Στο σφυρί μια σπάνια Lotus 19


Οι Graham Hill, Jim Clark και Stirling Moss οδήγησαν σε αγώνες το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

  • KEIMENO: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 7/2/2021

Στις 27 Μαρτίου, ο οίκος «Silverstone Auctions» θα βγάλει σε δημοπρασία ένα ξεχωριστό όχημα της βρετανικής αγωνιστικής ιστορίας. Πρόκειται για τη Lotus 19 με αριθμό πλαισίου 953 την οποία δημιούργησε ο ίδιος Colin Chapman και την οδήγησαν οι Graham Hill, Jim Clark και Stirling Moss.

Συνολικά, είχαν κατασκευαστεί 17 οχήματα της Lotus 19 (ή Monte Carlo, όπως είναι γνωστή, επίσης). Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ξεκίνησε την αγωνιστική καριέρα του το 1961 στην ομάδα «British Racing Partnership» που είχε συστήσει ο Alfred Ethelbert Moss, o πατέρας του sir Stirling Moss. Η Lotus 19 είχε μια επιτυχημένη αγωνιστική χρονιά και κέρδισε σε πολλούς αγώνες.

Το 1962, το αυτοκίνητο συμμετείχε σε επτά αγώνες στη Βρετανία και τερμάτισε στην πρώτη θέση σε έξι από αυτούς. Μάλιστα, στην πίστα του Snetterton, ο Graham Hill σημείωσε με αυτό μέση ταχύτητα 100 mph (σημ.: 161 km/h) και ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που καταγράφηκε αυτό το ρεκόρ.

Το 1963, ο sir Stirling Moss το οδήγησε δοκιμαστικά για να διαπιστώσει εάν έχει συνέλθει συναισθηματικά και ψυχικά έπειτα από το ατύχημα που είχε τον Απρίλιο του 1962 στο Goodwood, το οποίο λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή.

Έκανε λίγους γύρους και επέστρεψε στα πιτς έχοντας συνειδητοποιήσει ότι πλέον δεν έχει την ικανότητα να είναι ανταγωνιστικός. Εκείνη την ημέρα αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό επαγγελματική αγωνιστική δράση.

Η εν λόγω Lotus 19 συμμετείχε σε αγώνες μέχρι και το 1965, σε διάφορες κατηγορίες. Χρειάστηκε να γίνουν κάποιες απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές σε σχέση με την αρχική μορφή της, ενώ τοποθετήθηκε κινητήρας της Coventry Climax μέγιστης ισχύος 240 ίππων.

Το αυτοκίνητο συνοδεύεται από όλα τα χαρτιά και τα απαραίτητα πιστοποιητικά της FIA που αποδεικνύουν τις όποιες μεταβολές στο πλαίσιό του και επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητά του.

Διαβάστε, επίσης: Η Lotus σφραγίζει το ηλεκτρικό μέλλον της.