Αυτό είναι το νέο Renault Austral! (Video)


Με κορυφαίες τεχνολογίες, ενεργητική τετραδιεύθυνση, υβριδικό σύστημα κίνησης και πλήρως ψηφιακό περιβάλλον έρχεται το νέο Renault Austral για να γίνει η γαλλική εταιρεία πρωταγωνιστής στην κατηγορία των C-SUV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: RENAULT
  • 8/3/2022

Μετά από αρκετούς μήνες αναμονής και πολλά teaser η Renault  έκανε επιτέλους τα επίσημα αποκαλυπτήρια για το νέο Austral, τη νέα πρότασή της στη δημοφιλή κατηγορία των C-SUV. Εδώ και καιρό γνωρίζαμε την πρόθεση των Γάλλων να ενσωματώσουν στο Austral  όλα τα εκείνα τα στοιχεία που ορίστηκαν μέσα από το πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης «Renaulution» και το οποίο αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες: την αναγέννηση (Resurrection), την ανανέωση (Renovation) και την επανάσταση (Revolution).

Το νέο Renault Austral δείχνει ικανό να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και στα τρία στοχεύοντας παράλληλα να καλύψει όλα εκείνα τα κενά που δεν μπόρεσε να «γεμίσει» ο προκάτοχός του, το Renault Kadjar. Σχεδιαστικά αποπνέει τον αέρα της αλλαγής που θέλει να φέρει η εταιρεία με μια σύγχρονη και άκρως επιθετική εμφάνιση η οποία, οπτικά τουλάχιστον, μπορεί και συνδυάζει την αίσθηση της άνεσης και της ευρυχωρίας.

Φυσικά, οι ομοιότητες είναι αρκετές με το ηλεκτρικό Renault Megane E-Tech, αλλά και το νέο Captur. Στο  μπροστινό μέρος το μάτι πέφτει αρχικά πάνω στα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED σε σχήμα «C» που κουμπώνουν άρτια με το επανασχεδιασμένο και μεγάλο σε μέγεθος λογότυπο της φίρμας.

Με μήκος 4,51 μέτρων, πλάτος 1,83 μ. και ύψος 1,62 μέτρα, το Austral εντάσσεται στην καρδιά της κατηγορίας των C-SUV, που είναι και η πλέον δημοφιλής εμπορικά στην Ευρώπη. Επομένως, είναι λογικό να είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μοντέλο για τους Γάλλους. Οι συμπαγείς διαστάσεις του δεν φέρνουν κανένα κόστος στους χώρους, με τη Renault να υπόσχεται κορυφαία ευρυχωρία για τους επιβάτες του και πολύ άνετη καμπίνα, χάρη και στα 2,67 μέτρα του μεταξονίου του. Ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από 500 έως 575 λίτρα (ανάλογα με την έκδοση και τη θέση του πίσω ρυθμιζόμενου καθίσματος).

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η άνεση και η υψηλή τεχνολογία, ενώ είναι εμφανέστατη η νέα προσέγγιση, την οποία είχαμε δει στο νέο Megane E-Tech. Στο ταμπλό ξεχωρίζει το σύστημα πολυμέσων Open-R Link, που περιλαμβάνει σε μία ενιαία διαμόρφωση τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και τα συστήματα πλοήγησης και πολυμέσων. Το σύστημα Open-R Link υποστηρίζει όλες τις υπηρεσίες και εφαρμογές της Google, ενώ αποτελείται από τις δύο μεγάλες οθόνες των 12,0 ιντσών, μαζί με το head up display των 9,3 ιντσών.

Η Renault  έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην τεχνολογία του νέου Austral, εξοπλίζοντας το με το πακέτο ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) των συνολικά 32 (!) συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού. Το παρόν δίνουν και τα προσαρμοζόμενα προγράμματα οδήγησης Multi-Sense, αλλά η ενεργητική τετραδιεύθυνση 4CONTROL Advanced, κάτι που αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την κατηγορία, με μέγιστη αλλαγή διεύθυνσης των πίσω τροχών έως 5 μοίρες για να προσφέρει καλύτερο κράτημα στην άσφαλτο ή στο χώμα, αλλά και μικρότερο κύκλο στροφής 10,1 μέτρων, αντίστοιχο ενός αυτοκινήτου πόλης, όπως δηλώνει η γαλλική εταιρεία.

Το νέο Renault Austral είναι το πρώτο μοντέλο της Renault που σχεδιάστηκε πάνω στην πλατφόρμα CMF-CD της 3ης γενιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί και την πιο αποτελεσματική έκδοση του συστήματος E-Tech «Full Hybrid», καθώς και δύο επιλογές 48V και 12V Mild Hybrid κινητήρων βενζίνης. Στη βάση της γκάμας βρίσκεται ο 3κύλινδρος των 1,2 λίτρων με ήπιο υβριδικό σύστημα mild hybrid 48V που αποτελεί και τον βασικό κινητήρα για τις πλήρως υβριδικές εκδόσεις E-Tech.

Αυτός στην βασική έκδοση του 1.2 TCe αποδίδει 130 PS, ενώ οι τετρακύλινδρες εκδόσεις 1.3 TCe φτάνουν τους 140 και 160 ίππους, με την ύπαρξη ήπιας υβριδικής τεχνολογίας 12V, ενώ η ισχυρότερη διαθέτει στάνταρ το αυτόματο κιβώτιο X-Tronic. Οι κορυφαίες E-Tech Full Hybrid εκδόσεις αποδίδουν 160 ή 200 ίππους, με το Renault Austral να εξασφαλίζει την τήρηση του αυστηρότερου προτύπου εκπομπών ρύπων Euro 7 που θα τεθεί σε ισχύ από το 2025 στην ΕΕ. Οι τετρακίνητες εκδόσεις του νέου Austral μάλιστα, σημειώνεται πως θα έχουν πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων.

Το νέο Renault Austral θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Renault στην Palencia της Ισπανίας και θα ξεκινήσει την εμπορική του πορεία από το τέταρτο τρίμηνο του 2022.