Πέφτει η αυλαία για τη BMW Z4 - Δεν θα υπάρξει νέα γενιά


Δημοσιεύμα του αμερικανικού Car and Driver αποκαλύπτει ότι οι χαμηλές εμπορικές πτήσεις της BMW Z4 αναγκάζουν τους Γερμανούς να... τραβήξουν την πρίζα και να κλείσουν τον κύκλο του premium roadster.

  • ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/3/2024

Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος και αυτό φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της BMW Ζ4 για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού Car and Driverδεν θα υπάρξει νέα γενιά και το 2025 θα ρίξει αυλαία.

Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι οι εποχές όπου τα sport, διθέσια αυτοκίνητα έβρισκαν αγοραστικό κοινό, έχουν περάσει και χρόνο με τον χρόνο τα νούμερα των πωλήσεων μειώνονται.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Z4 η οποία το περασμένο έτος πούλησε στην αγορά των ΗΠΑ μόλις 1.881 μονάδες. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2022 όμως απέχει από τα 2.941 αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2019.

Στην Ευρώπη τα νούμερα της Z4 ήταν σαφώς καλύτερα αφού το 2019 έφτασε τις 9.681 μονάδες και την επόμενη χρονιά μειώθηκαν ελαφρώς στις 8.314. Είναι όμως αυτές οι επιδόσεις αρκετές για να συνεχίσει την πορεία του το μοντέλο; Η απάντηση είναι όχι, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η Z4 πουλούσε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σχεδόν 10.000-12.000 αυτοκίνητα ετησίως, μόνο στις ΗΠΑ.

Το μοντέλο εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2003 παίρνοντας τη σκυτάλη από την Z3 η οποία είχε εκτοξεύσει τη δημοφιλία της μέσα από την 17η ταινία του James Bond «GoldenΕye». Η τρέχουσα γενιά, η τρίτη, παρουσιάστηκε το 2018 και αναπτύχθηκε μαζί με το Toyota Supra. Δύο χρόνια μετά ανανεώθηκε και πριν από λίγο καιρό η BMW πρόσθεσε την επιλογή του manual κιβωτίου ταχυτήτων.

Πέραν από τη BMW Z4, το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι την ίδια μοίρα ενδέχεται να έχει και η Σειρά 8, στις Coupe και Convertible εκδόσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μοντέλο θα συνεχίσει μόνο στη Gran Coupe μορφή και ενδεχομένως να δούμε μία i8 που θα μπαίνει στην πρίζα και θα ανταγωνιστεί μοντέλα όπως την Porsche Taycan και την επερχόμενη ηλεκτρική τετράθυρη Mercedes-AMG GT.

Τέλος, το δημοσιεύμα αναφέρει ότι η BMW εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει περισσότερο την Alpina με προτάσεις που θα ανταγωνιστούν τα μοντέλα της Mercedes-Maybach. Προκειμένου να αποφύγει τον εσωτερικό ανταγωνισμό, η Rolls-Royce δεν θα ανανεώσει την Ghost, τη θέση της οποίας στην αγορά θα πάρει η επερχόμενη Alpina B7. Αυτό συνεπάγεται ότι η Rolls-Royce θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στα υπεροπολυτελή μοντέλα και ανάμεσα σε αυτά ενδέχεται να είναι και μια convertible έκδοση της Spectre. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε μια BMW M3 να «σπάει» τον πάγο στις χιονισμένες Άλπεις (video)

Νέα BMW X2: Premium χαρακτήρας, ανόθευτη οδηγική απόλαυση

Ακούστε τον μαγικό ήχο της BMW M1 να κατακλύζει την πίστα του Σπα (video)