Όμιλος Vag: Παραιτήθηκε ο Diess από CEO – Ποιός παίρνει τη θέση του;


Ο Herbert Diess πλήρωσε το... μάρμαρο της έντονης σχέσης που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια με τα συνδικάτα, με τα οποία συγκρούστηκε αρκετές φορές αναφορικά με τις περικοπές που ήθελε θα προοωθήσει. 

  • 23/7/2022

O άνθρωπος που έχει χαράξει το πλάνο πάνω στο οποίο θα περπατήσει ο όμιλος Volkswagen προς την εποχή της ηλεκτροκίνησης, ο CEO Herbert Diess, ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε από τους μετόχους κατέθεσε την παραίτησή του. Τη  θέση του θα καλύψει ο μέχρι πρότινος ισχυρός άντρας της Porsche, Oliver Blume, ο οποίος θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Herbert Diess, πρώην επικεφαλής του ομίλου VAG.
Ο Herbert Diess, πρώην επικεφαλής του ομίλου VAG.

Ο 63χρονος Diess είχε πάρει στα χέρια του το τιμόνι της γερμανικής εταιρείας την επόμενη χρονιά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου «Dieselgate».  Ένας από τους βασικούς στόχους που είχαν τεθεί στον πρώην ισχυρό άντρα της Volkswagen ήταν να καταφέρει να ξεπεράσει την Tesla στις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων τον οποίο και πέτυχε. Την ίδια στιγμή ήταν αυτός που επέβλεψε την παραγωγή των πρώτων EVs της εταιρείας, επενδύοντας σημαντικά ποσά σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα προχώρησε σε μεγάλες περικοπές εξόδων και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τον έφεραν σε ισχυρή αντιπαράθεση με τις ενώσεις των εργαζομένων οι οποίες εκπροσωπούν περισσότερα από 300.000 άτομα στη Γερμανία και καταλαμβάνουν τις μισές θέσεις του εποπτικού συμβουλίου.

 Η πρόταση του που αποτέλεσε τη σταγόνα στο.... ποτήρι της οργής έγινε πέρυσι όταν ο Diess δήλωσε πως η Volkswagen έχει 30.000 πλεονάζον προσωπικό. Η ανακοίνωση της παραίτησης έγινε λίγη ώρα μετά το ποστάρισμά του με το οποίο ευχόταν στους εργαζόμενους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την απόδοσή μας… Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τους επόμενους μήνες θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ενώ τόνισε και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην παραγωγή με την έλλειψη των ημιαγωγών αλλά και τις καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ποιος είναι ο νέος CEO;

Ο 54χρονος Oliver Blume έχει σπουδάσει μηχανολόγος-μηχανικός στο πανεπιστήμιο Braunschweig και ξεκίνησε την καριέρα του ως εργαζόμενος στην Audi.

O Oliver Blume, νέος CEO του ομίλου Volkswagen.
O Oliver Blume, νέος CEO του ομίλου Volkswagen.

Αμέσως άρχισε να ανεβαίνει τα σκαλιά της ιεραρχίας και να αναλαμβάνει όλο και πιο υψηλοβαθμές θέσεις ενώ ο 2015 ήταν αυτός που πήρε το δαχτυλίδι για να αντικαταστήσει τον Matthias Muller στη θέση του CEO της Porsche.

Ο Blume, ο οποίος θα συνεχίσει να έχει τα ηνία της Porsche παράλληλα με τη θέση του CEO του ομίλου Vag, ήταν αυτός που επέβλεψε και προώθησε την κυκλοφορία της ηλεκτρικής Taycan πετυχαίνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία, ξεπερνώντας σε πωλήσεις ακόμα και την εμβληματική 911.