O κινεζικός «Σκαραβαίος» βγαίνει στην αγορά – Πώς θα αντιδράσει η VW;


Η Ora θέλει να φέρει τα μοντέλα της στην Ευρώπη, όμως, αν η VW κινηθεί νομικά είναι πιθανό να δούμε ξανά μία διαμάχη αντίστοιχη με αυτή ανάμεσα στην Citroen και την Polestar.

  • 5/2/2022

Η Ora είναι μια νέα φίρμα που ιδρύθηκε μόλις το 2018 ως παρακλάδι του κινεζικού ομίλου Great Walls Motors. Το όνομά της άρχισε να συζητιέται εντόνως στα μέρη μας την αμέσως επόμενη χρονιά όταν βρέθηκε στην έκθεση αυτοκινήτου στο Μόναχο παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο αναπτύχθηκε στην πλατφόρμα «L.E.M.O.N.» της Great Walls Motors και είχε δανειστεί αρκετά (έως πάρα πολλά) σχεδιαστικά στοιχεία από τον εμβληματικό «Σκαραβαίο».

Προφανώς αυτή η σχεδιαστική επιλογή δεν άφησε ασυγκίνητους τους ανθρώπους της Volkswagen οι οποίοι έκτοτε, κάθε φορά που έρχονταν σε επαφή με δημοσιογράφους και καλούνταν να σχολιάσουν την πρακτική των Κινέζων, τόνιζαν πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμοι να πάρουν όλα τα νόμιμα μέτρα εφόσον χρειαστεί.

Πλέον, αν έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια θα πρέπει να βιαστούν αφού η Ora ανακοίνωσε πως στις 30 Μαρτίου θα διαθέσει το ORA Ballet Cat στην κινεζική αγορά, ενώ παράλληλα ακούγεται ότι ο επόμενος στόχος της είναι η έλευση των οχημάτων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κινεζικός «Σκαραβαίος» θα είναι λίγο μεγαλύτερος από το αντίστοιχο μοντέλο των Γερμανών και συγκεκριμένα θα έχεις τις εξής διαστάσεις: 4401 mm μήκος, 1867 mm πλάτος, 1633 mm ύψος και το μεταξόνιο θα είναι 2750 mm. Οι δύο μπαταρίες που θα φέρει θα έχουν χωρητικότητα 47.8 και 59.1 kWh, θα αποδίδει 171 PS, η τελική του ταχύτητα θα είναι τα 155 km/h ενώ η αυτονομία του θα αγγίζει τα 500 km.  

Αν τελικά η Volkswagen πάει το θέμα στις δικαστικές αίθουσες τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε ξανά μία διαμάχη αντίστοιχη με αυτή που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Citroen και της Polestar, με την πρώτη να μπλοκάρει τα οχήματα της δεύτερης απ’ τη γαλλική αγορά επειδή το σήμα της θυμίζει αρκετά το αντίστοιχο της DS.