Τα ηλεκτρικά Opel Manta και DS 9 θα κατασκευάζονται στην Ιταλία


Η Stellantis θα κατασκευάζει τα επερχόμενα ηλεκτρικά μοντέλα των Opel και DS στο εργοστάσιο του Melfi της Ιταλίας. Τι γνωρίζουμε για τα νέα Opel Manta και DS 9 Crossback.

  • 28/3/2022

Η Stellantis θα βάλει στην παραγωγή τα νέα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα-ναυαρχίδες για τις μάρκες DS και Opel ξεκινώντας από το 2024, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς ο Όμιλος βρίσκεται σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης των μοντέλων και του σχεδιασμού για την παραγωγή τους στα ευρωπαϊκά εργοστάσιά του.

Όπως έγινε γνωστό, τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα των Opel και DS θα κατασκευαστούν στο Μέλφι της νότιας Ιταλίας. Τα ηλεκτρικά μοντέλα των δύο εταιρειών θα βασίζονται στην νέα αμιγώς ηλεκτρική αρχιτεκτονική STLAMedium. Αυτή είναι σχεδιασμένη για premium μοντέλα και σχεδιάστηκε από την αρχή για μοντέλα με μπαταρία, αλλά θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει παραλλαγές εσωτερικής καύσης σε αγορές και περιοχές που θα το απαιτούσαν.

Τα μοντέλα που θα βασίζονται στην πλατφόρμα STLAMedium θα έχουν μήκος από 4.350 έως 5.000 mm, θα διαθέτουν πακέτα μπαταριών από 87 έως 104 kWh και θα προσφέρουν αυτονομία έως και 700 km.

Η παραγωγή των μοντέλων πάνω στην νέα πλατφόρμα πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη του 2024 με πρώτο το μοντέλο της DS, με την εσωτερική κωδική ονομασία D85 που πιθανότατα θα ονομάζεται DS 9 Crossback. Το γαλλικό μοντέλο αναμένεται να είναι ένα μεσαίο πεντάθυρο fastback με υψηλότερη θέση καθίσματος παρόμοιο σε αναλογίες με το Citroen C5 X, μήκους 4.800 mm.

Στις αρχές του 2025 θα ακολουθήσει το μοντέλο που θα αντικαταστήσει το Opel Insignia, το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 2010. Το Insignia κατασκευάζεται στη Γερμανία. Το νέο μεσαίου μεγέθους ηλεκτρικό αυτοκίνητο αναπτύσσεται με την κωδική ονομασία OV85project. Η Opel έχει δώσει μία πρώτη γεύση από τη νέα της ναυαρχίδα με το πρωτότυπο κουπέ Manta e 2 2. Η έκδοση παραγωγής όμως, θα είναι πενταθέσια fastback.

Νέα ηλεκτρικά μοντέλα των Lancia, DS

Τα άλλα δύο μοντέλα που σχεδιάζονται για να κατασκευαστούν στο Melfi είναι ο πλήρως ηλεκτρικός αντικαταστάτης του SUV DS7Crossback, με την εσωτερική κωδική ονομασία D74 που θα έρθει στα τέλη του 2025. Το δεύτερο είναι ένα αδελφό μοντέλο που ετοιμάζεται για τη Lancia με την κωδική ονομασία L74 και πιθανότατα θα ονομάζεται Aurelia, όπως είχε δηλώσει πέρυσι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lancia, LucaNapolitano.

Το μικρό Jeep μετακομίζει στην Ισπανία

Η μονάδα του Melfi κατασκευάζει επί του παρόντος το μικρό SUV Fiat500X, που κυκλοφόρησε το 2014, καθώς και το JeepRenegade (που κυκλοφόρησε επίσης το 2014) όπως και το Compass. Πλέον, με τον νέο σχεδιασμό για τις μονάδες παραγωγής του Ομίλου, ενώ τα μοντέλα των Opel και DS θα μετακομίσουν στην Ιταλία, άλλα μοντέλα από την πρώην FCA θα κατασκευαστούν εκτός της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σε αυτά περιλαμβάνεται το επόμενο Jeep Renegade, που αναμένεται το 2025 και θα κατασκευαστεί στην Ισπανία.

Επίσης, ο διάδοχος του σημερινού Fiat Panda (που θα μείνει στην παραγωγή έως το 2026 στο Pomigliano, στη νότια Ιταλία) αναμένεται να κατασκευαστεί είτε στο Kragujevac της Σερβίας είτε στην Trnava της Σλοβακίας. Η επόμενη γενιά της LanciaYpsilon, το πρώτο νέο προϊόν της μάρκας για πάνω από μια δεκαετία, θα κατασκευαστεί από το 2024 στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Το σημερινό Ypsilon, που κυκλοφόρησε το 2011, κατασκευάζεται στο Tychy της Πολωνίας.