Το μέλλον της Lexus είναι ηλεκτρικό - Πότε θα έρθει το πρώτο της EV;


Η Lexus προετοιμάζει με προσεκτικά βήματα τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, δίνοντας εξίσου βαρύτητα και στα υβριδικά αυτοκίνητα, που θεωρείται πρωτοπόρος, ακολουθώντας το δικό της μονοπάτι. Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια της ιαπωνικής εταιρείας.

  • 27/5/2021

Η Lexus ανακοίνωσε πως το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό της μοντέλο θα κυκλοφορήσει το 2022, ακολουθώντας ένα plug-in hybrid, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το τέλος της φετινής χρονιάς. Η ιαπωνική εταιρεία που θεωρείται πρωτοπόρος στα υβριδικά αυτοκίνητα, φαίνεται ότι το σκέφτεται δυο φορές, πριν μπει στον κόσμο των EVs.

Βέβαια, προς το παρόν διαθέτει στη γκάμα της το UX 300e, που πωλείται ήδη σε κάποιες χώρες, αλλά το συγκεκριμένο μοντέλο διατίθεται και με θερμικό κινητήρα.

Σε ότι αφορά το ηλεκτρικό μοντέλο της Lexus που αναμένεται, αναφερόμαστε στη σχεδίαση και κατασκευή ενός αυτοκινήτου, το οποίο θα ξεκινήσει από λευκό χαρτί και πιθανό σε ένα νέο πλαίσιο.

Νωρίτερα η Lexus, παρουσιάζοντας το πρωτότυπο LF-Z, μας είχε προϊδεάσει πως μπορεί να είναι ένα μελλοντικό της crossover, το οποίο πολύ πιθανώς να μοιράζεται το ίδιο πάτωμα με κάποιο EV της Toyota. Ίσως το μεσαίου μεγέθους πρωτότυπο LF-Z, με το κομψό στυλ, να πάρει όμως λίγο ακόμα ύψος και να αυξήσει το χώρο αποσκευών πριν μπει στην παραγωγή.

Γενικότερα, η Lexus σκοπεύει μέχρι το 2025 να λανσάρει 20 νέα ή βελτιωμένα μοντέλα, που θα συμπεριλαμβάνουν περισσότερα από 10 υβριδικά, plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά. Όσο αφορά τα ηλεκτρικά, τα βήματά της θα είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά, δείχνοντας ωριμότητα, ώστε η μετάβαση από τα υβριδικά στα αποκλειστικά ηλεκτρικά, να είναι ομαλή.

Δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί, για να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα μοντέλα από την Mercedes ή την BMW και θα ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι. Εντωμεταξύ, στα πλάνα της φαίνεται πως δίνει περισσότερη βαρύτητα στα μεσαία μοντέλα και τα compact crossovers , παρά στα μεγαλύτερα και τα sedan.

Η Lexus θα προσφέρει μέχρι το 2025 όλα της τα μοντέλα και σε ηλεκτρική έκδοση, με στόχο η αναλογία σε σχέση με τα συμβατικά της αυτοκίνητα, να είναι υπέρ των ηλεκτρικών. Και έως το 2050, τα σχέδια της είναι να εξαλείψει παντελώς την έκκληση διοξειδίου του άνθρακα από ολόκληρο τον κύκλο κατασκευής και ζωής των αυτοκινήτων της.

Μιλάμε από την κατασκευή των εξαρτημάτων των ανταλλακτικών και των αυτοκινήτων, μέχρι τη μεταφορά τους και κάποια στιγμή την ανακύκλωσή τους. Με αργά, αλλά σταθερά βήματα, χτίζει ένα πιο στέρεο μέλλον, χωρίς να την νοιάζει προς το παρόν ο άμεσος ανταγωνισμός με τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες.