Ρωσία: Φουλάρει η παραγωγή του Lada Niva με τον… σπαρτιάτικο εξοπλισμό


Μπορεί οι αερόσακοι, οι οθόνες αφής και οι θύρες USB να απουσιάζουν από το Lada Niva που παράγεται στη Ρωσία, ωστόσο οι αγοραστές θα βρουν προεγκατάσταση για να τοποθετήσουν μόνοι τους το ηχοσύστημα που επιθυμούν.   

  • 21/7/2022

Η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, από την οποία η Renault αποχώρησε πριν από λίγους μήνες πουλώντας το μετοχικό της μερίδιο, επιστρέφει δυναμικά στην παραγωγή του εμβληματικού Lada Niva που σταμάτησε τον Μάρτιο λόγω ελλείψεων βασικών εξαρτημάτων.

Οι ελλείψεις αυτές ήταν το αποτέλεσμα των κυρώσεων που εφαρμόζουν τα κράτη του Δυτικού Κόσμου στη Ρωσία λόγω της εισβολής των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, ωστόσο δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως, αναγκάζοντας την Avtovaz να παράγει το αυτοκίνητο με τον απολύτως απαραίτητο εξοπλισμό.

Τα προβλήματα συνεχίζουν και είναι ακόμα και σήμερα μεγάλα, με τον κατασκευαστή να μην έχει τρόπο να προμηθευτεί μια σειρά σημαντικών εξαρτημάτων, όπως για παράδειγμα το σύστημα του ABS της Bosch, μονάδες ραδιοφώνου, μέχρι και ηχεία!

Η μοναδική έκδοση που είναι διαθέσιμη είναι η τρίθυρη Classic 22. Στον εξοπλισμό της οι αγοραστές θα βρουν το υδραυλικό τιμόνι, τα ηλεκτρικά παράθυρα, τα φώτα ημέρας, το isofix (!) αλλά και την καλωδίωση για να εγκαταστήσει μόνο του ο νέος κάτοχος το ηχοσύστημα που επιθυμεί και το οποίο θα μπορεί να συνδεθεί με δύο ηχεία, όχι περισσότερα.  

Από εκεί και πέρα ξεχάστε αερόσακους, θύρες USB και οθόνες αφής αφού αυτά τα στοιχεία δεν έχουν –και πως θα μπορούσε άλλωστε- θέση στο σκληροτράχηλο Lada Niva. Τέλος, κάτω από το καπό βρίσκεται ένας τετρακύλινδρος κινητήρας με χωρητικότητα 1,7 lt και μόνιμη τετρακίνηση, που αποδίδει 83 PS/7.000 rpm και 129 Nm ροπής, που το κάνουν άτρωτο όταν βρεθεί στο φυσικό του περιβάλλον, στις εκτός δρόμου, κακοτράχαλες διαδρομές.