Πάρε θέση: Renault Clio ή Dacia Sandero στη μισή τιμή;


To Renault Clio αποτελεί μια σταθερή αξία στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης, ωστόσο, δύσκολα μπορεί να γυρίσει κανείς στην πλάτη στο φθηνότερο superamini της γηραιάς ηπείρου.

  • 20/12/2020

H επιλογή ενός αυτοκινήτου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Πότε δεν ήταν δεδομένων των αμέτρητων επιλογών που έχει κανείς τόσο στην αγορά των καινούργιων οχημάτων όσο και σε εκείνης των μεταχειρισμένων.

Μπορεί, λοιπόν, το Renault Clio να αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτάσεις στην κατηγορία και ένα αυτοκίνητο που έχει αποδείξει την αξία μετά από 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο, υπάρχει και το Dacia Sanderο που στη δεύτερη κατά σειρά γενιά του δείχνει να έχει πλησιάσει επικίνδυνα της προδιαγραφές των mainstream supermini της γηραιάς ηπείρου.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, τη συγγένεια ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα –το πλαίσιο όπως και τα κρισιμότερα μηχανικά μέρη είναι κοινά- το δίλλημα που προκύπτει είναι εύλογο. Renault Clio ή Dacia Sandero με τα μισά -τρόπος του λέγειν- χρήματα; 

Όχι δεν διαβάσατε λάθος. Το νέο Dacia Sandero, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία του στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, προσφέρεται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 9.000 ευρώ, τιμή δελεαστική ακόμα και για εκείνους που έχουν συνηθίσει σε εξοπλιστικές και μη πολυτέλειες.  

Ας πάρουμε, λοιπόν, το παράδειγμα της γαλλικής αγοράς, στην οποία το νέο Dacia Sandero προσφέρεται στην έκδοση του 1,0 λίτρου και των 65 ίππων έναντι 8.690 ευρώ. Τιμή κράχτης θα πείτε οι περισσότεροι και ενδεχομένως να έχετε δίκιο,  μιας και μιλάμε για την απολύτως βασική έκδοση. 

Υπάρχει όμως και συνέχεια, καθώς στην περίπτωση της έκδοσης ECO-G 100 η οποία εφοδιάζεται με τον υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα βενζίνης διπλού καυσίμου χωρητικότητας 1,0 λίτρου και απόδοσης 100ίππων η τιμή στην κορυφαία εξοπλιστική έκδοση διαμορφώνεται στα 11.390 ευρώ.

Ας δούμε τώρα τις επιλογές προσφέρει η γκάμα του Renault Clio, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Στην ατμοσφαιρική και απολύτως βασική έκδοση των 65 ίππων, το γαλλικό supermini διατίθεται έναντι 14.900 ευρώ, κοινώς 6.210 ευρώ ακριβότερα από το αντίστοιχο προδιαγραφών Dacia Sandero.

Με τον κινητήρα διπλού καυσίμου (βενζίνη-LPG) χωρητικότητας 1,0 λίτρου και απόδοσης το Renault Clio έχει αφετηρία τα 18.800 ευρώ ή αν προτιμάτε 7.410 ευρώ περισσότερα σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο προδιαγραφών Dacia Sandero.

Θεωρείστε δεδομένο ότι ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα υπάρχουν εξοπλιστικές και όχι μόνο διαφορές, ωστόσο, αρκούν αυτές ώστε να δικαιολογήσουν μια διαφορά τιμής που υπερβαίνει τα 7.410 ευρώ.

Σας το ξεκαθαρίσαμε εξαρχής, η αγορά ενός αυτοκινήτου είναι μια δύσκολη υπόθεση και η επιλογή ανάμεσα στο Renault Clio και το Dacia Sandero δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Διαβάστε ακόμα:

Επίσημο: Τα νέα Dacia Sandero και Logan

Mega Test: To νέο Toyota Yaris απέναντι στον ανταγωνισμό