Πώς σχεδιάστηκε η νέα Chevrolet Corvette; (Video)


Η νέα Corvette C8, η όγδοη γενιά του κλασικού μοντέλου της Chevrolet, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση όταν παρουσιάστηκε με το σχήμα της και τη γενικότερη αισθητική της. Οι σχεδιαστές της εξηγούν πώς τη δημιούργησαν και από πού εμπνεύστηκαν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 25/12/2020

Η Chevrolet Corvette είναι ένα από τα αυτοκίνητα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας τα οποία έχουν αφήσει το σημάδι τους στην ιστορία. Διαχρονικά, δεν μπορούσε να συγκριθεί απόλυτα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μοντέλα αναφορικά με τις επιδόσεις της ή την οδική συμπεριφορά της, όμως πολλές φορές αποτελούσε μία από τις αφίσες στους τοίχους των δωματίων των εφήβων.

Τα δεδομένα άλλαξαν σε σημαντικό βαθμό συγκριτικά με πριν στην καινούργια γενιά του μοντέλου. Η Corvette C8, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά η όγδοη κατά σειρά εξ αυτών, είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης διαδικασίας κατά την οποία ελήφθησαν καίριες αποφάσεις και επενδύθηκαν πολλά χρήματα για την ουσιαστική αλλαγή της και τη μετατροπή της σε ένα καθόλα σύγχρονο supercar, ικανό να αντιπαρατίθεται με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Η Chevrolet δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο οι σχεδιαστές της εξηγούν πώς ξεκίνησαν και από πού εμπνεύστηκαν για την ολοκλήρωσή της. Όπως αποδεικνύεται, οι βάσεις για την εξέλιξη της νέας Corvette C8 τέθηκαν κοντά στο 2011, ενώ το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε το 2019 και η παραγωγή του ξεκίνησε στις αρχές του 2020. Από τα 12 σχέδια που προκρίθηκαν, μεταξύ της πληθώρας αυτών που προτάθηκαν για το νέο μοντέλο, τρία κατέληξαν στο στάδιο δημιουργίας τους σε πηλό. Από αυτά προέκυψε το αυτοκίνητο στη μορφή που το γνωρίζουμε πλέον, μετά τη λήψη των οριστικών αποφάσεων για ένα όχημα επιδόσεων με τον κινητήρα στο κέντρο.

Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ μπορούμε να δούμε τους σχεδιαστές της Chevrolet να αναφέρονται στην καινούργια Corvette C8 και να εξηγούν ότι επηρεάστηκαν τόσο από το παρελθόν του αυτοκινήτου όσο και από τα πολεμικά αεροσκάφη για να οριστικοποιήσουν το σχήμα της. Επίσης, έπρεπε να προσαρμόσουν τις λεπτομέρειες του αμαξώματος και του εσωτερικού του στα δεδομένα ενός οχήματος επιδόσεων με τον κινητήρα στο κέντρο και όχι στο πίσω μέρος, όπως συνέβαινε ως τώρα με το μοντέλο.

Η Chevrolet ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ το οποίο θα αναφέρεται στον κινητήρα της Corvette C8 και πώς αυτός εξελίχθηκε. Αυτό αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 4 Ιανουαρίου 2021. Προς το παρόν, το αυτοκίνητο διατίθεται με τον ατμοσφαιρικό V8 κινητήρα, ο οποίος έχει χωρητικότητα 6,2 λίτρα και αποδίδει 497 PS (ή 502 PS με την εξάτμιση της «NPP»). Η έκδοση Z06 του νέου μοντέλου αναμένεται να έχει τον V8 των 5,5 λίτρων ο οποίος θα αποδίδει 608 PS ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι εξελίσσεται και η έκδοση Corvette Grand Sport, όπως και η κορυφαία Corvette Zora (προς τιμήν του Zora Arkus-Duntov). Η τελευταία, αναμένεται το 2023 και θα έχει twin turbo κινητήρα ο οποίος με τη συνδρομή συστήματος υβριδικής διάταξης θα αποδίδει περισσότερους από 1.000 PS.