Νέο Citroen C3: Αυτοί θα είναι οι θερμικοί κινητήρες του


Εκτός από την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, η 4η γενιά του Citroen C3 θα είναι διαθέσιμη και με θερμικούς κινητήρες. Όλες οι πληροφορίες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ STELLANTIS (William Crozes @ Continental Productions)
  • 13/2/2024

Η Citroen παρουσίασε το νέο C3 στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου στο Παρίσι, παρουσία του Car and Driver. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε αλλά και στις επίσημες ανακοινώσεις και δελτία τύπου που ακολούθησαν, δίνονταν αναλυτικές λεπτομέρειες μόνο για την ηλεκτρική έκδοσή του, το παρθενικό e-C3, το οποίο αναμένεται στη χώρα μας το 2ο εξάμηνο του 2024.

Ωστόσο, η 4η γενιά του δημοφιλούς supermini της γαλλικής φίρμας θα είναι διαθέσιμη και με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του L’argus, το ένα κινητήριο σύνολο θα είναι αμιγώς θερμικό και το δεύτερο ήπια υβριδικό.

Πρωταγωνιστής και στις δύο εκδόσεις θα είναι ο γνωστός 1.2 PureTech κινητήρας της Stellantis, που αποδίδει 100 PS και 205 Nm, ενώ στην περίπτωση του mild hybrid συνόλου, θα συνεπικουρείται από ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 29 PS.

Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι το αμιγώς θερμικό C3 θα συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ το ήπια υβριδικό με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων e-DCS6. Το βασικό πλεονέκτημα του MHEV C3 θα είναι η χαμηλότερη κατανάλωσή του, η οποία θα «καλύψει» την απουσία diesel κινητήρα, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμος στο υπάρχον C3.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για αξιοποίηση και του υβριδικού κινητήριου συνόλου της Stellantis με τους 136 PS. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σε αντίθεση με το ηλεκτρικό C3, που προσφέρεται μόνο σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού (You και Max), στο θερμικό θα προστεθεί και μία ενδιάμεση, η Plus, με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών και καλύτερη διασπορά των τιμών.

Από πλευράς εμφάνισης, δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις εκδόσεις με τα διαφορετικά συστήματα μετάδοσης κίνησης. Το θερμικό ουσιαστικά θα ξεχωρίζει από την πιο ανοικτή μάσκα, την ύπαρξη απόληξης της εξάτμισης και την απουσία του γράμματος e στην πόρτα του χώρου των αποσκευών.

Με βάση τις πληροφορίες των Γάλλων, οι παραγγελίες για το νέο C3 με κινητήρες εσωτερικής καύσης «θα ανοίξουν σύντομα» και τότε θα γίνουν γνωστές και οι τιμές των εκδόσεών του. Ωστόσο, για το λανσάρισμά του στις εκθέσεις και τις πρώτες παραδόσεις θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι για την αμιγώς θερμική παραλλαγή και μέχρι τα τέλη του 2024 για την ήπια υβριδική.

Πηγή: L'argus

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Andre Citroen: Από το διπλό ελικοειδές γρανάζι στα δημοφιλή αυτοκίνητα

Η Citroen βελτιστοποιεί και αναβαθμίζει τη γκάμα των μοντέλων της

Το Citroen Ami μπαίνει στα «παπούτσια» του θρυλικού 2CV με μια έκδοση για λίγους (photos-video)