Νέο Renault Espace: Ευρύχωρο, πρακτικό και τεχνολογικά προηγμένο (video-photos)


Σε 5θέσια ή 7θέσια διάταξη, το νέο SUV της γαλλικής φίρμας έρχεται για να διεκδικήσει τα πρωτεία στην κατηγορία των οχημάτων που προσφέρουν άπλετους χώρους και μοντέρνα σχεδίαση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 28/3/2023

Πιο μικρό από τον προκάτοχό του, με μεγαλύτερους χώρους, διαθέσιμο σε 5θέσια ή 7θέσια διάταξη, με προηγμένη τεχνολογία σε εσωτερικό και κάτω από το καπό. Αυτό είναι το νέο Renault Espace, που παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης (28/3).

Η 6η γενιά του δημοφιλούς μοντέλου παραμένει, ασφαλώς, σε αμάξωμα SUV. Όσοι θυμάστε την πολυμορφική μορφή του, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1983, θα πρέπει να την σβήσετε από τη μνήμη σας. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Βασισμένο πάνω στην πλατφόρμα CMF-CD της συμμαχίας με τη Nissan και ασφαλώς αρκετά επηρεασμένο σχεδιαστικά από το ολοκαίνουριο Austral, το νέο Espace είναι σαφώς πιο ευρύχωρο (μεταξόνιο 2.738 mm), έστω και αν το μήκος του μειώθηκε κατά 140 mm από το μοντέλο που αντικαθιστά, στα 4.720 mm.

Επιπλέον, είναι κατά 215 kg ελαφρύτερο και κατά 32 mm χαμηλότερο από τον προκάτοχό του (1.645 mm), ενώ το πλάτος του είναι 1.843 mm (2.083 mm με τους εξωτερικούς καθρέφτες).

Εξωτερικά οι ομοιότητες με το Austral είναι αρκετές. Χαρακτηρίζεται από την κάθετη μάσκα, το «ανάγλυφο» καπό, την κεκλιμένη γραμμή οροφής και την πίσω αεροτομή. Η απόσταση από το έδαφος είναι 180 mm, ενώ πατά σε τροχούς 19 ή 20 ιντσών.

Παρά τις πιο «σφικτές» διαστάσεις, η Renault αναφέρει ότι ο χώρος για τους επιβάτες αυξήθηκε, στα 2.480 mm μέχρι την τρίτη σειρά καθισμάτων, η οποία προσφέρεται προαιρετικά (χωρίς επιπλέον χρέωση), μιας και η βασική έκδοση είναι η 5θέσια. Η πρόσβαση σε αυτή είναι εύκολη, καθώς η δεύτερη σειρά καθισμάτων μπορεί να μετακινηθεί προς τα εμπρός κατά 260 mm, ενώ και οι πλάτες μπορούν να πέσουν.

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της δεύτερης σειράς καθισμάτων, το οποίο συμβάλλει στην άνεση, είναι ότι η πλάτη είναι ρυθμιζόμενη σε κλίση μέχρι και 31 μοίρες. Η δυνατότητα μετακίνησης της δεύτερης σειράς καθισμάτων προς τα εμπρός ανεβάζει τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ έως και στα 777 lt (5θέσιο, minimum 581 lt) και στα 1.818 lt με τις πλάτες ριγμένες. Αντίστοιχα, η 7θέσια έκδοση έχει χώρο αποσκευών 159 lt με την τρίτη σειρά καθισμάτων να βρίσκεται κανονικά στη θέση της.

Στο υπόλοιπο εσωτερικό, δεσπόζει το ζευγάρι οθονών OpenR, που αποτελείται από την οθόνη 12,3 ιντσών του πίνακα οργάνων και την κάθετη οθόνη 12 ιντσών του συστήματος infotainment, που βρίσκεται τοποθετημένη στο κέντρο της κονσόλας.

Επιπλέον, διατίθεται και οθόνη head-up display 9,3 ιντσών. Ανάλογα με τις εκδόσεις εξοπλισμού, υπάρχουν φινιρίσματα από alcantara, ξύλο ή δέρμα και υπηρεσίες όπως μασάζ στα καθίσματα.

Περνώντας στα κινητήρια σύνολα, προς το παρόν, η Renault ανακοίνωσε μόνο την E-Tech full hybrid έκδοση, που διατίθεται και στο Austral. Περιλαμβάνει τον 3κύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 1,2 L που αποδίδει 131 PS και 205 Nm, ο οποίος συνοδεύεται από δύο ηλεκτροκινητήρες.

Ο βασικός αποδίδει 68 PS και 205 Nm και τροφοδοτείται από μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 2 kWh, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί ως γεννήτρια για να θέτει σε λειτουργία τον βενζινοκινητήρα και έχει ισχύ 34 PS και ροπή 50 Nm. Η συνδυαζόμενη ισχύς είναι 199 PS (ονομαστικά 200).

Τα 0-100 km/h έρχονται σε 8,8 sec. ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 175 km/h. Όσο για την κατανάλωση, η Renault αναφέρει 4,6 lt / 100 km στο συνδυασμένο κύκλο WLTP.