Όταν ο Walter Rohrl κέρδισε τον Michael Schumacher στην «Πράσινη Κόλαση»! (video)


Η ημέρα που συνυπήρξαν στο Nürburgring-Nordschleife ο Michael Schumacher και ο Walter Röhrl δεν μπορεί παρά να ήταν ξεχωριστή και με μια πολλή ενδιαφέρουσα μονομαχία μεταξύ τους.

  • 26/7/2023

Όταν έχεις να κάνεις με τα δύο οδηγικά μεγέθη που ακούν στα ονόματα Michael Schumacher και Walter Röhrl, δεν μπορείς παρά να σιωπάς και να θαυμάζεις. Αν και οι δυο τους δεν έτυχε ποτέ να ανταγωνιστούν στις ίδιες συνθήκες, διεκδικώντας έναν παγκόσμιο τίτλο, θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε τι θα γινόταν σε μια τέτοια (καθαρά υποθετική) περίπτωση.

Ποιος θα ήταν ο καλύτερος; Η απάντηση εξίσου υποθετική. Ή μήπως όχι;

Ο Βρετανός δημοσιογράφος κ. Dan Prosser, ο οποίος εργάζεται στο Autocar, στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης επανέφερε στο προσκήνιο μια τυχαία συνάντηση των δύο μοναδικών οδηγών στην πίστα του Nürburgring-Nordschleife.

Η ιστορία συνέβη το 2007 όταν η Porsche εξέλισσε την (τότε) καινούργια γενιά της 911 GT2 (με τον κωδικό 997). Φυσικά, υπεύθυνος γι’ αυτό ήταν, ο Walter Röhrl. Κατά τη διαδικασία, οι άνθρωποι της γερμανικής εταιρείας είχαν ως όχημα αναφοράς μία (κόκκινη) Ferrari 599 την οποία ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (το 1980 και το 1982) οδηγούσε στην λεγόμενη «Πράσινη Κόλαση» με σκοπό να κάνει τις παρατηρήσεις του για τη βελτίωση του νέου μοντέλου της Porsche.

Μία από τις ημέρες των δοκιμών εξέλιξης, ο Röhrl κάθισε πίσω από το τιμόνι του πρωτότυπου της 911 GT2 και ξεκίνησε την εργασία της ημέρας. Όταν βγήκε στη πίστα του Nürburgring-Nordschleife είδε στο βάθος ένα μαύρο αυτοκίνητο να κινείται πολύ γρήγορα. Βαθιά ανταγωνιστικός καθώς είναι, βάλθηκε να το φτάσει, κάτι που δεν ήταν εύκολο ακόμα και γι’ αυτόν.

Κατά τη διάρκεια του κυνηγητού στην πίστα, ο Röhrl διαπίστωσε ότι ο οδηγός του μαύρου αυτοκινήτου εμπρός του κινούνταν με απίστευτο ρυθμό και είχε σπάνια οδηγική ικανότητα. Σταδιακά κατάφερνε να τον πλησιάζει και να καλύπτει την απόσταση που τους χώριζε.

Ο Röhrl παρατήρησε ότι το αυτοκίνητο άνοιγε την τροχιά του σε κάποιες στροφές και ότι ο οδηγός του έκανε με αμεσότητα και ακρίβεια και τις κινήσεις έπρεπε για να συνεχίσει την πορεία του, ωστόσο έχανε χρόνο. Πλησιάζοντας ακόμη πιο κοντά, διαπίστωσε με έκπληξη ότι το αυτοκίνητο που είχε εμπρός του ήταν μια Ferrari 599, ίδια με αυτή που οδηγούσε για να κάνει τις συγκρίσεις.

Τελικά, σε μία στροφή που ο οδηγός τού ιταλικού supercar άνοιξε την τροχιά του, ο Walter Röhrl τον προσπέρασε από την εσωτερική και σιγά σιγά αύξησε την απόστασή του κατά 150-200 μέτρα, διατηρώντας την ως την ολοκλήρωση του γύρου. Όταν πέρασε την γραμμή του τερματισμού δεν σταμάτησε αλλά βγήκε από την πίστα και συνέχισε την πορεία του στον παράδρομο για να δώσει τον χρόνο στον κινητήρα και το σύστημα πέδησης της Porsche να μειώσουν τη θερμοκρασία τους.

Το ίδιο έκανε και ο οδηγός της Ferrari. Όταν τον είδε πίσω του, ο Röhrl άναψε τo φλας κάνοντας του νόημα να τον περάσει. Ωστόσο, ο οδηγός τής 599 έφτασε δίπλα του και κατέβασε το παράθυρο του συνοδηγού. Τότε ο «κορυφαίος οδηγός ράλι», όπως έχει χαρακτηριστεί, είδε με έκπληξη ότι στο τιμόνι της ήταν ο Michael Schumacher! Με αυτόν είχε ανταγωνιστεί στο Nürburgring-Nordschleife και αυτόν είχε προσπεράσει.

Στο παρακάτω βίντεο, μπορούμε να δούμε τον Walter Röhrl να περιγράφει την εμπειρία του γι’ αυτή την αναπάντεχη συνύπαρξη των δύο κορυφαίων οδηγών, όπως και το σχόλιό του για το τι είπε ο Michael Schumacher στους μηχανικούς τής Sachs που βρίσκονταν μαζί του στην πίστα, μετά την απρόσμενη συνάντηση.