Πώς αντιδρά η ισπανική κυβέρνηση στην απόφαση της Nissan


Η απόφαση της Nissan να κλείσει το εργοστάσιό της στη Βαρκελώνη προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ισπανικής κυβέρνησης η οποία δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην συμβεί αυτό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 29/5/2020

Η πρώτη αντίδραση των μελών της κυβέρνησης της Ισπανίας, έπειτα από την ανακοίνωση της Nissan για τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της στη Βαρκελώνη τον προσεχή Δεκέμβριο, ήταν ότι θα προσπαθήσει να μεταπείσει τα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας να μην υλοποιήσουν την πρόθεσή τους. Συγκεκριμένα, η κυρία Arancha González Laya, η Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας της χώρας, δήλωσε σχετικά: «Λυπούμαστε (γι’ αυτή την εξέλιξη) και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ανατρέψουμε».

Τον περασμένο Ιανουάριο μέλη της ισπανικής κυβέρνησης είχαν συναντηθεί με στελέχη του Ομίλου Renault-Nissan-Mitsubishi για να συζητήσουν μαζί τους για το τι επρόκειτο να πράξουν σχετικά με το εργοστάσιο. Τότε, σε δηλώσεις τους οι πολιτικοί είχαν πει ότι η λειτουργία του ήταν εξασφαλισμένη. Όμως, η πρόσφατη εξέλιξη διέψευσε αυτό το γεγονός. Τώρα, οι κυβερνώντες ζητούν από την εταιρεία να επανεξετάσει την απόφασή της και να βρουν από κοινού μια βιώσιμη λύση. Η παραγωγική δραστηριότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας, γενικότερα, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της ισπανικής οικονομίας.

Η είδηση για το κλείσιμο του εργοστασίου προκάλεσε τη αντίδραση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε αυτό. Περισσότερα από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από αυτό και διαμαρτυρήθηκαν βάζοντας φωτιά σε ελαστικά και φωνάζοντας το σύνθημα «πόλεμος». Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι θα γίνουν προσπάθειες να βρεθεί μια λύση και να διατηρηθεί η παραγωγική διαδικασία σε αυτό, καθώς θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια άλλη εταιρεία αυτοκινήτων ή άλλου είδους βιομηχανία η οποία θα θέλει να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις. Το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά σε λιμάνι και έχει όλες τις δυνατότητες εύκολης μεταφοράς των προϊόντων που κατασκευάζονται σε αυτό.

Διαβάστε, ακόμη: Nissan: Νέα αρχή με 12 νέα μοντέλα σε 18 μήνες.