Pagani Huayra Codalunga: Ένα... έργο τέχνης αξίας 7 εκατ. ευρώ (photos-video)


Με σύνθημα το "Less is More" o Horacio Pagani και η ομάδα του δημιούργησαν ένα… έργο τέχνης πάνω σε τροχούς που θα κυκλοφορήσει σε μόλις 5 αντίγραφα.

  • 17/6/2022

Το ημερολόγιο έδειχνε 2011 όταν η Pagani τράβηξε το κάλυμμα και αποκαλύψει τον «διάδοχο» της θρυλικής Zonda που έφερε την ονομασία Huayra. Έκτοτε η φίρμα προχώρησε σε διάφορες one-off συλλεκτικές εκδόσεις με την τελευταία -και ίσως πιο εντυπωσιακή- να παρουσιάζεται πριν από λίγες ώρες.

Ο λόγος για την Codalunga που στα ιταλικά σημαίνει «μακριά ουρά» και αυτό λέει σχεδόν τα πάντα για την νέα συλλεκτική πρόταση που θα κατασκευαστεί σε πέντε μονάδες, καθεμιά θα κοστίζει κοντά στα 7.000.000€ και –μαντέψτε- όλες έχουν ήδη καπαρωθεί.

Η ανάπτυξη της Pagani Codalunga έγινε από το τμήμα Grandi Complicazioni της φίρμας που ειδικεύεται σε… ειδικές αποστολές. Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα που είχε ένας πελάτης την οποία πήρε ο Horacio Pagani και με τη βοήθεια των μηχανικών του αλλά και με μπόλικη μελέτη που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, έφτασαν στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η βάση της Codalunga είναι, όπως αναφέραμε ήδη, η Huayra η οποία ωστόσο δέχθηκε ένα νέο και πολύ μεγαλύτερο πίσω τμήμα η επιφάνεια του οποίου αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 τ.μ. Η Pagani αναφέρει πως η έμπνευση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση προήλθε από τα αγωνιστικά που έτρεχαν στο Le Mans τη δεκαετία του 60’ και τα οποία ξεχώριζαν για το μακρύ πίσω μέρος τους.

Κάτω από αυτή την επιφάνεια βρίσκεται ένας V12 twin-turbo κινητήρας των 6,0 λίτρων που φέρει τη σφραγίδα της AMG και αποδίδει 840 PS και 1.100 Nm ροπής. Την ίδια στιγμή εφοδιάζεται με ένα σύστημα εξάτμισης με κεραμική επικάλυψη τιτανίου που καταλήγει στην γνωστή για την Pagani διάταξη των τεσσάρων απολήξεων.

Εκτός από εντυπωσιακή στην όψη, η Codalunga είναι και απίστευτα γρήγορη και σε αυτό συμβάλει το χαμηλό της βάρος που ανέρχεται στα 1.280 kg και είναι περίπου κατά 70 kg ελαφρύτερη από τη αρχική πρόταση.

Το εντυπωσιακό design συνεχίζεται αναμενόμενα και στο εσωτερικό όπου η Pagani  διάλεξε τους χρωματισμούς με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρουν τους επιβάτες στο παρελθόν αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ιταλική φινέτσα. Κάθε σημείο είναι καλυμμένο είτε από δέρμα, είτε από ύφασμα δύο τόνων είτε από αλουμινένιες επιφάνειες συνθέτοντας μια ξεχωριστή εικόνα.

«Εμπνευστήκαμε από τις μακριές ουρές των αγωνιστικών της δεκαετίας του 60’ και προχωρήσαμε σε μία πρόταση με πολύ καθαρές γραμμές. Η Huayra Codalunga περιλαμβάνει λίγα βασικά στοιχεία. Αυτό που κάναμε είναι να αφαιρέσουμε και όχι να προσθέσουμε. Η απλοποίηση μπορεί να ακούγεται απλή αλλά δεν είναι και αυτό το όχημα είναι το αποτέλεσμα μιας απαιτητικής αναζήτησης ιδεών», ήταν το σχόλιο του Horacio Pagani για το νέου του δημιούργημα. 

Δείτε το video...