Σε ποια πόλη εκτοξεύτηκαν οι κλοπές αυτοκινήτων - Κάθε 40 λεπτά ένα όχημα κάνει «φτερά»


Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για να μειωθούν τα περιστατικά είναι η απαγόρευση των συσκευών που πωλούνται ελεύθερα στο διαδίκτυο και «αντιγράφουν» τα κλειδιά των αυτοκινήτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/3/2024

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι κλοπές αυτοκινήτων στο Καναδά, με τα στοιχεία των τελευταίων ετών να δείχνουν ραγδαία αύξηση των περιστατικών. Το θέμα απασχολεί τους πολίτες  όλων των μεγάλων πόλεων οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να σώσουν τα αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με την National Post πόλεις όπως το Κεμπέκ και το Οντάριο έχουν δει τις κλοπές αυτοκινήτων να αυξάνονται κατά 50% από το 2022 ενώ η κατάσταση στο Τορόντο είναι ακόμα χειρότερη αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 400% από το 2018!

Σε αυτή την κρίση η κυβέρνηση αλλά και η αστυνομία δείχνουν να μην έχουν ένα σαφές σχέδιο αντιμετώπισης. Τις τελευταίες ημέρες ξέσπασε σάλος αφού πράκτορας της αστυνομίας του Τορόντο, σε δημόσια τοποθέτησή του, παρότρυνε τους κατόχους οχημάτων να αφήνουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου στην μπροστινή πόρτα ώστε να διευκολύνουν το έργο των ληστών και να μη χρειαστεί να εισβάλουν ένοπλοι στις οικίες τους.

«Οι κλέφτες μπαίνουν στα σπίτια σας με όπλα για να βρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Είναι αληθινά όπλα και έχουν σφαίρες. Είναι καλύτερα να χάσετε το αυτοκίνητό σας παρά να δεχθείτε πυροβολισμό». Η τοποθέτηση του αστυνομικού προκάλεσε αντιδράσεις και αμέσως η αστυνομία του Τορόντο έβγαλε ανακοίνωση προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις.

Παράλληλα έδωσε μια σειρά από συμβουλές στους κατόχους οχημάτων για να μειώσουν την πιθανότητες να κλαπεί το αυτοκίνητό τους:

  • Βάλτε το αυτοκίνητο στο γκαράζ
  • Φωτίστε την είσοδο
  • Εγκαταστήστε κάμερες ασφαλείας
  • Μην ανακοινώνετε στα social media ότι έχετε φύγει διακοπές

Στο Τορόντο τα τελευταία έξι χρόνια οι κλοπές των αυτοκινήτων έχουν εκτοξευτεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2018 σημειώθηκαν 4.698 περισταστικά, ωστόσο το 2023 απογειώθηκαν στα 12.024. Αυτό σημαίνει ότι πέρυσι, κάθε 40 λεπτά ένα αυτοκίνητο... έκανε φτερα!

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί, γυναίκα οδηγός έφτασε στο σημείο να αφήσει σημείωμα στο παράθυρο του αυτοκινήτου στο οποίο έγραφε: «Αγαπητέ ληστή, σε παρακαλώ μη σπάσεις το παράθυρο του αυτοκινήτου, η πόρτα είναι ξεκλείδωτη. Να έχεις μια υπέροχη ημέρα». 

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα εξετάζει μια σειρά μέτρων με στόχο να μειωθούν οι κλοπές. Μεταξύ άλλων έχει προτάθεί να αυξηθούν οι ποινές για αυτούς που συλλαμβάνονται να κλέβουν αυτοκίνητα, να αυξηθεί η επιτήρηση των συνόρων και να μην βγαίνουν εκτός χώρας κλεμμένα οχήματα αλλά και να απαγορευτεί η πώληση συσκευών hacking που «αντιγράφουν» τα κλειδιά.

Αυτές οι συσκευές πωλούνται ελεύθερα στο διαδίκτυο και μπορείτε να δείτε αναλυτικά πώς λειτουργούν πατώντας ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλοπές αυτοκινήτων: Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου (video)

Ελλάδα: Αυτά είναι τα αυτοκίνητα που ΔΕΝ προτιμούν οι κλέφτες!

Η «κάψουλα» που βάζει τέλος στις κλοπές ποδηλάτων (video)