όχι μέχρι το 2025, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Αυτή η αναθεώρηση στους στόχους προέρχεται από τη στάσιμη πορεία των EV, των οποίων οι πωλήσεις δε δείχνουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Εκτιμάται ότι τα PHEV της Mercedes θα αποτελέσουν το 19-21% των συνολικών της πωλήσεων του 2024, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το 2023, όποτε είχε παρουσιαστεί αύξηση από το 16% (2022) στο 20%.

«Η αλλαγή των υποδομών ενέργειας πίσω από την κινητικότητα είναι ένα πολύ, πολύ μεγάλο εγχείρημα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα σε αυτήν τη μετάβαση,» τόνισε.

Mercedes-Benz E-Class
Mercedes-Benz E-Class

Σχετικά με την επαναπροσδιορισμένη στρατηγική της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Kallenius είπε ότι η πλατφόρμα MRA2, που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί τη νέα Mercedes-Benz E-Class, θα μπορούσε να συνεχίσει να χρησιμοποιείται και μετά το 2030. Εκτός αυτού, αποκάλυψε ότι ένας νέος τετρακύλινδρος κινητήρας με υβριδικό σύστημα βρίσκεται στα σκαριά και θα λανσαριστεί το 2026.

Ταυτόχρονα, όμως, η γερμανική εταιρεία συνεχίζει να εστιάζει στη δημιουργία νέων ηλεκτρικών οχημάτων. Το 2025 θα καταφτάσει η αμιγώς ηλεκτρική CLA, που θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα MMA. Η εν λόγω τεχνολογία θα φιλοξενήσει συνολικά τέσσερα μοντέλα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα τρέχοντα compact προϊόντα στην γκάμα της Mercedes.

Πηγή: Autocar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η AMG δημιουργεί τη δική της Mercedes CLA EV - To στοιχείο που ξεχωρίζει (photos)

Στην Ελλάδα η νέα Mercedes CLE Cabriolet - Δείτε τις τιμές της

Η Mercedes ανεβάζει την πολυτέλεια σε επίπεδα Mythos – Πότε έρχεται το πρώτο μοντέλο