Πού θα κατασκευάζονται τα DeLorean DMC-12; (Video)


Η κατασκευαστική αναβίωση του DeLorean DMC-12 σημαίνει πολλά για τους συνεχιστές της εταιρείας αλλά και για τους θαυμαστές τού αυτοκινήτου. Ας δούμε μια σύντομη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις όπου θα δημιουργούνται ξανά τα οχήματα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 23/9/2021

Το DeLorean DMC-12 είναι μία από τις πιο παράξενές και συνάμα ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στην ιστορία της Αυτοκίνησης. Ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας του κ. John Zachary DeLorean στα τέλη της δεκαετίας του 1970 να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που θα ξεπερνούσε σε ποιότητα, ενδεχομένως και σε επιδόσεις, τις Ferrari παραγωγής εκείνης της εποχής.

Αυτός ήταν ο «μικρός στόχος» του κ. DeLorean. Ο ουσιαστικός ήταν να δημιουργήσει μια εταιρεία η οποία να είναι σημαντικότερη σε φήμη και άυλη αξία από την General Motors στην οποία είχε θητεύσει επαγγελματικά.

Το 1973, έφυγε από την GM για να συστήσει την DeLorean Motor Company (DMC), κάτι που κατάφερε να πράξει το 1975. Το όραμά του ήταν να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο το οποίο θα άντεχε στον χρόνο, θα είχε πολύ καλές επιδόσεις και δεν θα κατανάλωνε μεγάλη ποσότητα καυσίμου. Ήταν η εποχή όπου είχε ξεσπάσει η πιο έντονη (ως τότε) πετρελαϊκή κρίση.

Έναν χρόνο αργότερα θα δημιουργηθεί το πρώτο πρωτότυπο και η παραγωγή του DMC-12 θα ξεκινούσε το 1981, στο Dunmurry, κοντά στο Belfast, στη Βόρεια Ιρλανδία. Τελικά, το 1982, ο κ. DeLorean συνελήφθη από πράκτορες του FBI και κατηγορήθηκε για διακίνηση κοκαΐνης, με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή του μοντέλου.

Κατασκευάζοντας το «νέο» DMC-12

Οι συνεχιστές της εταιρείας στις ημέρες μας, επιδιώκουν να αναβιώσουν κατασκευαστικά το DMC-12 στις εγκαταστάσεις της καινούργιας DeLorean Motor Company οι οποίες βρίσκονται στο Humble, στην πολιτεία του Τέξας. Εκεί υπάρχει σχεδόν το 80% των μηχανικών μερών και των ανταλλακτικών τα οποία είχαν παραχθεί στη Βόρεια Ιρλανδία και μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ όταν έκλεισε το εργοστάσιο.

Ο κ. Stephen Wynne είναι αυτός που το 1995 κατάφερε να αγοράσει και να επανασυστήσει την DMC, αποκτώντας και όλο το στοκ που υπήρχε. Σκοπός του είναι να αρχίσει να κατασκευάζει και πάλι το DMC-12. Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε τον κ. Wynne, τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας, να μας ξεναγεί στους χώρους των εγκαταστάσεων, οι οποίες καταλαμβάνουν έκταση σχεδόν 3.715 τετραγωνικών μέτρων.

Σε αυτές, εκτός από τα γνήσια ανταλλακτικά, υπάρχουν περίπου 1.000 πόρτες τύπου φτερών γλάρου που διέθετε το αυτοκίνητο και οι οποίες είναι δύσκολο και κοστοβόρο να κατασκευαστούν από την αρχή. Επίσης, υπάρχουν και τα αυθεντικά αποθηκευτικά συρτάρια και ντουλάπια τα οποία μεταφέρθηκαν αυτούσια από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο κ. Wynne δηλώνει ότι συνολικά διαθέτει περίπου 4.000.000 εξαρτήματα και εξηγεί ότι, προς το παρόν, στον χώρο γίνεται το σέρβις και η συντήρηση των DMC-12 που κατέχουν οι ιδιοκτήτες τους. Όμως, αναμένεται να αρχίσει η παραγωγή καινούργιων με τα μηχανικά μέρη που βρίσκονται εκεί, χάρη σε έναν νόμο ο οποίος επιτρέπει την κατασκευή παλαιών οχημάτων σε μικρό αριθμό ετησίως.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να ολοκληρωθεί ένα DMC-12 χρειάζονται περίπου 2.850 διαφορετικά εξαρτήματα τα οποία είναι όλα διαθέσιμα. Επίσης, ο κ. Wynne αναφέρει ότι διαθέτει όλα τα αυθεντικά σχέδια και τις τεχνικές προδιαγραφές για την εξ αρχής κατασκευή όποιων τμημάτων του αυτοκινήτου χρειάζεται, διαδικασία η οποία θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γινόταν πριν από περίπου σαράντα χρόνια.

Μάλιστα, στα σχέδιά του είναι να δημιουργηθούν τρεις μικρές γραμμές παραγωγής. Μία για την κατασκευή του σασί, μία για το αμάξωμα και μία όπου θα πραγματοποιείται η τελική συναρμολόγηση κάθε αυτοκινήτου με τον τρόπο που γινόταν στο εργοστάσιο στο Dunmurry.